onsdag 5 augusti 2009

filosofiskt... =)

Vad passar väl bättre än en bild på Siri när man ska vara filosofisk?? Min kloke son kom med ett par kloka "Siriska" ord igår... "Hon är inte klantig! Hon har bara otur när hon tänker..." Och hon kanske inte är så korkad... hon har helt enkelt bara otur när hon tänker...?? Kanske kan det förklara en del??Jag har funderat en del på det här med spår... det är ganska intressant & jag tycker ju att det är bland det bästa som finns och gillar att klura med det. Har funderat en hel del på det... Tanija går ju som en dröm just nu... Varför då? Varför har allt släppt just nu?? Vi har ju inte spårat så speciellt ofta heller, hur kommer det sig att det känns som hon orkar så mycket mer nu än vad hon gjorde när jag verkligen spårade ofta??


I mina ögon är ju ett spår ett spår, oavsett vad eller vem som har gjort det och hundarna utför precis samma jobb, oavsett... det handlar bara om att doften de är satta på att följa är lite olika och doftar olika mycket och därför borde ju också rimligen samma träning kunna användas. Eller?? Sen kan ju spåren ha olika "värden" i våra ögon... det absolut viktigaste spåret måste ju vara att spåra upp lilla Tage som har gått vilse... sen skadskjutet vilt, osv. oavsett måste vi ju träna för det och träna för de olika situationer som faktiskt kan uppstå... spännande...


En av svårigheterna med träningen är ju att anpassa svårigheten efter just den individ man jobbar med och man måste också inse att alla hundar är olika. Vissa hundar kan spåra flera timmar gamla spår direkt och har inga problem med kilometer långa spår direkt (här handlar det ju också till en viss del om motivation, tidigare "vinster", doft-styrka mm), andra måste man sakta men säkert bygga upp, dels ett intresse, men framförallt ork och självförtroende. Vi måste lära oss att se, ha ståndan att gå tillräckligt långsamt fram och förmågan att göra spårarbetet roligt och intressant. Är det konstigt att man fastnar??


Igår så blev det spår... Bira & Tanija var det som fick använda näsan... tiden blev lite knapp och då hoppade vi Siri... Bira fick ett ganska långt bebis-spår... kanske 200m och med en pinne och en vinkel. Jag funderar på om Johan ska få ta bort godis-slutet nu och avsluta med en pinne... Hon älskar ju att spåra och vill helst bara vidare. Pinnen markerar hon, men har inte någon lust att lägga någon tid här... så vi stannar och leker med henne, med pinnen... belönar... hmmm... vi ska prova oss fram lite! Hade ju varit kul om de kunnat starta appellen i maj, eller när det nu blir läge för det... Liggtiden på spåret har hon redan... en timme är inga problem!


Tanijas spår låg inte riktigt så länge som de brukar... 1½ timme kanske... men 10 pinnar... och troligen full-längd på det! Och hon var en riktig prinsessa!!! Alla 10 pinnar markerade hon och det känns härligt!! Hoppas bara det håller i sig och att vi får komma med i Ljusdal den 15:e... Hemma verkar jag inte få tävla... =( =(... Just för tillfället har jag spårläggare till 4:a spår & ingen tävlingsledare, så jag lär väl få springa spår och vara tävlingsledare också, men, nu är det snart slut på det...


Ja och så var det lydnadsdelen... jag har ju lite problem med att tima in det hela med barn osv. Nu skjussade jag Johan på träning i måndags och var då själv på klubben och tränade. Tanija fick hoppa och det är UNDERBART att se den positiva attityd som hon har mot hindret!! Nu är det suuuuper att hoppa! Ska köra en gång i Järvsö också... i helgen när vi ska dit och tävla tänker jag passa på och ta ut Tanija och hoppa! Sen kröp vi och det var också riktigt riktigt bra... så mycket man nu ser själv! Framåtsändande....mmm... =) =)... Jag gjorde några repetitioner med snabbfart fram, belöning, långsam fortsättning belöning och sen tänkte jag vad f-n... och satte ihop det och det fungerade!!! Nu säger jag sakta när hon ska byta tempo, men ändå!!! Travar hon på den snabba delen så bryter jag henne... och så gör vi om. Tror att vi snart fixar det!! Måste nu bara träna lite med människor också!!


Givetvis fick Siri också lite träning... vi jobbar på! Igår blev det också lite lydnad... men väldigt snabbt... =) Och idag så har Johan träning och sen kl 19 så är vi flera som ska träffas... Sen måste jag ju också på något vänster få upp rutorna till den där tävlingen också... =(. Hoppas jag hinner lite i alla fall!!


Nu ska jag se till att få nå vettigt gjort... som att plocka lite bär eller ragga barnvakt till i morgon! Ha det bra!

2 kommentarer:

Josefine, Fajjo o Malte sa...

Ett långt inlägg om spår. Har försökt fått intresset för spår men det funkar inte. Malte älskar det och därför får mamma gå istället ;)... tur hon får göra nånting med Malte, haha.

"Rutan" börjar även funka för mig nu. Malte överraskade mig faktist idag. Jag peppade honom lite och sen skickade honom, han stannade två gånger av tre försök och han kom in i rutan efter en extra kommendering. Är suuupernöjd :)
Lycka till då på söndag ;)

Liza sa...

Tack för grattiset och änglar finns det fler av :)
Härlig tanke Johan har tycker jag....påminner om en replik som Rockys uppfödare berättade att hon fått (hon jobbar m psykiskt utvecklingstörda) där en frågade om hon hörde melodin sim han hörde i sitt huvud...nej sa hon och fick till svar....Nähä då kan inte du den här låten då.
Bra svar tycker jag :)
Kramar