tisdag 16 november 2010

En helg... och måndag =)

Ja ni... nu fick jag för att jag gnällde över snälla söta lilla Lizza, som är EN TROTSIG APA!!! Ha ha... i fredags så bjöd vi upp våra grannar på kaffe o tillbehör och där är det en som inte tycker om hundar och defenitivt INTE av typen rottweiler... om de inte heter Siri då förståss =D. Nu utsätter jag mina grannar för det mesta och de fick givetvis möta Lizza, som är snäll, men oerhört jobbig och bitig på de som kommer hit. Hon skäller (tror att man ska göra det när man blir glad) och BLÄÄÄ!! Grannarna kom in, hon slickade på Magnus händer lite, sen satt hon som ett ljus vid Mitas fötter och jag tror att hela min familj var i chock!! Kan Lizza uppföra sig så bra?? Ja, sen gick vi in i rummet där vi har bordet och när vi äter och fikar så får inte hundarna vara där inne och det fixar de oftast galant!! Men inte i kväll... Lizza var in ca 50ggr och hörde inte en enda gång när jag sa till henne... en av gångerna så morrade hon till mig och skulle "bita" mig för att jag sa att hon skulle ligga ner!! Men, hon är väl i någon jobbigt ålder, stackarn...
Annars har jag precis kommit på att jag uppskattar lugna och coola hundar!! Vi håller ju fortfarande på att grejsar i vårt hus, och jag är dödligt less på det... I förrgår kväll "klinkade" P-O nästan allt klart i hallen och jag fick gå med hundarna ut på spånskivor och med Lizza och Bira gick de galant!! Det märks på dem att de har mer koll på sina kroppar och tassar, ganska fascinerande vad klickerträning kan göra med kroppskontrollen!! Och då gick jag ju med bägge på samma gång... Tanija och Siri, det var en katastrof... jag tog en och en... och Siri kan ju inte stanna, så hon klampade på rakt ut på klinkersen (när hon skulle sitta innanför och vänta på sin tur) och sen när hon skulle gå så gjorde hon som Tanija och gick så mycket hon kunde utanför skivorna, typ... morr... och hur galen jag blir... stackars hundar... Phu, men nu har vi överlevt det och idag var det bara 2 rader klinkers som är nylagda och sen ska det... grejsas i springorna, ni vet och upp med bröstpanelen (som blir lägre) och målas och sen har jag ju nästan en hall igen... Ja, och så tapeter då, mamma... =) =)

I söndags var vi på utställning med Bira. Det var det absolut sämsta arrangemang jag någonsin varit på, i alla fall på utsidan!! Det var i en gammal industrilokal, helt OK och väldigt lämplig hall... önskar det fanns en sån hall här som man kunde få vara i och träna under vintern!! Golvena var lite hala sa de, men vi hade tur och fick en ring i grus, inomhus boule-bana hörde jag folk prata om... I PMet stod det att det skulle vara skyltat och sen parkeringsvakter... Vi gissade oss in på en parkering (där var det många bilar) och sen fick vi en fråga från en besökare som undrade var man sen skulle ta vägen... Det undrade vi också!! Inte en skylt satt det över var man skulle gå, inga parkeringsvakter, nu kom vi visserligen 1h efter ringarna öppnat, men... Ja, så vi lixom smög efter åt det håll vi såg en hund och sen... Det satt inte ens en skylt på dörren där man skulle gå in i lokalen!!! En liten grå dörr... det var till att gissa sig fram!! URUSELT!! Och just pga av mitt usla humör, dålig skyltning och en J-LA GPS som skulle ha in mig och köra i alla trånga gränder inne i stan och sen på en gågata (!!) för att komma till rätt plats... och Lizza fick vänta i bilen! Tanken var att hämta henne om det gick bra i ringen... Och, det gjorde det inte... eller...

Bira & Johan gjorde sitt bästa hittills och jag tycker fortfarande att hon är snyggast och att hon rör sig urtjusigt och med ett enormt flyt för att vara så liten och "tung"... Vi gick upp mot en annan ungtik, som kom före Bira, men... jag är partisk =) (den andra tiken var fin!! lite kortare i kroppen och mer högbent än Bira & hon hade en supertrevlig matte, som långt innan kom fram och presenterade sig och det är så underbart med alla clumbermänniskor!! Denna öppenhet!! & givetvis ska de ha ett Grattis till sitt HP!!). Bira fick en slät etta, "mycket god" ikryssat, "en aning kort nosparti men bra stop och korrekta öron. Bra kropp och frambensvinklar men en aning för sluttande kors, vilket kortar ner steglängden ngt. God päls." Och den andra tiken kom först för att hon hade mer massa (ha ha ha) och bättre rörelser, sa domaren till Johan! Hon fick HP och... vi får väl vara mallig för att Bira är moster till henne ;-) (måste bli moster har jag klurat ut... den tikens mamma är halsyster till Bira..., på pappa-sidan). Men, det känns lite snopet att bara få en slät etta, vi är ju lixom bortskämda med HP... men det gjorde ett bra jobb, både Bira & Johan! Och nu är det bara att ta nya tag till nästa helg!! TUSEN TACK IDA BÄSTA KUSIN för att vi får låna din lägenhet inne i staden!!! Du är BÄST!!

I går kväll gjorde jag och Johan den vanliga resan in till Sveg... hundträning.. och vi var som väntat ensamma! Vad trist det är att ingen annan letar sig dit... man behöver ju inte vara där länge... en kvart kan man väl ändå trotsa kylan, eller?? Ja ja... vi åker dit i alla fall och det är supernyttigt för våra hundar!! Det är sällan som de blir tränade så nära varandra och utan att Bira ska lyssna på mamman och med alla dofter som faktiskt fanns där på planen... mmm... och för en annan att få en platt yta att köra på, med lyse!! wow!

Och nu när det bara var jag och Johan så vågade jag mig på att släppa Lizza, vi gick in på planen (med näsan i marken) och gjorde om (mer focus på matte) och så fick hon sitta bredvid mig (frivilligt) medan jag satte fast kopplet runt midjan och sen klick + lek... kanon!! Och det syntes vad hon hade för förväntan nu trots att vi bara gjort det en gång förut! Men, jag ska repetera detta fler gånger och tanken är sedan att vi ska gå fot en bit innan det kommer och sen bygga längre och längre (och variera så leken kommer direkt ibland). Annars var Lizza väldigt ofocuserad!! Mycke snosande och vimsande, mellan riktigt bra repetitioner... Jag måste ta mig i kragen och komma ut mer!! Vi gjorde också en plats, drygt en min, med Johan och Bira som tränade allt möjligt bredvid... KANON!!!

Skulle behöva städa... och köra saker till insamlingen nu... men... F-N vad lat jag är!! Och så har jag ju fått två hundar till några dagar, Mosti (border collie) och Leja (jämthund), och de ska få en tur mitt på dagen... men ingen timmes-tur som mina :-).

Jo... jag håller på att göra en träningsplan för Bira, på vilka övningar vi nu ska köra för att få någon ordning på jakten... =) och jag ska göra en plan för Lizza... vi har ju några grundfärdigheter som vi måste jobba med, allt är inte klart och så ska vi ju givetvis fila på momenten till klass 1 och appellklassen!! Sen så... ;-). Och, så har jag gjort bort mig (igen)!!! Vet ni... jag läser boken "Nosarbete" av Maria Hagström... och det är den största blunder jag gjort... hur kan man göra något så korkat med 1-2 dm snö på marken?? Åh vad jag skulle vilja ha tillgång till en STOR parkering nu, plogad och fin... och kunna spåra!! Vilken inspirationskick!! Men, nu ska jag börja avsnittet om uppletande och det ska ju också läras in och det kan man göra fast det är snö... men... kanske inte med en hund som inte kan komma tillbaka med sakerna... he he...

Lizzas MH... ligger inte ute på hunddata!!! Men det gör hennes utställningsresultat från dagen innan...hmmm... Jag är nöjd med Mh't. Jag har lite svårt att säga vad som är bra och vad som är dåligt och olika människor vill ju ha olika hundar. Viktigast för mig är att en hund som blir rädd (det får den bli) klarar upp sin rädsla och kan gå vidare. Lizza blev mindre rädd än vad jag trodde hon skulle bli, hukade och morrade/skällde till på dumpe, men gick själv fram och kollade vad det var (trodde jag inte...), jag trodde hon skulle hugga dumpe eller fly... ha ha... Skramlet så hukade hon sig och gick sen och kollade, kanon! Hon hade en 5:a i leklust, 4:a i gripande och 3:a i dragkamp, men det sista är mitt"fel" lite i alla fall då vi tränat mycket på att släppa vid passivitet... om det nu påverkar... Aktivitet/passivitet hade hon en 3:a, alltså rätt lugn, vilket få skulle tro om henne (utom jag =) ). De delar där människor var direkt inblandade i hade hon det jobbigare, nu grejade hon hanteringsdelen bra, lite klängigt, men helt OK, sen var det avståndslek där hon inte "vågade" gå fram, och spökena som var riktigt jobbiga, men hon flydde inte utan stod med mig och skällde och morrade och viftade på svansen (hela tiden). Dessa var sen lite svåra att lösa upp, men vi fick vår tid och hjälp! Jag tyckte mig dock se att hon släppte människorna när kläderna kom av och att kläderna var lite jobbiga, men jag kan ha fel! Andra leklusten 5:a igen och nu "bara" en 3:a på gripande... ha ha... tror damen var lite trött... 1:a på skott... och när vi var klara och vi skulle gå iväg så sa hon till "gruppen" vart ska ni?? Vänta på mig, jag vill ju mera!! Jag upplevde det som att Lizza tyckte detta var en toppenrolig aktivitet!

GRATTIS till Liza & Angus som tog cert på sin debut!!!

hej hopp!

2 kommentarer:

Britt-Marie Olsson sa...

Hej,
Vilken stjärna du har överst på ditt inlägg, hon ser JÄTTE TREVLIG UT. Men det är klart jag är ju partisk men håller alla tummar och tassar inför helgen, det måste lossna snart.
Britt-Marie

linaa & Luzza sa...

Jasså lizza är oxå en gapapa när det kommer folk... Märks att dem är syskon.. Luzza är likadan... men som tur e så är hon såååå lycklig när det kommer folk hon vill bara få komma fram och hälsa. MEN har du nå tips på vad man ska göra... vill inte ha en hund som gapar så fort någon kommer innanför dörren när jag är med...
kram till er i kylan!