fredag 20 maj 2011

...Nu ska jag dra min vecka lite snabbt så ni förstår varför jag inte visat mig här... OM någon skulle undra och någon skulle velat läsa om spaniel-jaktkursen vi varit på lite tidigare ;-).

Bira skäller för hon vill ha Tottes ben!!


Onsdag kväll: TJH-träning i Sveg. Bira markerade superbra!! Och jag blev jätteglad eftersom hon var lite virrig gången innan... Sen tittade jag på slutet av en fotbollsmatch... Torsdag: packa väska, packa bilen, var in på Sveg, en halv-prommis med små flickorna... Sen avresa till Säs! Fredag: Resa söder ut + en snabb-shopping i Ullared :-), Lördag-Söndag: Underbar kurs!! Måndag: Hemresa och lite mer shopping på vägen... nu är jag pank, men barnen har i alla fall något att ta på sig! Kom hem runt 23, packa in en del... mata o rasta hundar, tog medecinen en dag för sent (läge för skit-tisdag istället för skit måndag :-) ) Lizza blev dålig i magen och vi var ut några ggr innan jag fick sova! Tisdag: skit-tisdag, Lizza väckte mig vid 5...zzzz... kl 10.30 hade jag sekreterar-prov i Sveg och kl 14.30 del två... (åkte inte hem mellan) och kl 18.00 kurs! Så, runt 9 på tisdag var jag hemma... Onsdag: Packa upp, tandläkare, utvecklingssamtal (åkte hem mellan)... och tvätta!! Torsdag: insåg att jag kommit med på GU-F:en i Falun och gick därför på en extra lång prommis med "de små" och tog en joggingtur med de andra... Fixat PM som ska skickas till de som inte bekräftat e-post PM... hämtat husvagnen... Ja, ni förstår :-)


Först så ska jag skicka er till dessa: Lena o Totte, som skrivit jättegulligt om Bira :-) och Madde o Emma där ni kan läsa om helgen och se någon rolig bild! Och även hos Maria o Chilla... Jag ska försöka hinna med och ladda upp både filmer o bilder i albumen, idag eller efter helgen...I kväll börjar en kurs som jag o Johan har anmält oss till, tävlingslydnad, här hemma i Sveg. Det är med två bruks/lydnadsdomare och har tydligen varit uppskattat tidigare år. Det ska bli roligt och intressant! så får vi se om Bira får vara med... Hon börjde att löpa igår och plötsligt förstår vi alla varför Totte blev så förälskad i henne :-). Sen gillade Bira Totte också och det tror jag inte hade med löp att göra utan för att hon äntligen hittat någon i mer lämplig storlek att få leka med (eller kunde ha fått om inte Lizza lagt sig i hela tiden...).

Och STORT TACK till Lena för att vi fick komma och bo i gäststugan!! Det var TOPPEN och jag hade OTROLIGT trevligt!!!

Ha ha... nu vet jag inte riktigt var jag ska börja!! Kursen var med Thomas Stokke och för er som inte vet vem han är så har han själv ägt och tränat en hel hoper med raser (även rottis och den historien var härlig att höra!!) och i detta sammanhanget även vorsteh och jakt-cocker till prov med positivia träningsmetoder. Första dagen var mycket som jag och Bira redan jobbat med, men också saker jag "tänkt" men som jag fuskat med. STADGA i sittet har funnits i mina tankar, men jag har liksom inte kommit till skott... däremot så har jag ju jobbat mycket med sitt under diverse störningar (som ni också kan se under "mina filmer") och det märkte jag tydligt. Stadge-tankarna var bra att få in och lika så förståelsen för skillnaden mellan fri och varsågod, något som jag nu kommer jobba massor med! Även om vi gjort mycket redan innan så var det skönt att få en bekräftelse på att jag inte varit helt ute i det blå med mina tankar! Fri betyder att hunden ska kliva upp från sin sitt-position och ta kontakt med mig. varsågod, då är det bara att vräka iväg sig :-)...
Vi lekte också mycket med våra hundar... det var i den änden vi började... Bira var som vanligt rätt svår och vi fick lite dispens från en av övningarna (omvänt lockande när hunden drog i trasan) då det var bättre för henne att få vinna trasan när hon drog bra. Pausade gjorde vi givetvis också! Tanken var att ha hunden mellan benen när vi satt på huk, med hundens rygg mot vår mage, "ryggsäcken". Bira tycker det är ganska onödigt... hon vill helst sitta eller ligga en ½ meter ifrån, så hon kan ha full koll på vad jag gör. Ska se om jag kan träna henne i att sitta så här hemma, det vore nog inte så dumt för den lilla damen...

Vad förvirrad jag är när jag skriver!! Och korkad som låter er se det... :-)... I vår stadgeträning så körde vi mycket omvänd lockning, och här är Bira riktigt duktig tycker jag! Tappade godbitar, flygande godisar, men hon sitter ändå... När sedan de andra i min grupp skulle försöka locka upp henne så viftade och slängde de också en död duva, men då vi tränat en del med döda fåglar så var det inte så svårt... det var nästan svårare när de smög runt henne med riktigt gott godis (det har vi aldrig tränat!).


När hundarna var riktigt duktiga på stadga i sittet, då började vi lära dem att sätta sig! När man får det så där serverat, så blir det så himla logiskt!! varför har jag inte tänkt på att stadgan ska komma före sättandet!?? Nu tyckte Bira att det var lite svårt, hon har inte jobbat så mycket under baklängesmarsch förut och ville helst bara komma in fot, men jag lyckades få till att hon följde mig bakåt och plötsligt så kunde hon också erbjuda frivilliga sitt under baklänges marsch!! Härliga jycke!! Även om vi nu lärde hunden att sätta sig så sa vi ännu inget till den, allt bygger på frivillighet och vi var hela tiden noga med att lösa hunden med "fri". Eftersom fri-ordet betyder att hunden ska ta kontakt och invänta vidare info så belönade vi det också.


När jag sedan kom hem till stugan så var jag rätt mör och jag är övertygad om att jag missat att skriva ner flera saker vi gjort och ännu fler tankar och tips i min lilla bok...

Dag två... nu började vi med jakt-fot. Hunden ska gå vid sidan, behöver inte titta på oss (men det är inte förbjudet), bara den går med oss, stannar när vi stannar osv... Störningsfritt så där så är Bira ganska duktig. Det svåraste var att inte äta gräs... men jag fick tips hur jag ska göra när hon äter och jag upplevde det som att det blev bättre direkt!


Sen fick vi göra jaktfot med störning... och det var mycket svårare! Här fick hundarna störning rätt individanpassat (vilket allt på hela kursen var, kanon!) och störningen skulle ju vara utmanande, men inte för svår... Bira fick se en dummy flyga, sen skulle hon gå med mig mot den, runda en ryggsäck och sen fri-ta den...Det var riktigt svårt och jag gjorde små grejer mest hela tiden för att se om hon var med mig eller dummyn... det var mest med dummyn =D... Men det blev hyffsat och hon fick springa och ta den... Yippie!! Tyckte hon då!!


Sitt på kommando... och här hade Thomas och jag en diskussion innan övningen... =D!! Han ville att jag skulle gå utanför inhägnaden och köra Bira, men det ville inte jag... tillsist blev vi kvar där inne, jag släppte henne, blåste i visselpipan för sitt, hon smällde ner rumpan som bara den!! =) och sen drog hon... ha ha... hon tyckte det var toppen att springa rally där borta i hörnet på planen... lååångt bort från matte... så kom hon mot oss, jag belönade att hon kom, försökte få henne att sitta = lönlöst... och så sprang hon iväg igen... Men, jag fick också se en sak som jag anat... Hon blir lite orolig när jag försvinner... nu sprang hon in bland träden och tappade mig och då syntes det på hela henne att det blev jobbigt. Hon sprang då till de andra (mest Totte) i gruppen... Ja, Thomas blev chockad! Det var inte riktigt vad han väntat sig och plötsligt förstod han varför jag ville vara i inhägnaden! =)


Vad gjorde vi mer... pratade om sitt på avstånd, att de inte ska flytta sig mot föraren... ska använda musmatta (badrumsmatta) till hjälp... Vi gick och tränade på att styra hunden i ett sick-sack mönster framför oss med hjälp av kroppen. Detta har "jag" (TACK Malin!!) filmat och tänker lägga upp så ni får se det! Snacka om utveckling och hur snabbt de kan förstå vad vi menar!! Detta är hela Biras pass, från steg ett till slut!! Men... även här har vi ju fuskat lite i vår tidiga träning... Nu minns jag inte ens hur jag gjort, men jag har använt godbitar och klicker och på något sätt belönat att hon gått ut åt sidorna framför mig... men det är längesedan nu!! Och jobbar jag henne så här så kan jag också hålla henne hos mig utan att hon sticker, i alla fall i ganska doftlös miljö :-) typ hygge =D! Detta har jag filmat på alla hundar som var med på kursen!! Om någon vill ha... :-)

Vi jobbade också med hand-target och det kan ju redan Bira, men vi/jag har haft problem med att sedan överföra det till att hon har något i munnen. Nu fick jag ett tips på hur man kan få handen mer viktig och hur man kan göra för att få hunden mer intensiv i handen och att vilja hålla kvar nosen i handen. detta ska jag helt klart överföra till Lizza!! Men, det blev också bättre för Bira och det blev också bättre när hon fick dummyn i munnen, men riktigt nöjd är jag inte. det ser så tjusigt ut när hundarna kommer och liksom trycker in dummyn i handen på förarna!! Tänk om... =)


Som slutprov hade vi sedan att vi skulle gå ca 10m jaktfot med våra hundar, slänga en dummy, kliva åt sidan, säga fri och när hunden tar kontakt så ska man ge den instruktionen att hämta dummyn! Och alla som sett Bira med en dummy i hjärnan vet hur det slutade... och det visste jag också innan!! ha ha ha... gick kanonsnyggt, satt kvar när jag slängde (ska träna på att hon ska sätta sig när jag slänger!!), och på mitt fri stack hon till dummyn... underkända ;-)... I alla fall gjorde jag om och hjälpte henne lite mer typ -fri, kom här och handtarget istället för bara hand o fri. OCH!!! nu klarade hon det!!! Trodde jag aldrig... Lena och jag hade pratat om just det kvällen innan... att Bira behöver lära sig nonsens-kommandon när dummyn är slängd, för då tror hon allt betyder att hon får springa, så att hon klarade det på andra försöket är otroligt!!


Nu har jag fått en hel del att jobba med och jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att gå steg två också!! Och det var så underbart att få diskutera hund och få prata med någon som tränar så som man själv vill! Och som därför förstår hur man själv tänker :-)

Hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

En hektiskt vecka men låter underbar! :) Kul att få träna något helt annat om du fattar vad jag menar, haha.
Kram