söndag 20 mars 2011

träning 1!


Japp, då har jag och Bira klarat av vår första träning inför tjänsthund! Vi började med lite matte-träning, fast Bira fick vara med då också. Det handlade om att jag ska lära mig de signaler som ska användas vid patrullering och så där. Jag är ännu inte helt inne i vad allt heter, men det kommer väl ge med sig så småningom hoppas jag :-)! Först skulle vi gå fint med kontakt fram till startlinjen och det var inga problem! Kanske kommer det bli det senare, när hon har förväntningar... =D. Sedan så sätter vi oss där och jag kopplar om halsbandet, säger passpå, ger handsignal att jag är klar, kliver upp och ger handsignal om att vi går och säger före till hunden. Rätta mig om jag minns fel!! Hundarna fattade precis ingenting från det vi började gå och det var ju heller inte meningen =), men det kan ju vara bra att träna på detta så man minns =).

Sedan blev det lite hundjobb! Vi började med att hunden fick leka med en figurant, måttligt roande tyckte Bira, som sen skuttade iväg bakom en snödriva, sedan sa vi "visa" och lät hunden gå mot den (förhoppningsvis) intressanta figuranten =). Tittade hundarna på något annat skulle man stanna, tittade de mot figuranten gick vi... Bira kom liksom av sig när vi stannade, men det är väl för att hon ännu inte har någon målbild =). I alla fall lekte hon en liten stund med Doris, hellre jaga efter än kampa, men jag tror att det ska gå att få till kampen också! Jag ska tjuvträna lite med barnen här ute så blir det nog!


Sedan, när de andra åkt hem så tog jag först ut Lizza och tränade lite (Agneta var också kvar en stund), vi började att leka och att hon fick komma in fot för att få leksaken, sen lekte vi bara, med nosduttar i min hand med leksaken och lite drag eller släpp på passivitet och så kastade jag. Jag är supernöjd!! Lizza var visserligen kopplad, men var direkt med och skulle dutta, SKÖNT!! =)... Sen blev det lite av det vanliga... linförighet, ligg o läggande, även läggande fast jag springer baklänges, stå och ställande (måste lägga lite krut på ställandet...) och sedan körde vi en ensam platsliggning och nu fungerade det ok!

Bira fick sen komma ut igen och vi körde också linförighet. Kanske kanske kan jag lyckas få till något bra =). Undra om hon blir förvirrad när jag och Johan kör så olika!?? Ha ha ha... stackars jycke, men jag tror det reder ut sig! Efter det så lekte vi lite dragkamp och när hon drog så fick hon vinna och jag jublade och det var roligt tror jag hon tyckte! Nu gäller det bara att kunna dra med alla =).

Sen skulle vi åka hem... trodde jag.... försök ett, jag leder fram Bira mot bilen, hon rusar bakom soptunnan och gömmer sig (fortfarande i koppel)... försök 2: jag leder Bira mot bilen, hon drar på en tvärnit och tänker inte flytta sig en millimeter framåt!! Ha ha, roliga jycke!! Jag säger: du får en köttbulle om du går in, Bira går snällt fram till den öppna dörren så jag kan hjälpa henne in!! Hi hi hi... och så får hon sin köttbulle... Och jag tycker hon borde vara helnöjd efter träningen, för vi hade ju dessutom gått en halvlång promenad innan och haft främmande... Nu sover hon i alla fall och ser rätt nöjd ut, så länge ingen prasslar med något godis =D!

Har också glömt att berätta att Agneta hanterade Lizza i fredags, ungefär så som de hanterade på anlagsprovet och det gick superbra!! Visst, det var jobbigt, men hon protesterade inget!! Nu ska jag också säga att jag var närmare och kunde både berömma och belöna henne, men, nyttigt är det!

Hej hopp!

2 kommentarer:

Liza sa...

Jag tror att ni kommer att bli jätteduktiga på att patrullera. :) *fnissar* kan tänka mig att hundarna var lite frågande, hihi och undrade vad sjutton ni höll på med men som sagt...träning ger färdighet :)
Får se om vi ses måndagkväll...om jag vågar mig dit med min...snyft...skällande vän.
Kramar

Britt-marie sa...

Hej,
Bira är nog lik Lazy, bara man nämner köttbulle så kan man få henne till allting. Tyvärr har det börjat märkasw på hennes vikt så nu är det bantning som gäller vår träning börjar inte förrän den 29 mars och då vill jag ha nere henne i mer normalvikt.
Britt-Marie
Ps du glömmer inte att skriva om Bira i klumpisen Ds