tisdag 26 april 2011

Påsk!


Då påsken kom så sent och var så "bar" så tillbringades den för första gången (tror jag) i stugan i Dalarna! Underbart var det!! Och jag har nog aldrig varit med om varmare påsk heller... NU börjar det bli för varmt för mig... Och ibland tänker man tillbaka på skolavslutningar med flera decimetrar med nysnö, löv som knappt spruckit ut och påskar där jag försökt grilla hamburgare till hungriga barn i ösregn (det tog över 2 timmar!!) och liknande... ifjol hade vi skoterhelg under påsken... nu shortsväder med närmare 25 grader i skuggan!










Bira undersöker mormor o morfars bil. Kan de ha något gott eller något att sno tror ni??


Bira tycker det har varit toppen!! Gården där är ju inhägnad med gärdesgård, dock snäppet för lågt för att jag ska våga lita på Lizza... och sen, hur många tycker det är roligt med en rottis som kommer rusande mot dem i 500km/h och vrålskäller?? Det är i alla fall lite trevligare med en clumber... och hon skäller inte heller, men om... Ja ja, Bira har mest knatat omkring lös och ledig och undersökt ALLT med sin strålande näsa! Och har det blivit trist så har hon letat något att sno, så hon blev lite jagad... :-) och har det blivit för varmt så har hon legat i skuggan bredvid snön som fanns kvar (takras) och njutit med stenkoll på allt och alla! En dag fick hon syn på säsesärlan och jagade den ett par varv runt gården... Vi fick oss ett gott skratt och blev lite övveraskade då hon inte brukar få syn på saker utan bara lukta dem!



En endaste liiite längre promenad blev det under helgen, annars har vi bara varit lata (som jag ju skulle!). Spårat har vi gjort, både Bira o Lizza, både med framgång och motgång... :-). Testade att göra ett väg-spår med Lizza, men det fungerade inte så bra. Har beslutat att jag tänker lära henne hårda spår, men inte på en väg utan på en parkering! I skogsspåren har jag börjat lägga en leksak på slutet. Känner att jag behöver öka motivationen på henne och få mer sug och ork! Jag har också några pinnar i spåret och jag tränar dem som jag gjort tidigare. Vinklar måste vi träna mer på, och jag ska klura ut en bra plan... Johan har spårat med Bira och det går bra... de tränade också en del lydnad!


Igår spårade jag igen med Lizza. Jag la ut två lika spår... kanske 100-150m långt, 2 pinnar och en vinkel och leksak på slutet. Det var stekhett och knalltorrt... Och jag konstaterade att Lizza spårar riktigt bra, men hur vi kommer genom vinklarna det kan jag inte förstå!! Ska försöka klämma in ett par spår idag också, på rad så här och se...


Sen missade jag att det var måndag igår och var därför inte på klubben och tränade :-D... hade söndag jag... så det kan bli! Men, det kanske var lika bra med tanke på hur Lizza varit... Dock måste jag ta tag i problemet och lösa det... Jag har 2 olika planer och har inte bestämt mig än hur jag ska göra... Antingen börja från noll igen med alla moment... och bygga upp dem. Borde fungera och gå ganska snabbt. Det handlar ju inte om att hon inte kan utan bara att det är så mycket roligare att yra omkring! Därför känns alternativ 2 mycket mer intressant! Har ni läst klicker-smarts hemsida (länk till höger) och hur hon tränar att inte nosa efter kaniner och liknande på gräsplaner (där de ska träna lydnad)?? Tänkte på samma princip. Jag klickar för spring, belönar med spring och vips har jag en hund som vill jobba :-), vad tror ni??


Jag har fortfarande inte fått något PM från Ljusdal... och kommer inget med posten idag så måste jag försöka få kontakt med dem på något sätt... Nu har jag inte någon brådska med det, men jag är sprickfärdig av nyfikenhet (och har man försvunnit förut så undrar man lite...)!! Och funderar på om jag ska anmäla till fler ställen...


OCH!!! Alla ni med spaniels!!! Anmäl er till jaktkursen i söder (ni hittar den här!!) !!Som det ser ut nu blir den inställd pga för få anmälda och anmälningstiden har egentligen gått ut, men se nu till och anmäla senast fredag!! Jag vill SÅÅÅ mycket!! Och bor ni här i norr (eller efter vägen) så kan vi ju samåka!!


Ja och så har jag ju läst ut den... boken med stort B!! I länkarna till höger fick den betyg MMVG, för Mega Mycket Väl Godkänd :-). Med min nästa spårhund ska jag göra PRECIS så här!! Och vilken bok... i allt!! Och de funderar på att skriva en bok om lek också, hoppas hoppas!!! Nu gillar säkert inte alla boken, och så är det ju!! Kanske är det för att man får en del bekräftelse för att man tänkt rätt i saker man gjort med Bira o Lizza som aldrig fallit en in tidigare och saker man tänkt på men inte fått fingrarna ur... och gjort. Kul att läsa!! Nu är inte detta en bok för de som pysslar med tävlingsspår... detta är en bok för alla som gillar att spåra med sin hund och som "siktar långt" och seriöst! Mycket om viltspår, id-spår, björnspår och så där, men, den är GRYM! Boken har dessutom ÄNTLIGEN kommit med ett nytt förslag på hur jag ska leka med Lizza och få henne tillbaka med sakerna!! Skönt med en ny infallsvinkel, som dessutom låter helt vettig!! Nu ska jag testa... =)! Sen givetvis gillar jag inte allt... tex är jag ganska stor motståndare till att hunden ska se någon som går ut spåret, jag tänker så att ju mindre saker man använder sig av (hjälper) som sedan ändå måste jobbas bort, desto mindre jobb får man ju lägga på att jobba bort det! Spårhunden och lukterna heter i alla fall boken!



Ser nu hur grön den är!!?? Så var ALLT!! redan i lördags...


Jo! För oss alla här i "norr" (typ mitten...) så kan jag ju meddela att om man förflyttar sig lite söder ut, så där en 12-15mil, då är det grönt!!


Cecilia!! TUSEN TACK för de fina bilderna!!



Lizza o jag tränar linförighet på klubben... Cecilia är fotograf!


Nu ska jag fördjupa mig i förslaget till de nya lydnadsreglerna!! Har också kikat på bruksförslag ( och är överlycklig över att även appellen kommer få icke-förarspår som det ser ut!! Tänk vad det kommer spara tid!!!), städa bilen tänkte jag också (hmmm... plocka ihop menar jag och lasta in ;-) )! I morgon åker jag till Mora och shoppar hundmat... SEN ska jag ta tag i lydnadsträningen (om jag nu kan hålla mig...) OCH kolla in bilden på Ö:a Härjedalens Brukshundklubb!! Cecilia har fotat fina Lizza, men vågade nog inte lägga ut bilden på vår fina linförighet... ha ha ha...


Hej hopp!!

Inga kommentarer: