torsdag 22 april 2010

Tack o lite fler filmer

(kissar finns det på klubben...)

Vet ni!! Jag spårade igår!! Debutspårade kan man väl säga... fast jag ju gjort ett spår tidigare med Lizza, men det var så oplanerat så det räknar jag nästan inte... =) Nu gjorde jag två korta spår och hmmm... jag provade filma och det var ingen höjdare ska jag säga er. Ska kolla på filmerna sedan och se om det är något att lägga upp, men jag tror inte det. Slutsats: man ska ha någon med sig som kan filma, så kan jag ägna mig åt jycken och linan... =). Jag måste berätta att vi kom fram till två slut... Jag brukar börja så, två korta spår direkt efter varandra och helst två spår till, lika korta och raka dagen efter, sen brukar de ha en aning om vad som ska hända... Av de hundar jag haft så är hon nog den som varit mest förvirrad... sen betyder inte det att jag tror vi kommer få problem i spåret, utan hon är ju så... kontrollerande och då är det svårt och jobbigt (men nyttigt!!) att fokusera i ett spår. Jag gör ju inte heller mycket för att hjälpa hunden, jag vill att den ska lösa det hela själv... alltså klura ut att den ska spåra, men jag hjälper den genom att bromsa upp om det blir för mycket på tok! Jag vill inte att de bara irrar omkring och hittar belöningen (och lär sig irra omkring) utan även om de har dålig koll på att följa ett spår så ska de i alla fall komma rätt väg och då borde rimligen doften av matte finnas i näsan och kopplas ihop med belöningen... hu, det blev invecklat?

Jag tränar på med Lizza-liten också... och jag tycker det går bättre och bättre att köra ute! Och det är lättare om hon har något som hon ska göra, helst någonting med (musmatta, följa matte osv), än bara sitt, tex, men, jag tror allt kommer ge med sig bara vi tränar på! Det är svårt att flytta sig från köket och ut, det vet jag och jag ser ju att bara man fortsätter nöta så går det ganska snabbt att få till!

I alla fall så har jag nu lärt henne vänster halt (= film 1)!! Snyggt va!? He he... sen ska jag också säga att jag inte riktigt vet om hon har koll på att svängen hänger ihop med att jag svänger eller om den sker för att sandlådan stoppar henne, men ärligt! Det struntar jag i, för jag tror att hon får in själva rörelsen och rumpe-svängen i kroppen och att hon kommer att få koll på mig så småning om! Optimist!!


Film 2, här tränar vi på rakt backande... och förutom att klickern strular så tycker jag att det är riktigt bra! Som ni ser håller hon en ganska bra poss. Jag jobbar sedan också framåt och på att det blir en bra poss där. Samma övningar gör vi också med Bira, för hon har ju också dålig koll på vart hon ska vara! Och jag upplever det här som att det fungerar!

Igår hade vi valpkurs och det var roligt! Lizza fick komma in och visa hur man kan lära in ett "nej" eller "låt bli" och hon fick nog en chock av alla hundbebisar som var där inne!! Huuu... så spännande och intressant. Det blev lite struligt, men en av kursarna hade i alla fall godis i min stil som jag kunde låna (korv o blodpudding! i små bitar) och det var ganska kul att se en klickertränads hunds slutledningsförmåga... Jag skulle då visa att man belönar vid minsta rörelse från handen och då råkade det på att vara ett läggande. Gissa vad hon gjorde nästa gång jag satte fram handen!? Men, det är kul att se effekten och hur snabbt de fattar, bara för att man klickertränat... och att andra kan se det ;-).
Lizza skulle också behöva gå på en kurs regelbundet! Nu lovade jag Johan att han skulle få gå allmänlydnaden utan mamma, men jag kan ju tjuvträna i närheten och då får hon ju i alla fall se någon annan jycke!

Idag ska vi ut på Sveg och gå igen! Det var länge sedan sist och som sagt något som vi verkligen behöver... I helgen ska jag hålla rallylydnadskurs och då får ynglingarna kanske vara med och visa lite moment, fast de inte kan dem... Bira är inte så intensiv som Tanija och därför blir det lättare att se vad hon gör när man visar och lika med Lizza, hon är ju väldigt eftertänksam, så jag tror de två är bättre!! Sedan på måndag blir det mer miljöträning, då ska jag upp till Östersund och göra en magnetröntgen och då passar jag på att ta med de små!

Jo, STORT TACK!! Till alla som snabbt svarat på de 100-tals mail (inte riktigt förståss, men ni förstår...) som jag skickat ut om spaniels och spanieljakt... Det här är verkligen något som jag vill lära mig!! Och Britt-Marie, TACK för tipsen!!

Jag har också tagit beslut, igen, om Tanija... och eftersom jag är tveksam hela tiden så har jag bestämt att vi inte kommer köra någon elittävling i år, i alla fall inte under våren... så, nu har vi börjat pyssla lite med klass 3 momenten istället och vi har superskoj!! Fast det är svårare... =) men inte lika tungt... och hör och häpna, när vi plockade fram hindret (fick bryta lös det med kofoten, fastfruset) och körde hopp-apport, men bara återhopp så tuggade hon inte det minsta på apporten!! Häftigt va!?? Nu blev det den lilla apporten, min stora är utlånad, och kan det vara lösningen?? Men, mycket är det nu vi ska fixa till!!

Nu ska jag putsa lite på jobbet och grejsa på... JO!!! Jag läser just nu en SUPER BRA bok!! Eller... hmmm... om jag förstår den rätt så är den superbra, ha ha... "100% positiv hverdagslydighet" heter den och jag hoppas verkligen att den kommer på svenska snart så jag får se om den är lika bra då och då tror jag att jag kommer använda den som kurslitteratur på mina kurser!! Vilken bok... och har ni lite hum om norska så tycker jag ni ska läsa den... (ändå har jag bara läst 76 sidor av ca 310, ha ha, det tar lite tid och kräver lite focus ;-) ). Måste också säga att jag nu måste ta tag i kapitel fyra i lydnadsträningsboken... och jag gruvar mig nå alldeles... jag orkar inte riktigt ta tag i det för jag förstår inte varför vi ska kunna det, men så är det och då är det väl bara att köra på??

Ut i solen nu ;-)

1 kommentar:

MOnika sa...

Vad duktig du och Lizza är!!! grymma ju :D ska bli kul att se eran utveckling nästa helg!