söndag 24 januari 2016

kursavslut...

Men först av allt måste jag bara få häva ur mig... SKIT! Min tanke var att åka ut och jaga lite topp-fågel... vädret är perfekt (kanske inte för fågeln, men för mig ;-)) -12 och klart... en dag på skidor lockar!! Men... när jag inte orkar gå nedför backen när det är Lizzas tur... och mössan har åkt av, alla jackor är öppna, svetten sprutar... då är det kanske bäst att inse... det är bara att krypa ner i sängen igen :-( :-(. Hoppas jag hinner ut efter jobbet någon dag till veckan, och att det är bra på söndag!

Igår hade vi kursavslut och läget var något bättre då... men när jag var i Färila, då undrade jag om jag hade någon cell kvar där uppe... kanske var det läge att vända... Men, jag är glad att jag fortsatte!! Det var riktigt roligt och trevligt!!

Vi började med fika och prat i en grillkåta... en sån vill jag också ha :-)... Vi hade blivit indelad i olika grupper för kursen som börjar i mars... Där fanns två träningsgrupper på olika nivå och så en grupp för oss som ska jobba mer med grunderna. Sen fick vi säga till om vi ville vara med i någon annan grupp istället och man kan också byta under tiden. Grund-gruppen var inte heller helt med fokus på jaktapportering utan även bruks/lydnad...

Sen gick vi ut och var i lite olika grupper. Vi började med fotgående, "jaktfot", och ni vet ju hur jag muttrat på Allis och att jag behöver träna mer uthållighet osv... Nu gick det kanonfint!! Hon var helt med mig och gick längre sträckor än jag tidigare testat och det var superbra!!
 Sen ställde vi upp oss på rad och skulle gå efter varandra... Nu klev jag av efter 3-4 meter... Allis skulle bara springa ikapp Alice som var framför :-). Hon är definitivt inte klar för den svårigheten och jag vill inte bråka om det. Medan de traskade omkring så fortsatte vi träna fotgående på sidan av, tillsammans med ett annat ekipage. Skönt att man kan göra så där utan att känna sig dum!
Inkallning gjorde vi också. Jag gjorde bara en kortare, eftersom hon inte är så bra på sittkvar. Hade jag tänkt till så hade jag väl låtit tjejen som tittade på oss hålla i henne. Det är lätt att vara efterklok... :-D.
 Innan lunch så följde jag med gruppen som skulle träna stadga. Jag tycker att Allis har väldigt dålig stadga... och jag behöver lägga energi på detta... ha ha ha... övningen vi skulle göra var den jag gör redan när mina hundar är små (oavsett ras!), du har en leksak, leker lite -monterar ut den (är TYST!) och håller i den, väntar på att hunden sätter sig(fortfarande TYST) -klick/bra/varsågod/jah och sen ökar man svårigheten genom att börja retas med den, först lite försiktigt, sen mer och mer utmanande ju duktigare hunden blir... och Allis är ganska duktig :-). Jag kan vifta bra med leksaken, kan släppa den på marken osv och hon sitter ju kvar... så... det gjorde hon ju här också :-). Sen fick jag hjälpa Evis när hon skulle testa (de andra fortsatte till grillkåtan och värmen).

Under lunchen hade vi en sammanfattning av alla ekipage och hur vi skulle fortsätta träna till vi träffas i mars... Och Allis... ha ha ha... hon hade ju skött sig bra och det handlar mycket om att öka uthållighet och in med svårigheter. Grethe (instruktör) sa... ha ha ha... att Allis är ju så genomtränad... ha ha ha ha... Allis är smart! Allis gillar godis! Allis är inte genomtränad.... och så skulle jag också få en utmaning... Evis gav mig den... Allis ska kunna sitta kvar när jag slänger olika saker/dummys runtomkring henne och sen ta en belöning hos mig... Taget!
Behöver jag berätta att Jennifer skrattade så hon blev dubbelvikt när jag sa att Allis var genomtränad?? :-)

Efter lunchen så blev det skotträning. Först med de vuxna hundarna som gick på linje, fick skott och dummysar slängda, och vi med ynglingar minglade lite en bit bort. Allis gick igång lite på smällar och flygande dummysar...
Sen fick vi gå på linje bakom skytten. Allis hon går igång ganska ordentligt på allt och har stenkoll på vart dummyn kommer flygande. Denna träning behöver vi massor av... att det smäller och inget händer...

Sen åkte jag hem och hade tänkt sova en stund... men ni vet ju hur det slutar för mig!? Just det... riiing-riiing...

Innan detta var jag ut med hundarna och var med om en läskig sak! Siri har lite svårt att gå i trappen upp på bron. Hon är klumpig och har dålig koll på sina ben, men med lite skutt och halvvurpor så brukar det går bra... men nu, halkade hon till, kilade in ett av bakbenen i trappen och fastnade... Antagligen var bakbenet liggande när hon kilade in det och när hon vred upp det så kom hon inte ut... Jösses vilken panik jag fick och hur jag fick grejsa innan jag fick lös henne. Tur hon stod snällt och inte hade panik!! Men det gick ju inte att dra det rakt ut och inte kan man ju vrida bakbenet så det kommer snett (om man inte vrider hela kroppen). Tillsist fick jag lös henne och behöver jag säga att hon inte ville gå upp för trappen på kvällspromenaden?? I morse tyckte jag att hon var ovillig att röra sig, men jag kan inte se att hon haltar eller så, utan allt verkar ok när hon kommit igång. Phu!

Jag måste ju också berätta hur jag gjorde bort mig i morse... Jag har ju inte haft Cider och Lizza tillsamman sedan valparna blev stora/större... bara på någon enstaka promenad... Nu skulle jag ta ner Lizza och hade glömt stänga grinden nere så hon sprang rakt in till Cider... och båda är lite knäppa då de löper... :-). Så jag hörde att det var konstiga tasstramp där nere och skyndade ner... men Cider fjäskade rätt bra så allt var lugnt... de ser nästan ut som de skulle börja leka, men det tror jag är ganska riskfyllt... :-)

Nu funderar jag på att ta mig i kragen och göra en grundfärdighetslista för moment i appellklass, klass 1 lydnad och nybörjarprov jakt (+ vatten) och sen sätta fart och bocka av eftersom! Kanske kan det få mig att ta mig i kragen och få en/två genomtränad/e hund/ar!

Hej hopp!

Inga kommentarer: