tisdag 30 november 2010

snabbis...

är jag urusel på, eftersom jag älskar att skriva och måste förklara ALLT och göra det så in i bombens onödigt svårt... Idag gjorde jag en annan sak onödigt svår och det var att försöka lära Tanija att gå slalom mellan mina ben, utan att locka med godbit, utan endast hand-target, samtidigt som tre andra hundar var i samma rum och helt plötsligt kunde gå slalom och en massa andra trix för på något sätt få Tanijas godbit... det är också svårt att få godisen i rätt mun och ha kvar sina fingrar på samma gång... MEN!! Roligt hade vi!! Siri fixade det sedan mycket bättre, vilket ju också kan bero på att Tanija då fick ligga & vänta och Siri hade då bara två att trängas med!

Sen körde jag lite mer seriös träning med Lizza... apportering, detta eviga... och jag tycker vi står stilla och trampar, idiotförklarar mig själv och VET att jag måste ta ett steg i taget om det ska fungera och apportering är ett SKIT moment om man har en rottis... Alltså, bara för att Lizza kan sätta sig med apporten i munnen 2-3 gånger så betyder det ju inte att hon kan det och känner sig säker och trygg i det och då är det kanske idiotiskt att börja med att hon ska komma i perfekt utgångsställning med den redan!! Om jag tänker efter lite så kan hon ju inte ens komma in i perfekt utgångsställning utan apport om jag ökar avståndet för mycket!! Vilken ordning är det bäst att börja i??
Johan & Bira körde metallapporten och den tillhör jobbiga och äckliga objekt, vilket kräver lite tid, men det går att övervinna (bilder i galleriet -mobilbilder).

Igår var vi på klubben, helt ensamma... och då var det inte ens kallt ;-).. ha ha... men vi tränade inne och mest Fot blev det. Det är perfekt att kunna gå lite längre sträckor där. Lizza och jag jobbade också på att jag springer baklänges, alltså tempoändringar, och hon springer efter mig,... OCH!! Hör och häpna... inget hopp & studds!! =) Kanske en dag... Vi jobbade också med att frivilligt (utan kommando) kunna komma in och sätta sig rakt fot fast godisen ligger i en kopp till höger och det är riktigt lurigt tycker Lizza!
Johan och Bira jobbade lite med avståndsbelöning där inne och jag tror Bira fattade grejjen tillsist. Detta med avståndsbelöning och att hon själv måste välja att göra något som husse tycker för att få godbiten har varit otroligt nyttigt för Bira, hon har en helt annan kontroll på sig själv och är inte riktigt lika tjuvaktig längre (om man har godis i fickan, belöningen framme, något på golvet & så där).

Nu ska jag ge de små liven kvällsmat & kvällsprommis och i morgon ska jag med mamsen & mormor till Sundsvall och shoppa!! Hussen får åka hem på lunchen och rasta de små... det är på tok för kallt för att det ska fungera att ha dem med någonstans... om det nu inte kommer snö igen... Har varit runt -20 hela dagen och då har vi det varmt & gott här uppe på backen!

Sov sött & lär hunden ett trick under reklampausen på TV! ;-)... börja lära den att dutta i din hand, eller på ditt pekfinger och sedan att följa det. Sen finns det MASSOR med saker som du kan lära den vidare och den blir mer fokuserad på vad den gör istället för att följa en godbit... allt för att trötta hjärnan en kall vinter kväll!!

Och!! Linda!! vad kul det vore om ni kunde titta upp en sväng!! Johan & jag planerar Gränna & clumber-specialen i augusti... tänk om vi kunde ha en liten träff där!?? Hi hi... Vore så rackarns kul att träffas!! Sen kan ni ju komma upp i alla fall... och hjälpa mig att lösa hur man får Bira tyst när vi möter Hugo... ha ha... Så börjar jag med tipset att du lär Baloo att dutta i din hand, husses hand, barnens hand osv... sen tar du bästa kompisen... men han måste själv välja att göra det... =)

sov sött!

Inga kommentarer: