tisdag 15 december 2015

vips så är det tisdag...

... måste varit någon som vridit på luvan så här i juletid och vips bara fått ytterligare en vecka att gå! MEN NU SAKNAR JAG SNÖ!!! Jag vill minnas att jag för så där ett år sedan skrev ett inlägg om att jag inte gillade Kung Bores vikarie... och jag tycker verkligen inte om att Kung Bore blivit långtidssjukskriven... Kanske ska jag söka tjänsten som vikarie.... för på något sätt tror jag att jag skött mitt jobb bättre ;-)

Igår, när jag kom hem från jobbet och gjort lite måsten... så tog jag fram en silikongrej (åker inte omkring lika mycket som en musmatta, men är lika lätt att lyfta ;-) ) och började med Cider.
Stamp på mattan = klick. Stamp på mattan och stå kvar... detta varierades och fungerade bra. "Problemet" är att jag har använt musmattan för mycket till utåtskick i mina dagar och inte att hunden ska gå mot... och jag har svårt att ställa om!
När jag tyckte att hon gjorde detta bra så tog jag bort mattan och körde spontana sitt och klick, vilket fungerade... en gång! Sen försvann Cider i dimmornas värld och blev lite låst. Jag tog en paus och la in ved i spisen och fick sen hjälpa henne igång med sittet och då fungerade det, även frivilligt. Inte riktigt vad jag vill ha, men det är inte speciellt effektivt att vänta en kvart heller utan att få belöna...
Sen försökte jag sätta ihop stamp på mattan och sitt... gick så där. Det är lätt att bli frustrerad när man tycker att man gör rätt som stampar på musmattan, och så måste man tänka till extra :-). Hur som fick vi till någon bra repetition, men jag fick blanda mitt kriterium för att unvika lek och bärande av mattan... Det blir nog!

Allis fick samma sak och min tanke var nu att backa bandet från i lördags och först klicka för tramp, sen repetera sitt och sen klistra ihop. Det tyckte dock inte Allis! Hon stampade och satte sig efter mitt klick och vips så satt det som det skulle. Vilken stjärna ;-).

Med tanke på de 15 minusgraderna som var på Sveg i går kväll så boade jag in hundligan i klubbstugan :-). Eller jag tog snarare in en itaget :-). Bira var först ut!
Det var stamp på mattan till att börja med, stå på mattan och sen satte jag upp en mini-ruta som jag la mattan i. Hon är så jäkla kul den där hunden!! När mattan kom i rutan så blev det frivilliga beteendet att springa till närmaste kon och knffa på den, dock inne i rutan med minst 2 tassar :-). Om jag gav henne ett tecken med handen eller sa rutan (som hon aldrig hört) sprang hon in och trampade på mattan... Ok... moment klart? Näää... så optimistisk är jag inte då vi måste länga avstånd och utvidga rutan, men vi har iallafall börjat!
Jag testade även fjärrdirigering och hittade några brister. Dessa började jag nu åtgärda... På sista uppsittet, vill hon inte gärna upp, utan tycker det är fint att ligga kvar... Det var på "fullt" avstånd, så jag gick närmare och belönade uppsitten och läggandena. Minuset med det blev några små förflyttningar, mest bakåt i uppsittet, men det kan också vara för att golvet var halt... Men, vi är på G med klass 2!!

Sen fick Cider komma in... söt-cider... Det var åter tramp på musmattan och att hänga med i trampet och sittet... Hon är rätt rolig... kämpar och sliter, funderar och klurar... verkar korkad... och då plötsligt bara så trillar poletten ner och då sitter det där! En repetition idag och sen ska jag kanske testa att lägga på pipan...
Hon fick också lite kontakt och fot... kontakt bra, kontakt under fot, inte bra :-). Mer träning på detta! Och sen tog jag fram en dummy... och jösses... detta är verkligen hennes styrka!! Hon är superduktig!! Sätter sig rätt snabbt när jag slänger och om jag sätter henne innan jag kastar så sitter hon kvar. Mycket nöjd!

Rally-Allis... Om jag är nära henne så fungerar det toppenfint att trampa på mattan och sätta sig. Om jag backar lite så går hon gärna närmare mig och sätter sig. Här måste jag bestämma var jag tycker det är ok... Hur svårt som helst!! Oavsett så klev jag närmare och började lägga på signal... visselsignal :-). Ha ha ha.... första gången blev hon bara stående och stirrade runtomkring sig. Vad händer!?? Sen förstod hon iallafall att hon skulle fortsätta som vanligt. Är dock rätt säker på att hon inte förstod vad signalen betyder :-).
 Sen fick även Allis lite träning med dummyn. Just att sätta sig när jag slänger. Och jag måste ännu bromsa upp henne eller tjuvpassa på henne för att det ska fungera. Alltså måste jag lägga en massa tid på detta. Borde kanske träna mer sitt-stanna för att ytterligare förstärka detta och sen köra omvänt lockande med olika saker... :-) Bra att blogga så nya idéer pluppar upp ;-).
Lite kontakt och gå fot ingick också innan vi packade ut oss i bilen!

Lizza fick inget. Jag visste helt enkelt inte vad jag skulle göra med henne inne... Hon hade behövt någon störning, typ andra hundar eller något för att inomhusträning skulle gett något. Sen skulle jag väl haft en plan för henne...

Idag så hade jag en plan (igen)... När jag kom hem skulle jag gå på promenad med de vita... och det gjorde jag!! Anledningen till att det är längesedan är för att det varit ett riktigt skit-före! Först snö som bara blev bollar i pälsen och sen isgata... och hur var det idag!? Fortfarande isgata... SKIT, jag som tänkt ta med Lizza i detta inom kort, men jag törs inte det om jag inte har bra fäste.
 När jag sen kom hem skulle jag rasta de svarta och sen gå och lägga mig OCH jag gjorde det!! Vaknade när Lizza skällde när Jennifer kom hem vid 4 och sov sen en timme till... ha ha ha... 2½ timme och så välbehövligt!! Sen klev jag upp, rastade Allis och lagade mat... Jennifer!? Jo, hon hade samma plan som mig, men sov kanske lite längre... ha ha...

Sen blev det faktiskt lite kvällsträning med småflickorna! Började med Allis. Fortfarande tramp och sitt och det var ungefär som igår. Backar jag ifrån går hon gärna över... och jag tror jag tog något beslut att sätter hon rumpan på mattan (är jag nära kliver hon och backar ett steg och sätter sig) så är det ok. Dock började hon med att gå över mot mig och sen vända om för tramp och sitt. Detta är inget beteende som jag vill ha. Måste nog försöka öka avståndet med en cm i taget så jag inte får en massa slaskbeteenden! Vi lekte dock en del med avstånd och jag la även på signal... Vilket fungerar super på rätt avstånd :-D.

Lite frivilliga sitt och även sitt när jag slänger dummyn grejsade vi med. Jag testade även att ställa mig upp och slänga. Och om hon försökte tjuvstarta så gick jag och plockade upp den. Nu ska här hjärntvättas ;-).

Sen var det Ciders tur. Idag var det mer flyt i tramp och sitt. Jag upplever det dock som att hon behöver mer pauser än Allis, det går några gånger, sen blir det frustration och tokigt. Bra att försöka att komma ihåg det! Jag la även på signal på Cider idag. Det fungerade superfint!! Ska bli kul att se vad det utvecklas till... :-)
 Dummysen gick kanon! En gång kom den väldigt nära ett kompostgaller, som är Cders stora skräck, och då började hon leka med dummyn innan hon kom. Mest troligt var det ett glädjesprut som kom för att hon själv blev så himla lycklig för att hon vågade ta den :-) :-). Annars springer hon ju, men nu var det inte riktigt möjligt och då blev det lite hopp och skutt!

Hej hopp!!

Inga kommentarer: