torsdag 15 april 2010

det här med en plan...

... verkar trots allt inte fungera så bra... eller...hmmm... Det första jag konstaterade var att de dagar när jag har kurs, då ska jag inte ha många träningspass inplanerade med hundar! Jag hinner helt enkelt inte det...

(full fart på Tanija på hygget... med handsken i högsta hugg!)
Men, valpkursen gick bra! Första tillfället är mest för att jag ska få en uppfattning om hundarna och förarna... och så kan jag sen planera vidare vad vi ska göra och så där. Ingen av kursarna var förstagångshundägare och flera av dem har fler hundar hemma... =) OCH!! Inte en jycke av samma ras... njuffe, akita, eurasier, border terrier, jämthund, golden-blandning, rottis, annan liten blandras... spännande!
(Tanija hittade handsken i trädet också...)

Sen har jag inte gjort någon riktig plan och tur är väl det... igår kom Johan hem från skolan och berättade att han hade fotbollsträning kl 18... (han kommer hem 16.00) he... nu är det så här att jag ÄLSKAR när barnens fotbolls-säsong kör igång, men, det är lite tungt också ibland! Just nu ser det ut så här för Johan, må, on, fre = träning och jag kör så gärna och passar då givetvis på att träna hund samtidigt på klubben =). Perfekt!! I kväll är det föräldramöte både för Johan och Jennifers fotboll och då får vi se var deras fortsatta träningar hamnar, faktiskt önskar jag att det blir samtidigt...
(Siri har hittat sin sak och väntar på Tanija)
(Ser ni vanten i trädet?? Lite till höger ovanför Tanija! Det var en svår en, som Siri inte fixade och Tanija fick jobba länge... )
Jag har också cyklat och gått med de stora hundarna, igår under promenaden så körde jag halvt uppletande. Jag slängde ut en handske som hundarna fick turas om att leta och hämta och det blev ju lite extra... Och sen då så körde ju jag och Tanija lite på klubben och hon verkar pigg tycker jag! Vi började med stegen och petar lite med att hon måste kliva på det sista steget före marken och inte bara slänga sig utför... jag hoppas och tror att poletten trillade ner på slutet. Jag fick dock en liten tvekan på vägen ner, men jag tror att det försvinner helt av sig själv! När allt blev rätt så hade jag avståndsbelöning med hennes älsklings-skinntrasa (fast finns det någon leksak som hon inte gillar??). Tanken här är ju sedan att baklängeskedja in hoppet osv. bara vi nu får ordning på stegen. Jag tror det här kommer gå superbra och alla tveksamheter om hur hon mår, de har nu flugit sin väg!! Och sedan körde vi tungapporten ett par gånger också... ingångar och fart är det vi satsar på!!
(Jag vet att den är här någonstans... och den är här uppe...)

Bira fick också komma ut på klubben. Hon fick en lina på sig och "gå lös" och så tränade jag henne på inkallningar och sitt på avstånd. Nu var hon så taggad på att komma när jag ropade att hon glömde lyssna på vad jag sa, ha ha.. och vilken fart hon har tjejen... och ändå hade jag "bara" frolic i fickan! Men, jag tror träningen är bra, hon blir mer uppmärksam på var jag är och så där. Nu blev det så tillsist att hon stannade efter jag belönat, som om jag sagt att hon skulle stanna och där stod hon tills jag ropade... ha ha... kanske tyckte hon det var en lönande strategi!

Under dagen så tog vi också vår första promenad på ca 3 veckor och vi gick i skogen!! Vi försökte kryssa oss fram på tuvor mellan snön och ibland gick det riktigt bra! Jag undrar om det är denna turen som gjort att jag fått träningsvärk?? Uppför i snö och lös-mossa... eller så är det kombinationen, cykel en dag och prommisar nästa... I alla fall så gick Bira och jag en km ungefär!

Lizza hade sin "skogsdag" i förrgår... och vi kryssade också omkring bland barmarksfläckarna! Det är mycket härliga dofter som kommer fram nu... och jag tycker det är nyttigt för de små raringarna att få dessa dofter i sin vardag och kanske kunna lyssna på matten ändå... =). Just nu står inkallning som nummer ett på listan hos båda de små!! Och jag ska införskaffa en längre lina som bättre säkerhet...

Träningen annars då!? Jo, Bira tjuvtränar jag i att backa... hmmm... och borde tjuvträna lite dirigering också, men vet inte riktigt hur jag ska gå vidare och f-n metoden jag vill köra kan jag inte och den andra har jag ju beskrivet i en bok och... jag får kanske göra så ändå! Måste sätta sprutt med det här nu...

Lizza, alltså, jag måste ladda upp filmen... I dag kunde hon stänga köksskåpet med näsan!! Ja, i alla fall buttar hon till skåpluckan så den nästan stängs (jag har ett gammalt skåp och ska hon stänga det är det nog tassen som gäller...) och när det gick så bra (tror jag filmade det också...) så kom jag på att jag skulle testa ett helt nytt skåp och filma hela inlärningen!! Japp, fram med stickan, ladda med godis och... jag petade med stickan på skåpdörren TVÅ!!! gånger, sen kunde hon stänga den också =) =)!! Smart värre!!

Så skulle jag filma när hon backar, men det gick inget vidare... på exakt samma ställe, varje försök så satte hon sig och det har hon annars slutat med och då blev ju jag lite frustrerad, jag vet ju att hon kan... och ... då stängde vi av och filmade inte mer!

Ja och så var det stackars Jennifer då... vi gick ut en kväll och fågelskådade, det skrev jag och sen har vi varit på väg varje dag och alltid kommer något ivägen!! Idag SKA vi ut, direkt hon kommer hem... (=snart) och då regnar det givetvis... men, vi får väl ta bilen då, för ut ska vi!! kanske vi kan få se någon nalle också, vem vet ;-)

Bilder på skönheten och odjuret... ;-) Vilken gräslig bild det blev på Siri...

KAN NÅGON HJÄLPA MIG MED SPÅR OCH UPPLETANDE?? Alltså, jag behöver träna Tanija på att gå någon annans spår än mina och leta någon annans saker (eller mina nyinköpta saker)! I fjol såg jag tendenser till att hitta spår eller sak och sedan fortsätta leta efter mina... jag behöver inte ha långa spår, det är mest att få spåra lite olika och leta där jag inte gått omkring (bara andra). Sen är längden på spåren inte så viktigt, det kan jag träna på mina spår... men just att ta upp dem... =)

Hej hopp!

Inga kommentarer: