måndag 29 augusti 2011

Böcker... och lite mer :-)

Som jag i ett tidigare inlägg skrev så har jag läst en del hundböcker nu i sommar och även om det är längesedan så måste jag bara nämna några av dem!


Aktivera din hund av Charlotte Swanstein... trodde jag var en bok med cirkustrix och så och blev därför lite besviken eftersom det var mer en vardagslydnadsbok... lär din hund sitt, lär din hund spåra osv. Ingen bok som etsade sig fast i minnet.


Klicka för lydnad del 1 Börja från början av Morgan Spector. Vet någon var man kan hitta del 2 och 3?? Även om jag läst det mesta och då speciellt i Lydnadsträning i teori och praktik, så gav den verkligen mersmak!! Det är ju också saker som inte stämmer mellan USA och Sverige vad gäller regler och utförande av moment, men det var en bra beskrivande bok och som sagt, den gav mersmak! MEN jag har inte lyckats hitta de andra delarna.... och jag vill läsa dem med!


Sökträning i teori och praktik av Cecilie Koste och Morten Egtvedt. VILKEN BOK!! och fy bubblan så sugen jag blir på att köra upp Lizza i söket!! Och man skulle kunna göra ganska mycket grundarbete själv och sedan åka på kurser?? Tror ni det går?? ha ha ha... Funderar i alla fall på att anmäla henne till Canis och Lottas sökkurs i Östersund nu i höst, om inte annat för att få inspiration och sociala bitar. Funderar...


Igår var vi och tävlade igen! Appellspår... och jag trodde verkligen, efter spåret och platsliggningen, att Bira och Johan hade uppflyttet som i en liten ask! Men, så fick hon ett sådant där ryck, som typ bara clumpisar kan få... och så hade hon rally på planen, in i skogen och... ville inte riktigt vara med på notorna! MEN, de hade riktigt bra betyg på det som de fick betyg på (utom linförigheten). Hon har supersvårt att fokusera på sin husse när planen är full av nyklippt gräs... Linförighet: 5/5, Framförgående: 0, Platsläggande: 0 (det var nu rävarna började titta fram på allvar), Inkallande: 9/9, Apportering: 9/8,5, Hopp över hinder: 0/0, Platsliggande: 10/10, Budföring: 0/0, Spårning: 10/10! Totalt 193 poäng, 31 till uppflytt och det finns ju några ställen att plocka in poängen på! :-)... Johan tycker nästan det börjar bli pinsamt med allt beröm :-D, och även denna gången fick han höra av domarna att de gjorde det klart snyggaste spåret! Kul :-). Tävlingsledare var också fram till mig och var riktigt imponerad av Biras spår, och vad ska man säga? Det var riktigt snyggt!! Och det var på äng ;-).


Lizza liten då... hunden som inte kan spåra! Jag var ju den av oss som var glad att det var ängsspår, Lizza spårade nämligen riktigt bra på ängen sist... och nu slogs jag av en tanke... När Johan la spåret till Lizza och sedan var borta, då gick hon med lite mer sug i linan i alla fall... så, Johan fick lägga ut spåret! Och sedan fick han vara kvar på sitt spår tills jag gått mitt! När vi startar håller jag på att flyga på näsan!! Lizza gjorde en start i hög fart och det är jag ju inte riktigt van vid längre... ha ha ha... Men, hon spårade kanonbra!! Hon var inte av spåret många gånger (syntes var vi gått) och det känns super! Markeringen av pinnarna var riktigt bra, men när jag sa bra så gjorde hon ett jätteskutt och släppte pinnen mitt i skuttet och vi fick alltså leta pinnar i det höga gräset... Ha ha ha... men, det gick bra det med! Hon är ju van att plocka pinnar flera gånger innan vi går vidare! Sen var det rätt nervöst innan vi fick reda på vårt betyg... Fast jag anade att det skulle vara ganska bra så trodde jag aldrig att vi skulle få 10/10!!! Då var jag helt nöjd med dagen!


Resten då? Linförighet: 7/7 (hon tränger som gatan på tävling, hur ska jag lyckas få bort det??), Framförgående: 0/0 (nära nära...), Platsläggande: 0/9,5 (dagens mest oljämna betyg!), Inkallande: 9,5/10, Apportering: 5/5 (otur/slarv), Hopp över hinder: 10/8 (dk som bara en domare såg... :-) ), Platsliggande 0/0 (avstod), budföring 0/0, här hade jag kunnat få betyg... och så 10 på spåret då! Alltså, läggandet... Lizza klev upp innan jag hunnit vända mig om, den ena domaren hade redan hunnit sätta betyg (och ni förstår ju hur snyggt läggandet var då...) och hon kunde lixom inte ändra då... Apporeringen, först halkade hon vid gripandet och gick om kull (har jag varit med om det förut måntro!??), sedan så kom hon för långt bakom mig vid ingången och hon släppte då apporten där och jag fick skicka henne igen (hon kom in fot utan)... Nu vet inte jag på snacket som gick om jag hade fått högre betyg om jag bara låtit den vara, jag trodde att jag nollade då, men men... Hoppet, då satte jag ut en arm eftersom hon satt lite snett och tydligen hade jag ingen kroppsrörelse till mitt DK och det gjorde att bara den ena domaren såg dk:t :-). Budföringen, här blev allt så fel... Bira var inne i skogen och sprang på sin budföring, Lizza såg det och skulle sen kolla vad Bira gjort där... MEN Lizza sprang 5m (max) förbi budföringsmottagaren!! Varför sa inte denna då fot eller så?? Helt tyst stod hon där... Och nollan var klar! Nu hade Lizza strulat lite innan också, men vi hade kanske kunnat få en 5:a eller i alla fall en positiv erfarenhet av momentet!! 183p hade vi och Johan är supermallig som åter har slagit mamma... Nu fattas det drygt 40p till uppflyttet för oss, men på något sätt känns det inte som en omöjlighet att fixa det utan plats, även om det blir svårt (den är på 50p), det är väl bara att träna vidare och hoppas att det strular mindre åt oss med träningen nu!


Lizza har ju en förmåga att åka på allt skit... Hon löper ofta, det räcker att hon tittar på en vattenpöl så får hon magsjuka, hon får vattensvans, hon kan inte spåra, hon slutar förstå att man ska plocka upp stora pinnar också, hon... men, det är väl bara att bita ihop och göra det bästa av det hela! Sen har ju jag också varit borta en del i sommar, prioriterat Bira och kanske har det varit svårt att få en bra och effektiv träning på Lizza. Sen har det ju gått troll i platsliggningen (och jag tror också det var därför vi nollade läggandet under gång!), och det har gjort mig lite nere... Nu ska jag ta nya tag, träna platsliggning poå Ica och där också börja om från noll igen! Än har jag inte gett upp, jag ska bara leta lite inspiration nu först... ;-).


Blev supersugen på att åka upp till stan och träna lite med Lotta (grattis till uppflytt!) och co. tror det skulle vara nyttigt och givande och kanske kan vi peppa varandra!


Nu ska jag veda, tvätta och allt annat som måste göras här hemma! kanske gå en långpromenad innan barnen kommer hem från skolan :-). Äntligen vardag och skola igen!! Hej hopp! JO! Har ni läst klickersmarts inlägg om klickerträning och resultat?? Mycket läsvärt!! Och jag har lagt upp ett album i mina bilder från clumberspecialen, allt är med!! helt ocencurerat, bra och dåliga... tjingeling!

Inga kommentarer: