onsdag 28 april 2010

Vår??

Ja, det finns ju en del att fundera över... tex våren, som ju metereologiskt (stavas??) inte kommer förens det varit plusgrader dygnet runt i 7 dagar i sträck (och efter något datum i februari som vi här i norr inte behöver fundera över...) Men, om inte vi har vår nu, vad har vi då?? För minusgraderna de har ett stadigt grepp om oss, nästan vare natt och nu hade det varit -7,5 igen... Så ni förstår, men, samtidigt så kan det väl inte just bli mer vår än så här?? Blåsipporna i mitt ogrästäckta land har börjat blomma, och backskärvfrö har jag hittat på grannens gräsmatta och vad är annars vår???

Det är också den här tiden som allt brukar krascha åt mig! Jag är superdukig och skriver träningsdagbok och planerar, men ungefär här så... jag skulle tro att det är så att jag inte riktigt hinner och då blir det ju skrivandet som blir lidande! Jag ska dock göra ett försök att sätta mig ute i solen idag och skriva ner vad vi gjorde igår, för jag märker att det börjar bli svårt... det är ju så mycket annat! Samtidigt så är det supernyttigt!! Jag vet vad jag gör, vad som blir bra och vad som blir dåligt och kan lägga upp träningen så att jag tränar på det som är dåligt och inte på det som är bra, vilket man ju annars lätt gör! Min plan är också att när barnen har träning, träna varje hund ca 20 min (=60min) och då Johan har längre träning så hinner jag också skriva!! Och det vore ju kanon om jag kan vara så duktig!!

Johan och Bira ska ju också börja på kurs i morgon. Det ska bli superspännande!! Tycker mamman =). Johan han tycker att de redan kan allt... och jag vet att de behöver träna med störning och köra tusen och åter tusen inkallningar... om vi någon gång ska få dem att fungera när tjädern (eller duvan för all del) är i näsan!

I helgen som var, då var jag till Särna och hade kurs i rallylydnad. Jag hade kul och det var väldigt trevligt och ett superblandat gäng!! Och, jag tycker ju om att se lite udda raser... kinesisk nakenhund, siberian husky, rodishan rideback (stavas??), riesenschnauzer, schäfer, pumi, border collie... ungefär lika blandat som på valpkursen! Och det gillar jag!! Jag hoppas i alla fall att det var fler än jag som hade roligt!!

Jag har också hunnit med att göra spår 3 och 4 med Lizza och nu var det i väder som jag inte gillar, halvstorm (var förra veckan...) och det gick ändå riktigt bra!! Det syntes på henne att hon nu visste vad hon skulle göra där ute och hon stördes inte heller av bilar på vägen och så där! Skönt det!! Kan nog bli spårhund av henne också... Nu har jag inte hunnit denna vecka, men jag ska göra ett försök att klämma in ett spår idag eller i morgon, så får vi se!

Annars tränar vi på inför träffen som är kommande helg. Det känns som att det mesta har fungerat, men jag vet inte riktigt om hon kan det när vi kommer bort och vissa saker är det ju en evighet sen vi gjorde. Kankse får jag ta mig lite tid på fredag framme i stugan och köra igenom läxan =). Det senaste som vi tränat på är att hon ska snurra runt mig baklänges... och det går ganska bra!! se video... Jag är inte superförtjust i övningen, jag tycker att hon ändå har lätt att svänga ut med rumpan bakom mig när jag backar, men samtidigt så kan ju det här då vara lösningen och det tillhör ju det hon ska kunna så... idag ska jag dock lägga till en grind till så ytan hon snurrar på blir större och då märks det ju tydligare om vi fått till det tillräckligt =)... måste kanske prova utan också innan vi åker ner..? Igår, så öppnade jag grinden lite så den blev större, men då blir det ju ett hål och då blir hon lite fundersam, och det strulade lite om där var öppet för mycket. Spännande att se... OCH det ska bli superspännande att se hur det går för de andra!! Jag läser ju bloggar, men jag har ändå dålig koll känns det som... oh, höll på att glömma... jag är jätte avis på er som träffats och tränat tillsammans där nere!! Varför bor jag så långt bort?? Men, nu ska vi ju ses i alla fall!!

I måndags då var jag ju till den stora staden Östersund och efter att ha legat och slappat i röntgenmaskinen i sisådär en timme så blev det lite gågata, men inte som för normala människor med koll i affärer och skyltfönster (Ja, Bira kollade ju lite då förståss) utan med hundarna! Jag började med Lizza och hon var dödstrött efter ca 2 min, innan vi hunnit ner på gågatan faktiskt!! Ha ha... du riktigt såg hur jobbigt allt var... men så nyttigt!! Hon fick också se barn som lekte (mycket nyttigt) och där kryllar det ju av människor och vi såg också några hundar. Nu upplever jag det inte som att Lizza har några problem med det, men det är ändå nyttigt och jag kan se att hon spänner sig lite och jag gör då mitt bästa för att lugna ner. Annars går hon superfint!! Jagade något vilset löv gjorde hon... men, hon är ju valp!! Åh, glömde nästan, hon fick också lov att hälsa på en i mängden och det fixade hon strålande!! Tack Maria!
Bira då... ja alla människor rör henne inte i ryggen... och då, när vi som mest behövde det, då hade alla hundar gått upp i rök!! Men, vi fick träna på att inte dra i kopplet, inte äta alla snusar på marken och inte hoppa på hus och kolla in genom fönstret!! Ha ha... hon är en rolig en hon... Men, vi behöver verkligen träna på hundmöten... fick lite sådan träning i helgen, det glömde jag... och är jag med och aktiv så fungerar det superbra!! Men, det gäller att matte är på allerten!

Igår då blev det långpromenad här hemma!! ja inte med Lizza då, men med de andra... och det var ett konstigt väder!! + 10, halvklart och blåsigt värre, riktigt ruggit! Jag började med Bira! Och vi var ute i en och en halv timme... även om vi (jag) var stilla en halv av dem... Jag hade den nya långa linann som vi köpt på henne, 30m, och planen var att träna inkallning (och sitt) och här märks att vi behöver träna mer inkallning... för som sagt när tjädern är i näsan... Ja, jag såg en tupp och en höna, Bira såg ingen av dem, för hon hade fullt upp med vittringen av dem! Helt galen blir hon!! Ja, ni ser ju själva på filmen och nu ska ni veta att det tar ju en stund att få upp kamera, vrida till filmläge osv... så det värsta var före filmen... =). Och i detta läge fungerar inte inkallningen... OCH jag vet!! Jag talar om när jag har kurs att det oftast är lättare att stoppa hunden ("stanna") när den vill efter något än att kalla in, för att den slipper vända ryggen åt det roliga... gör man så då?? Näe... jag är supernyfiken på hur "sitt" hade fungerat här!!! Och det är ju det som är viktigast känns det som!! ja ja... man lär förhoppningsvis av sina misstag... i alla fall inbillar jag mig att jag lärt mig massor idag!
Det var heller inte bättre än att lite senare på promenaden så stötte vi på några duvor =) =) och det var som förut, jag ser dem lyfta men inte Bira och duvorna hade också sällskap av en annan brun-röd fågel som jag inte riktigt han se... i alla fall kan jag lova er att duvor luktar lika intressant som tjädrar!! Det var häftigt att se!! Åh så hon letar... och snurrar och... ja, linan blev en enda röra... ha ha... men roligt har vi!!
Tanija och Siri fick en tur de också och jag tycker det är underbart att få vara ute och ströva på... bäst att passa på medan temperaturen tillåter det! Idag funderar jag dock på en cykeltur med de stora... det var ett tag sen sist =)

Jag har också klurat lite på det här med dirigeringsträningen som jag i vintras påbörjade med Bira och som totalt kom av sig. Det kom ju av sig för att jag fick tipset att använda en post-it lapp istället för en dummie och jag tyckte det lät briljant!! Nu uppstod dock en fundering... hur gör jag!?? Hur går man vidare när hunden kan dutta på post-it lappen?? Och nu tänkte jag skit i det! Jag gör som jag läst mig till... vi måste ju få något gjort... och jag beställde hem fler dummisar igår, så vi kan träna med många =), ja ni vet... och då har de speciel dummisar för dirigering, dummisar som står upp (= syns bättre) och då slår det mig... jag kan ju sätta post-it lappen på en pet-flaska!! Då kan jag ju fortfarande styra över vart jag skickar henne... Anledningen till att jag tycker att det är bättre med en post-it lapp måsta jag också säga att det blir mindre stress, förhoppningsvis blir hon mer medveten om vad både hon och jag gör och skulle det bli något strul med apporteringen så behöver vi inte lösa det tillsammans med något som kanske fungerade superbra och borde belönas... men, det är ju tankar... dummisar behöver vi ju i alla fall!!

Ja, sen hade jag idag fått PM från Mora och MH med mailen. Bira har kommit med!! Så, den 15 maj så ska vi ut i mora-skogen och möta spöken!! Det ska bli roligt att se vad det kan visa... jag har ju en liten uppfattning och det ska bli roligt att se hur den stämmer!

Hej hopp!! Ut i solen med er!!

1 kommentar:

liza sa...

Åh vad kul att få gå/göra ett MH :) Lycka till! och ha det så jätteroligt :D