söndag 11 april 2010

enligt planen...

F-N vad jag är duktig!! Nu gjorde jag en plan, ungefär när jag skulle... och sen, det största av alla!! Jag har följt denna nästan till punkt och pricka!! Häftigt va... nu gjorde jag inte planen för så många dagar och det var tur det... sen måste man också vara öppen och kunna ändra i den! Slalom, tex, det lärde hon sig nästan på 2 träningspass, utan lockande... häftigt va!?? Och nu känner jag att jag inte ska lägga någon mer tid på det! Och varför ska hon kunna snurra bättre än vad hon gör?? Och skulle hon få problem när vi börjar snurra åt andra hållet, då får jag väl ta det då! Det här är ju ändå mest övningar för att jag ska lära mig jobba med shejping och target skulle jag tro. Ja och det är ju lite roligt att man börjar få till lite av sakerna som står på listan... =). Sen är det ju ett problem att hon ska kunna visa dessa färdigheter på andra ställen än i vårt kök =) och då kan det börja bli problem!!
Lizza är mycket störningskänslig, kanske är det åldern, kanske är det jag, kanske är det något annat... men hundskrället kan ju för bövelen knappt skita om det kör förbi en bil nere på 45:an!! Och det här resulterar i att jag får springa ut och in som en... pust... för när hon kommer in då kommer hon ju ihåg att hon var nödig, och så kommer hon ut och då ser hon det där goda lövet, eller kotten och så... Nu spottar hon ut (och jag menar spottar ut) när jag säger "spott ut", superduktigt!! Men... ni förstår... och ni kan ju själva räkna ut vad som händer om det är något som vi ska träna på ute, när hon inte ens klarar av att skita... Ganska ordentligt deprimerande ska jag säga er!

Vi har påbörjat träningen av backa, (bakdelskontroll) och vore det inte för att jycken (/jyckarna) kan sitt så vore det inte så svårt... Men, hur ser man om en hund tänker backa eller om den förflyttar sig bakåt genom en sitt-rörelse?? Aaahhhggg... men, nu är jag optimist och tror att vi fixar det här också på ett par träningspass ;-). Nu är det här en rörelse som jag vet att vi kommer att ha supernytta av och här kommer jag alltså att lägga mycket tid, och fast det blir många missar och klick för sitt så tror jag att det kommer gå bra! Jag har också tjuvtränat Bira i detta... =) och de gör precis lika... provar att sätta sig, men det fungerar ju inte... utom ibland då när mamma klickar fel! Men, Bira (och Johan) tror jag kommer att ha mycket nytta av detta!


Jag har också tvingat Johan att träna här nere i köket och om man säger det milt så är det nog bra att träna med någon som kan se vad man gör... Han hade en massa hyss för sig som han måste träna bort! Han har klickern i en snodd runt halsen och alltså en hand mot bröstkorgen... den andra handen, med godisar, hade han bakom ryggen och ni kan ju själva tänka er vad domaren skulle säga på en tävling... =D. Ja och sen då... Han går efter Bira, hon går inte fot med honom utan han kliver efter henne för att få rätt possition.. hmmm... låter lovande va!? Så, nu har de fått jobba under mammas överseende med detta! Och så får han göra en del övningar för att hon ska gå med honom! Och jag hoppas verkligen att de kan få till det!!
Igår då tränade han också på att klicka en tennisboll och han var ganska duktig på det tycker jag. Visst blir det missar ibland, speciellt när bollen inte slår i golvet (=jag fångar den), men, han har GK i det! Och sedan så klickade jag honom till att sätta en hand på garderoben. Super roligt... och sedan fick också Jennifer testa, hon skulle nudda lampan och det var mycket svårare, hon ger lixom upp direkt...

Vi har också börjat med targetstickan på en skåplucka (Lizza & jag) och det går sådär... ibland är jag superoptimist och ibland gråter jag... men, jag tror ändå vi kan få till det! Hade jag fått göra som jag vill med detta så hade jag tagit en post-it lapp istället, det tror jag är mycket lättare, men nu är det target-överföring...

Musmattan jobbar jag också med, den måste få mer tid! Den är svår, speciellt om den kommer mer än 30cm från henne. Men, jag fortsätter envisas på och vi har också testat lite ute... och den ska ju in i en ruta... huuu... Men, jag antar att det bara är att nöta på!!

MEN!! Hur får man fart?? Lizza är en mycket intensiv hund, som är livlig... men när vi tränar blir hon mycket fokuserad och göra något med fart, det finns inte i hennes värld... men kanske måste hon lära sig ordentligt att kliva på musmattan och sedan kommer farten??


Och så var det det här med att leka... =). Vi tränar på det och behöver träna mer. Ja, leka kan hon ju... det är att begränsa sig som är problemet =D =D, fast hon orkar inte i en evighet heller... men, hon har kamplust och jaktlust och inne går det superbra att dela med sig, mamma är en skojjig typ som man gärna går till, ute, där kan man ju springa som man vill... OM det inte vore så illa att mamma har satt fast leksaken i en lina... och linan kan bara "gå" åt ett håll... Men, jag försöker att berömma henne och klappa henne och inte se saken... det är väl bara så man kan göra, eller? Inne blir hon arg om jag gör så, vi ska ju leka tillsammans... Hon har börjat släppa vid passivitet och kan till och med sätta sig (eller lägga sig)!

Appropå sitt och ligg så kan hon dessa två när jag backar (inne, ute kan hon ingenting....) men stå kan hon bara på tröskeln, ha ha... kanske går det att få till på andra ställen också om jag testar lite till! Jag har lixom inte lagt någon själ i detta än, men jag måste väl ta mig i kragen nu!! Det är ju en hel del saker kvar att träna och bara... 3 veckor till nästa träff!! Åh, jag glömde nästan... ibland kan hon snurra också under baklänges-marsch, ha ha ha...

Jag har också, äntligen, börjat komma igång med Tanija (som hälsar och tackar mormor för namnsdagsgratulationerna)!! På tok för sent och ibland undrar jag om hon är för gammal, tänk om hon inte mår bra, om hon inte orkar... hon är ju gammal... och så tar jag fram cykeln, eller kör lite lydnad och då ser du hur det lyser om henne!! Och så länge denna lampa tänds så måste jag väl ändå göra rätt... och skulle hon inte orka köra ett helt elitprogram i brukset, så!?? Vi har ju i alla fall kul på vägen dit...


Mitt största problem med Tanija är fot-gåendet!! HUR utvecklar jag det?? Min dröm är ju att få henne och gå och titta på mig och det kan jag få, men hur ökar jag längden utan att det blir fel?? Och många gånger släpper hon på steg 1 (tack för tipset Monica!! Johan tränar på det för fullt!!) och hon har då supersvårt att titta upp igen... och när hon tittar vill jag ju belöna snabbt och samtidigt måste jag träna på långa fot-program. Och då kraschar det i mitt huvud... Alltså, visst kommer vi igenom ett program, men jag vill ha bättre kontakt och jag tror då att vi har möjlighet att få bättre poäng för hon får då mer koll på mig och vad vi gör!
Jag försöker också jobba korta pass med tungapporten och krypet, som kräver teknik och muskler på speciellt sätt och här ska jag försöka att långsamt bygga upp rörelserna... om jag kan =). Tanken är också att försöka baklängeskedja ihop de sista momenten i brukset... så långt som jag kommer... Stege-avståndsbelöning, hopp-stege-avståndsbelöning... Ja, det SKA jag hinna...


Idag ska jag kanske träna lite på klubben... hoppas det! Nu är vi på G! Bira har tagit sista dosen med medicin idag och nu håller vi tummarna allt vad vi kan!! Och så ska jag göra en ny plan, vara ute i solen... mmm... och nu ta en dusch!


Bilderna denna gång är från vår första träningshelg i Falun... Matilda har fotat, tjusigt va!? Ja, Josefine, Matilda på goldenliv... vi kursar tillsammans! Världen är liten!! TACK igen Matilda!! Nästa gång ska jag försöka komma ihåg att ladda upp en film igen =). Har en när Lizza går slalom, kanske kan det bli något mer!

2 kommentarer:

monika sa...

helou!

jag ringde campingen och de trodde att de skulle vara tvungna att skjuta upp premiären eftersom man inte kom fram till stugorna pga all snö. (det var tydligen minst en meter kvar på vägarna vid kusten) så vad ska vi göra nu???

linaa&Luzza sa...

Vad vacker hon är!!!
hur stor har hon blivit nu? ja att dem e 7mån de vet jag men vad väger hon? :P börjat löpa ännu? Luzza har löpt 1½vecka nu.
hoppas d e bra med er kram lina & Luzza