tisdag 21 januari 2014

Spååår

Igår var jag (precis som nu) helt slut och jag hade inte alls någon lust att åka in till Sveg och träna hund! Men, så här går det ju inte att hålla på så jag tog mig i kragen och åkte in och beslutade innan att om ingen annan dök upp vid klubben så skulle jag åka och lägga spår.

Ja, som vanligt, vintertid, så dök ingen upp före 18.10 och då åkte jag bort på en stor parkering. Jag måste också försöka hitta fler bar parkeringar som är plogade och rätt stora så hundarna spårar på fler ställen än där :-).
Underlag: Plogad snö/is med ca 5cm nysnö på. Där var spår efter bilar, människor och hundar som var väl synliga och inte väldigt gamla. -10, lite vind och lätt snöfall.
Spår som lades ut:

  • 18.15 spår 1, ca 50m långt och rakt fram 
  • 18.30 spår 2, ca 50m långt och rakt fram
  • 18.40 spår 3, ca 100-150m långt, många vinklar
  • ??      spår 4, ca 100-150m långt, många vinklar
Bira fick börja med spår 3. Hon jobbade mycket bra, nästan lite högt tempo, noga, men missade några vinklar (=de som kom i "fel" vind) och hade då lite svårt att jobba sig tillbaka. Matte ska läsa på! Det kändes som att drivet i spåret ökade ju längre det gick, hon väntade väl på godbitar :-). Inget godis i spåret, bara slut. Liggtid 5-10min. När hon inte hittade i vinklarna och inte bara fick fortsätta springa rakt fram så blev hon passiv och satte sig. Det vill jag inte ha!

Bira fick sen gå spår nummer 1. Liggtid ca 45min. Otroligt noga och bra, en tankepaus mitt på, sen full fart igen. Man ser att de gärna vill kolla av spåren som de ser så att det inte är de som ska följas. Lite synd, jag vill inte ha att de går på syn och jag undrar hur de som säger att snöspår inte gör att hundarna använder synen gör!?

Lizza fick sedan spår nr 4, liggtid 5-10min. Lizza är inte på långa vägar lika noga och fokuserad som Bira. Mer oj, titta här är ett spår, jag följer det en bit, nähä, vad ska jag göra då och så vimsar hon på mellan de olika spåren och glömmer av sig och så där. Hon är också svårare för hon är så mycket starkare och det är svårt att hinna stoppa upp när det bär iväg. Hon fixar dock spåret, om än lite yrsligt och speedat.

Sen var det spår nr 2. Liggtid ca 45min. Lizza är mer för att kolla upp de andra spåren, följer inte riktigt näsan, men när hon gör det är hon ruggigt effektiv!

Slutsats: Detta var kanon!! Mer ska jag göra så här!! Två olika sorter, varva mellan om det inte fungerar samtidigt. Båda ska tränas mer på!

Hej hopp i snön!

Inga kommentarer: