tisdag 6 september 2011

Sitt!

Just nu datar jag mig lite, fast jag inte borde... jag är nyss hemkommen från skogen, hundarna har inte fått sitt, jag har inte fått middag än... och jag kompromissar lite :-). Hundar har fått hage/lina och letat godis, jag lagar mat (/äter) o bloggar. Hundar ser rätt nöjda ut utan promenad... men de fick ju i alla fall tre kvart eller något på lunchen :-).

Har haft en helt underbar dag i skogen!! Det är lixom dagar som de här som gör att man fortsätter jaga älg! Dagen började med regn, och mer regn... jag hörde dåligt vad de sa på radion men fattade att något hände... spännande en stund (för att jag inte hörde...) Lunch... kort lunch... hann knappt gå med alla hundar... nytt pass, solsken, en sabla blåst. Rätt ruggigt! Vad anar mitt vänstra öra?? Hundskall... som hörs trots vinden!! Då är det inte långt borta... Ompostning och ännu mera spänning... Att höra en jämthund jobba, så som den en gång skapades för, det är banne mig obeskrivligt underbart!! Det slår ALLT!! Nu var älgarna snabbare än pappa och bilarna körde förbi vid exakt fel tidpunkt, så ännu är slaktboden tom. Men, ibland spelar det mindre roll :-)! Tack Kia!

Så till sitt, som är nästan det enda jag tränar just nu... upptäckte av en slump att Biras sitt inte är lika starkt som det en gång var... och det ska ju vara grymt starkt!! Sitt och sitta kvar är livsviktigt i uppflog... OCH ett väldigt bra redskap att ha i vardagen för att bryta rymningsförsök och annat! Så, jag började träna sitt på våra promenader och inser att det är ännu uslare än vad jag trodde OCH det innehåller STORA förväntningar!! "Sitt" säger jag, Bira stannar, tittar sig omkring, lyssnar och kanske sakta sakta sänker hon rumpan mot marken... Hmmm... Och inte nog med det! Lizza som ju också är med, hon står lugnt kvar och tittar... inte en tendens att sätta sig. Nu är det visserligen inte henne jag tränar, men det måste ju bli en enorm av-träning på sittkommandot om hon bara får stå där!! Och som sagt, det är ett bra kommando i vardagen också!

I alla fall har jag tagit tag i problemet och vi tränar flera sitt under varje promenad. Idag tycker jag Biras sitt var bättre, Lizza ser fortfarande ut som ett stort frågetecken. När de väl sitter så är de ganska ok i att sitta kvar. Bira får "fri" när hon ska ta kontakt med mig (handtraget) och belöning och sedan löser jag dem båda med nu går vi. När sittet blivit bättre så kommer jag byta ut sitt mot visselpipa, men den fungerar ännu sämre och därför ska jag säkra med kommandot först. Planen är att först bara gå vanligt, sedan söka upp platser med doft (nu kommer de ju ibland ändå), vi får se hur det utvecklas!

Nu ska jag berätta om min hektiska morgon! Först av allt var jag klar i tid!! Vilket jag inte var första morgonen, konstaterade att jag i fjol bara hade tre hundar med mig och bara gick en promenad på morgonen, undra varför två promenader tar längre tid?? I alla fall, i morse var jag klar! Regnet öste som sagt ner och när jag kommer till husvagnen har jätte söta gulliga Bira lagt sig i min säng!!! Mina hundar får inte vara i möblerna och hur detta nu kom sig vet jag inte... Jag kan ju tillägga att morgonpromenaden som var innan hade gått på en grusväg... Och medan jag gick med de andra hundarna gottade hon sig ordentligt! Gulligt värre... Panik fick jag! Kom på att jag skulle hänga täcket för sängen (hänga det i överslafen så det hängde ner och "gömde" den undre). När jag står där kommer pappa, som ska hämta mig, körande... och vad händer då!? Jo, på något sätt (stressad och irriterad på Bira) så har jag glömt att stänga dörren till husvagnen riktigt OCH Bira och Lizza rusar ut i kolsvarta morgonen (ca 05.20)... Tack och lov för att de blev glada över att höra "morfar"... Men, pust!! Älskade Tanija o Siri stannar lugnt kvar inne, tack o lov! Och nu ska ni få höra nästa under!! bira kom direkt på mitt första "Bira"!! Häftigt!! Tyvärr var jag stressad och glömde belöna henne.. typiskt! Lizza kvar ute och henne fångade jag häromkvällen när hon rymde från hundgården... så där var det ta mig om du kan... Som tur var kunde jag lura henne genom att öppna bakluckan på pappas bil, undra hur många gånger till det går!?? Ha ha ha...

Nu ska jag ta en kopp kaffe och sen sova länge... till 04.10 typ... zzzz... Hej hopp!!

Jo, för den nyfikne, VG på Lizza, Exc på Tanija... hon fick applåder av publiken (på domarens uppmuntran) för att hon var så välbehållen :-). Kritiken kommer en annan dag! För att gå vidare till veteran finalen krävdes CK så då gick vi inte vidare... trist!

1 kommentar:

Liza sa...

Ja nog kan man ha att göra när man håller på med djur...av alla de slag...på många sätt. Fast kul är det :)
Låter som du har härliga dagar i skogen :) Njut för mig med.
Kramar