tisdag 6 oktober 2015

Jaktkurs

WOW!! Detta var riktigt häftigt!! Men jag tycker att helgen var på tok för kort. En dag till hade den väl kunnat vara?? Fast Allis var rätt nöjd tror jag :-). När hon kom hem i söndags så la hon sig ganska snabbt som en liten boll och sedan sov hon gott och länge :-). Även igår märktes det på henne att helgen varit jobbig. Men, det är faktiskt skönt att se henne trött, det händer inte ofta. Alltså MER jaktträning ;-). Fast jag gissar att alla runtomkring, alla skott, boendet och allt bidrog till att hon blev sliten.

På fredagen så startade jag och Sussa vår gemensamma resa ner. Vi hade ett extra stopp på vägen ner och jag råkade på att bli med bil :-). Resan ner var intressant och gick längs grusvägar och man kan väl säga att jag är glad att hon hade GPS, kartläsaren... ha ha ha... annars hade vi aldrig kommit fram. Bitvis körde vi grusväg där det växtre gräs i mitten på vägen... ha ha ha...

I Ljusdal shoppade vi, sammanstrålade med Mia och jag och Sussa köpte med en pizza till lägenheten. Sen blev det en massa surrande och givetvis en gemensam promenad innan vi kröp till kojs! Det är häftigt med spaniels!! Vi lixom bara har ihop dem och det är inget problem... Bira vill gärna vara ifred och det tycker de andra är helt ok och de låter henne bara vara... givetvis så luktar de på henne och så där när de har chansen, men de lyssnar på henne när hon inte vill :-).

Kl 10 på lördagen började vi med lite teori och upplägg och då var vi ett blandat gäng, både spaniels och retrivers :-). Sen delade vi upp oss och allt startade.

Del 1: vi var alla samlade och våra hundar fick höra ett antal skott en bit bort. Allt gick bra för alla... Sen fick vi en och en gå fram och här ville han se vår (eller snarare hundarnas :-D :-D) stadga, hur de markerade en dummy + leverans och även samma med skott. Henry stod ca 5-10m bort, kvackade och slängde en dummy mot hunden, sen när hon var lugn skulle jag släppa... Första dummyn missade Allis och han slängde då bara en ny... och nu markerade hon fint, men jag fick springa tre steg åt andra hållet för att få in henne... Och när det blev med skott så var det ungefär lika, men Allis satte sig i väntan på att få gå till dummyn. YES vad härligt när det enda jag tränat kommer fram... ha ha ha... Jag kan ju tillägga att jag inte visade Allis stadga eftersom hon inte har någon utan jag höll henne i halsbandet. De berömde att hon satte sig och jag sa att det var det enda vi tränat på... he he... och sen frågade Henry om hennes ålder och då sa hans dotter 1½... :-), nä 8 månader sa jag och det var kul att se deras förvånade miner. Josse (dottern) gillade Allis energi, precis som jag då :-).

Sen fick de som hade problem med att få in hunden med apporten en egen extra lektion. Jag och Allis gick inte dit... Jag upplever inte att vi har ett stort probelm, det handlar mest om att vi inte tränat, nästan inte alls faktiskt... :-).

Nästa del var sök! Äntligen!! Här skulle vi med kropp, steg och ev vändsignaler ta hunden genom lite jobbig terräng i sökslag. Jag fick hjälpa Allis rätt mycket och hon tyckte det var lite jobbigt. I detta fick de 1-2 skott och inslängda dummys. Här struntade jag helt i stadgan eftersom hon inte har någon. Nu minns inte jag hur många skott Allis fick, men i ett av dem så slog hon själv ner rumpan i smällen, men tittade tyvärr på Josse och missade dummyn. Men, sittandet var värt mycket ;-). Och givetvis fick hon en dummy!!
 Mot slutet blev hon trött och tagen och hade tydligen känt för stor press, så vi avslutade med att sitta på marken och leka med dummyn, tillsammans :-). Härlig attityd hos instruktörerna!!

När alla var klara med detta så fick vi köra "banan" en gång till, men nu  ensamma och utan skott. Nu låg dummysar redan utslängda, 6 st och hittades alla hade vi ett bra och lagom tätt sök. När de tre första klarade med alla dummys hittade så blev det ju lite press på resten... ;-). Men, sen kom vi några som tittade på våra hundars jobb och avbröt när vi tyckte det var lämpligt. Jag bestämde när Allis hittat tre dummys och levererat till mig så skulle vi ta en till och sen ge oss och så gjorde vi. Hon jobbade mycket bättre denna gången och levereade också bättre till mig :-). 4 hittade dummysar och jag är mycket nöjd med henne! Nu ska jag leta jobbig terräng och träna ynglingar!! En sak som var häftig är att jag använde mig av vändsignal på visselpipa och den fungerade klockrent!! Helt av sig själv bara... Underbart!!

Vi sammanfattade sedan dagen och det kändes inte alls fel att få följa med ut på andjakt dagen efter med Allis... Hon brydde sig inte särskilt om skotten, det enda som var jobbigt, möjligen, var när Henry sköt in dummysarna (han sköt på dem (lösa skott) för att de skulle få krutlukt... det har ju troligen en träffad and också :-) ) och då sköt en massa skott på raken rätt nära... men jag tyckte hon löste det rätt fint också (matade henne med kött).

Nästa dag hade vi samling 05.30 så det blev en tidig kväll efter god middag och trevligt sällskap :-). Jag hade tänkt köra några markeringar med Cider, men orkade helt enkelt inte... ha ha ha...

Så mitt i svarta morgonen smög vi oss ut på pass. Vi satt på rad längs en kanal och vi med bebisar började lite bakom själva skottkedjan. Det var rätt mysigt att sitta där och vänta och sedan se änder komma inflygande och höra hur de kom efter hur skott avlossades längs kanalen. Allt gick jättebra med Allis och efter en stund fick vi flytta fram. Jag är dock inte säker på att vi satt bättre till, hon doldes liksom av gräset och var ganska rastlös. Det var dock kul att se att hon reagerade på ändernas kvackande (man kvackar ju alltid när man kastar dummys) och det satt ju kvar sen lördagen. När hon sen hörde hur de andra hundarna började jobba och blev påmanade av mattar och hussar, då fick det vara nog och hon taggade till rätt ordentligt, troligen för mycket! ha ha ha... lilla Allis...
  När hon sen fick en and så var hon mest förvånad över vad det var och tänkte inte direkt på att gripa och bära iväg... vi lekte lite med den och sen kastades den ut ett par meter i vattnet. Allis var på väg ut, men är inte van vid att det blir tvärdjupt, så efter att ha doppat huvudet i vattnet (hon stod på näsan) så jobbade hon helt hysteriskt för att komma i fast hon inte vågade... hon var ut till en ö, och då hoppade hon i vattnet och upp, men fixade liksom inte att svänga av... Jag är dock väldigt nöjd med att hon inte gav upp utan försökte och försökte tills jag lyckades fånga henne.
hon fick sen testa att gripa en and på land igen och nu gick det bättre. Sen la hon sig och gnagde= inte bra, men när jag kom för att stoppa henne så tog hon upp den helt korrekt!! och bar den bort från mig, ha ha ha... Men, nu är vi på G!!

Jösses så kul vi hade det!! Sen för en bebis som Allis så hade kanske ytterligare en dag som dag 1 varit bättre, men jag är glad att jag valde henne och hur bra jobb hon gjorde!

Nu ska vi ut och träna!! ;-)

Hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

Åh det låter som ni haft en kul helg! :D
Det är sådana man får leva på sedan i vinter ;)
Härligt att lilla Allis skötte sig fint :D Blir nog en fågeljakthund av henne :)
Kramar