tisdag 13 september 2011

upp o ner, hit o dit!Här rullar det på i en faslig takt och det känns som jag har en hel del att berätta, inte vet var jag ska börja och som vanligt blir väl allt i en enda röra :-)!

Jag tänker börja med utlovade kritiker, från 4/9 och Ljusdals BK!


Tanija: 11 årig veterantik i utm form och alla sinnen i behåll, fem uttrf huvud, bra bett o tänder. Välkroppad med utm vinklar o rörelser. Grattis till en välbevarad veteran.


Och sedan sa domaren några väl valda ord och alla fick klappa händerna åt min älskade tant! :-). Jo! Hon fick excellent... :-)


Lizza: 2 år, bra storlek, goda prop, fem huvud uttryck. Saknar insiciv ök intyg finns. Bra hals, manke, rygg. Välutvecklad unghundstik som förmodligen rör sig väldigt bra men behöver mer ringträning. Breda lår


Och Lizza fick då Very Good! Men, det kändes mest som att det var för att hon ju inte vill trava... och så är det... En undran, ska jag se breda lår som positivt eller negativt?? Ha ha..


Nu har jag tagit till mig ett råd jag fått av många, börjat cykla med henne... ni som följer min blogg vet att jag börjat en gång förut (för ett år sedan), och att jag sedan kom av mig när snön kom :-). I alla fall årets första cykeltur... PANIK!!! Min hund kan verkligen inte trava... HJÄLP!! Hon kan passa, i OTROLIGT högt tempo och sedan kan hon galoppera. Gissa om jag fick tusen tankar på hur jag skulle lösa problemet!! Grejjen är att alla mina hundar oftast passar, mest troligt för att det är den farten jag har när vi går på promenader...


Ja sen följer tankar om att kanske passgång ger kortare muskler, rimligen borde det ge en annan typ av muskler i alla fall och det brukar ju påtalas vid röntgen att de (=mina hundar) är svåra att sträcka ut, ja ni vet hur tankarna far! Nu fick jag henne att trava, i alla fall en bit här och där. Jag berömde då henne super mycket med rösten... Men, rörelserna... URK! Ni skulle se så bedrövligt det ser ut... Kanske ska jag vara glad att hon inte travar på utställning!! :-D :-D!!


Cykeltur två... Under den 3,5km långa cykelturen övergick hon från trav till passgång TVÅ ggr!!! Oj, jycken kan trava :-)... Jag kom också på att sättet att få henne ur passgången var att öka till galopp och sedan sakta ner något...


Cykeltur tre och vi varierar oss lite, men en glad matte ser inte passgång vid cykling som ett problem längre! YES!


Lite lydnad har det blivit under veckan som gått. MYCKET LITE!! Johan fick kommendera mig på en "ny" plan där i Härjeåsjön... Lite långt fram finns det tendenser till OCH det är speciellt när någon kommenderar. Annars är jag rätt nöjd! Sedan blev det lite träning på klubben i Mora, Johan har ju varit dit och tävlat... Och även där så fick Johan kliva in och kommendera oss. Nu var det skit svårt :-). Men, jag tycker vi fick till det OK i alla fall! Nyttigt med nya ställen och folk som rör sig, pratar och så där. Passade också på att träna lite ligg och ligga kvar när det är rörigt. Nu blev det korta bitar, max 30 sek (matte max 2m bort), men jag upplevde det som tryggt och bra! Superskönt!! Kan det vara ett platsbundet problem?? Så det bara är på klubben hemma?? Hmmm... Vi tränar i alla fall vidare!


Vi har nu bestämt, min son och jag, att vi regelbundet ska kommendera varandra när vi tränar! Supernyttigt och det glömms så lätt bort... Alla som vill får vara med :-).

Bira-bus då!? Hon är nog den som tyckt att husvagnslivet varit mest trist, även om också Lizza började klättra på väggarna (läs i sängarna) de sista dagarna!


Bira fick dock en uppgift en av dagarna... Att hitta försvunnen GPS och då inte bara en vanlig liten sak utan den där man kan se var hunden är och vart den sprungit under dagen... :-). Lätt hänt käre bror... Jag hade lite tankar, vilken hund tar jag!? Jag visste ungefär var den låg, jag hade ett bakspår upp till platsen... Efter en del lurande så blev det Bira i alla fall och jag tog beslutet att gå där på promenad, inte spåra, och förhoppningsvis hitta den... Och vi gick (hon bakspårade med ett otroligt sug i kopplet, hoppas på en gång är ingen gång!)... så markerade hon något, ungefär där den skulle vara och jag uppmuntrar och ser då att hon inte markerar föremål, där var fågeldoft (syns på kroppsspråket!)!! Ha ha ha... och då blev hon lite låst i fågelläge och det tar en stunds gående/bakspårande innan hon landar igen. Nu visste jag ju att vi gått förbi GPSen och vi kunde vända och gå rätt-spår... Plötsligt, där hon irrat efter fågel och inte gått stigen, markerar hon genom att sätta ner sin näsa, mitt i blötaste hålet, men 50cm från bäcken, där ligger den. Vilken jycke va!!? Nu kom ju belöningen i rätt-håll-spåret och om jag tränar en del direktpåsläpp och superbelöning åt rätt håll så borde det fungera, hoppas jag :-). Jag såg det som en gång är ingen gång OCH varför utbildar vi våra hundar egentligen?? Det är ju i skarpa lägen som det ger mest glädje och nytta!!


Jag hade ju kunnat ta Tanija... men, jag vet inte om hon bakspårar och jag har svårt att tro att hon markerar föremål på en promenad. Jag vet inte om hon markerar udda föremål... visserligen hittade hon min mobiltelefon, men... OCH om hon hittar plockar hon upp och föremålen kan då få vissa kross-skador :-).


I söndags var alltså Johan och Bira och tävlade lydnad i Mora. Målet var nog mest att hon inte skulle springa till skogs, vilket blivit nya innegrejjen! De har tränat på just det några dagar innan... Sticker hon så går han där ifrån! Nu har han svårt att alltid göra det, för om hon tittar på honom så kommer hon ju om han ropar och då gör han gärna det. Jag tror att madame-bus är smart och sätter det hela i system! Det blir nog lite klur för att komma till rätta med det hela, men vi ska försöka vara smartare... :-D! Bira var med Johan på planen nästan hela tiden... en gång sprang hon (ok, hon var dit 2-3ggr på raken) till en familj som satt och fikade... de hade barn och barnen hade bullar... ha ha ha... nu ver de ju hundfolk och jagade snabbt iväg henne... Betyg: plats: 10, tandvisning:10, Linförighet: 5,5, Läggande: 8, Inkallande 10, Ställande: 0, apportering: 9, Hopp: 9,5, Helhet: 6... 142p och ett andra pris!! Nu skulle läggandet också varit noll :-). På läggandet och ställandet (som var 10-mässigt!!) så körde hon rally innan husse hunnit tillbaka :-)... Så jäkla synd för det var så grymt snyggt!!! Men, vi vet precis vad de ska träna på och jycken kan allt och det börjar bli rätt bra... Helheten hade kommentaren: busig men kan kontrolleras! Ha ha ha!! Johan själv säger att kunde han kontrollera det så skulle hon ju inte smita från honom... hi hi hi... Det var inte bra, men han är nöjd!


Ja, sen måste jag ju berätta att jag också cyklat en gång med Bira, men vi har bara börjat än... Johan sa att det inte skulle fungera, hon var rädd för cykeln (tror han försökt en gång) och så där. Det fungerade kanonfint! Visst var det lite konstigt först, men så fick hon berömm när hon sprang fint och då blev det superroligt och med jämna mellanrum hade hon några tokryck och galopperade i fullt ös också... en skojjig liten dam. Men, jag tror att hon uppskattade det och vi ska definitivt fortsätta!


Vi gjorde också vår TJH-läxa igår... Jag la ut Jennifer som vindfigge, sen Johan som ljud och medan vi markerade Johan gick Jennifer ut på nytt ljud och så fick Johan göra igen också... Stigen blev väldigt kort, men hon markerade glatt och tydligt åt båda hållen. Nu vet ju inte jag om det var för att vinden kom oss i ryggen efter vi svängt, eller om hon helt enkelt hade en dålig dag sist vi tränade! Idag ska jag och Bodil (instruktör) åka till Föne och träna med ett gäng där nere som vi sedan ska göra cert-provet tillsammans med. Så hundarna får spana in varandra lite innan och så där. Ska bli superkul!!


Rapport kommer!!


Och för den som undrar över älgjakten, ni kan fortsätta undra :-D :-D :-D!!! Skojjar bara... sedda vilt: 1 tjädertupp (på väg i bilen mot pass, STOR och stilig!), någon orre, 2 skogslämlar, dvärgvessla (kan den heta så?) som jagade en av skogslämlarna!! Riktigt roligt att se... tror att jag såg en tjädertupp till också, i ögonvrån liksom... :-)... hade älg inom 200m en dag. Och det var allt! En av jaktkompisarna fick i alla fall se en älg, men det var allt! Hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

Först GRATTIS! till Johan o Bira :) Kul!
Ja nog måste man komma ihåg att träna det där när någon kommenderar en också. Här är två som verkligen behöver det, haha. En träff kanske snart :)
Tur att du har fått se lite djur i alla fall ;)
Hoppas det gick bra i Föne :)
Kramar