måndag 18 april 2011

veckan som gått och Träning 5!


Oj oj oj så tiden bara rusar iväg... och bara korta stunder över och eftersom jag är en så jobbig en som skriver långt =) så har det helt enkelt inte hunnits med att sitta här! Kanske ska jag lära mig blogga via mobilen ha ha ha... för i just bilen har jag nog tillbringat mest tid nu. Börjar bli dax att röja ur skräp och flytta in i den igen!


Onsdag: Träffade Liza vid 10.30 och vi spårade då. Liza la spår till Lizza och Bira och jag la till Angus och Rocky! Superintressant att se olika spårtekniker och vad som händer med hundarna då man lägger ett icke förarspår. Lizza har ju knappt spårat mig... men hon hade inga som helst problem med att spåra Liza och varför skulle hon?? Spår som spår... =)... Börjar vakna i pinne-markerandet! Känns riktigt roktigt bra! Bira är ju alltid en dröm att spåra med =)... kommer lite utanför ibland, men jag vet ju inte var doften finns och den kanske är där! En STOR fördel med att inte lägga spåret själv är ju att man inte vet var det går... =). och jag upplever henne som MYCKET säker på att markera pinnar!


Sen åkte vi ner på klubben och tränade vidare =). Budföring, och idag var det lite jobbigt att bli pillad på. Blir lite fundersam, men hon verkar vara inne i någon konstig period på annat också! Dock hjälpte jag henne lite och då kunde hon bli pillad på. =). Även platsen var lite jobbig och hon var lite smågrejsig ibland, men jag oroar mig inte så mycket... den börjar kännas bra och i tisdagskväll la jag henne dessutom på mycket blött gräs och det var inte heller några problem =) YES! Vi tränar annars på lite språng, som blir bättre och bättre... hon studdsar gärna lite före mig! Och sedan blev det också lite utställningsträning där jag körde med omvänt lockande för att få henne att stå stilla och det är jag supernöjd med!! Även framförgående tränade vi och jag tycker vi nöter och nöter mot den j-la flaskan och att inget händer... fast det gör det ju =), det märker jag faktiskt! Det är väl bara jag som får panik =D... Vi avslutade med en massa surr där Lizza fick vara med och vara klängig! Kanon för henne!!


TACK LIZA för en toppen dag!! Plötsligt var klockan 14.30 och Jennifers skoltaxi började rulla hemåt... =)


På kvällen sen så var det dax för kurs för tävlingssekreterare. Kanon att det äntligen blir av!! Tackar Mari för en bra kväll! Väl hemma så var det snabbt godnatt och gulliga Johan hade rastat även mina hundar (inte Lizza som var med mig)!! Tack!


På torsdag så var det arbetsförmedling som stod på schemat! Kl 10... och det höll jag på att missa... hade fått för mig att det var kl 14 och på morgonen frågade Johan vad jag skulle göra kl 10 (gick inte att läsa vad jag skrivit i kalendern), phu! Sen fick jyckarna en efterlängtad långpromenad!! Och "de stora" fick följa när jag gjorde mitt andra pass som joggare =D, hur ska det gå?? Jag hinner ju aldrig...


Ingen hundträning för mig, men jag tittade på Johan och Bira och störde dem lite =). La ut filmer på lite av deras träning häromdagen... De nöter just nu på svängar med halt och börjar annars känna sig klara för en klass 1. Kul!


Fredag: Utvecklingssamtal med Jennifer och hennes fröken kl 9.30, träffade sedan Liza på klubben för mer träning! Idag var hanteringsdelen i budföringen bättre... men nu var det något som doftade SÅÅÅÅ gott och både Rocky och Lizza var tvungen att ta sig en doftrunda... Hmmm... Så, min plan att öka avståndet till figuranten uteblev! Sen fick Liza komma och ge oss apporten när vi stod uppställda! Det var givetvis lite styrigt, men inte alls så styrigt som jag trott! Men, fler gånger behövs! =). Ja, sen blev det belöning för att hon satt kvar när jag kastat och det känns faktiskt supersäkert nu! Men, hon sitter också kvar när jag säger apport... ha ha ha... dubbelkommando behövs, men då hämtar hon och hellre avdrag för DK än en nolla för tjuvstart... =). En massa annat av det vanliga blev det också, linförighet, fritt följ, inkallning, läggande och där är jag nöjd! Sen hoppade vi och här saknade jag massor med ork!! Ska försöka belöna med boll och se vad som händer... och kanske inte träna det sist =)! Tränade också plats och där var hon idag inte ett dugg störd av att ha en hund bredvid sig, men efter 1½-2min börjar hon bli lite orolig... Alltså!! Öka tiden snabbt nu =)... Nu fick hon ligga flera "långa" pass och jag var fram och belönade mellan men hon fick inte kliva upp. Och det fungerar bra! Avståndet 30m är dock inga problem... Sen blev det lite framförgåendeträning innan jag packade ihop och åkte till Lillhärdal för TJÄNSTEHUNDSTRÄNING! Tack igen Liza!


Ja, då var det Biras tur! Först gjorde vi en basstation och band upp våra hundar och Bira var faktiskt tyst nu, ja till en början i alla fall! Och så fick vi börja, det var ljud efter stig igen. Och det var faktiskt riktigt roligt att se henne!! Mot startplatsen var hon supersnokig och sniffande... Jag sätter henne vid sidan och då ser du på hela hunden att hon är redo!! Hel skoj!! Det har blivit en förväntan och hon vet att hon ska jobba! Nu markerade hon dessutom ut mycket bättre på ljudet och jag peppade henne när hon gjorde det innan vi gick fram!! Superhunden!! =)


Sen la vi spår till varandra. Inte långt, kanske 50m eller något och med leksak i slutet... Och sedan så fick de göra en markering av spåret när vi gick längs vår stig... Bira började dra åt spårhållet jättelångt före spåret och jag vet inte om hon kände spåret eller om det var något annat... Nu fick hon inte gå ut på spåret där utan där den riktiga övergången var och det klarade hon också bra. Vilken jycke va!? =)...


Sista övningen vi gjorde var en stillasittande bevakning... Jag skulle verkligen behöva lära mig vad allt heter... kanske det kommer så småning om =). Nu satt vi alltså med 5m mellan och hade en ljudfigge, osynlig denna gång, en bit in. Bira var nu helt fokuserad åt fel håll där det luktade OTROLIGT gott... men växlade ändå över på ljudet när det blev tydligare knäppningar... även nu kunde hon gå ut i koppellängd mot figuranten. Kanon och verkligen något jag försöker uppmuntra! Vi avslutade övningen med att vi alla sprang ut till figgen och hittade den och våra stjärnor fick köttbulle!


När vi var klara pratade jag med Anette och hon låg figge en gång åt Lizza... Jag tycker övningarna är bra för henne, men jag vill inte ha med henne i basstationen för jag vill att Bira ska få sköta det själv och det gör att Lizza också missar övningarna. Nu har jag snälla träningskamrater som hjälper mig ändå! Tack! Det var roligt att se Lizza... Hon reagerar snabbt, denna gången kom det bara ett halhjärtat moff, knappt hörbart... hon reser ragg, men lägger den direkt hon kommer fram till figuranten och hon ÄLSKAR att leka med den hon hittar!! När figuranten släpper trasan är hon dit och på igen!! Det gör mig superglad!!


Sen pausade jag i Härjeåsjön vid "liket" och har nu nästan plockat ur allt... Och det var riktigt läskigt att gå omkring inne i husvagnen. Man blev åksjuk!!


På lördagen så var jag faster! Einar var här och underhöll oss under dagen. Vilken härlig kille!! Och hundarna var riktigt roliga... Siri skulle om hon fick pussa honom skinnflådd... tom Einar som är van vid hundar och tycker om dem tyckte hon var för mycket... Bira tyckte att han var läskig i ca 2 min, sen var han riktigt rolig! Och han fick ju dessutom ha saker och han tyckte det var jätteroligt att "mata" henne med sked, som hon dessutom tog varje gång. Gissa om de hade roligt!? Tanija hon tycker mest ingenting, kanske något i stil med, åh nej, inte igen... men får hon bara vara så är allt ok! Lizza satte jag undan... hon är lite för mycket!! Nu är ju Einar som sagt förtjust i hundar och tillbringade alltså en del tid med Lizza också... ja, på varsin sida om ett galler... =)... men Lizza var lugn och nyfiken! Sen på promenaden så var hon givetvis tvungen att kolla in honom i vagnen med jämna mellanrum!


Ja, sen igår då var jag till Sollefteå på lokalklubbskonferens! trist att åka själv, men givande ändå och roligt att träffa alla trevliga hundmänniskor! Men, det blev dryga 60 mil i bilen igår och jag var lagom pigg när jag kom hem (och nu...) och nu gör P-O samma resa, fast lite längre... Han ska vara i trakterna kring Skellefteå några dagar...


När jag väntar på något (om jag skulle vara ute i god tid till något!! =D) så läser jag en bok... Och den är så grymt bra!!! Just nu är jag på sidan 60 eller 70 och vill inte läsa mer för jag är rädd att den ska ta slut... ha ha ha... Det är en ny bok om spår och lukter som kommit ut...


Lizza har till och från varit dålig i magen nu. Jag tror att det är något hon äter eller dricker när vi är ute... Hon har ju en förmåga att stoppa huvudet under vattnet, blåsa bubblor och ta med sig något från botten upp och jag tror att det ger sig på hennes mage... När hon mår dåligt, då vägrar hon äta! Sen springer vi inte på toa i tid och otid, men det kommer i flytande (som vatten) form när vi är ute. Jag försöker mata henne med morotsblask (=morotspellets, matolja och vatten som svällt och så späder jag ibland med mer vatten), som är toppen och ibland går det och ibland inte... men, hon verkar vara klok och själv känna när hon kan äta!


Idag ska jag försöka få till lite spårande och se om jag tar en liten cykelrunda med "de små" (varsin) eller om det blir en vanlig promenad. Sen ska jag in på klubben och träna som vanligt i kväll. Perfekt! Hoppas på mycket annan träning under veckan också!! =)


hejhopp!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Vet att detta kanske låter konstigt men i märsta på försvarsmakens hundstall där får alla hundar som är dåliga i magen häst skit och vips så är dom bra igen. Värt att testa kolla bara så inte dom maskat av hästen nyss. Kram till er som tränar så flitigt.Ulrika

Liza sa...

TACK själv för supertrevliga dagar :) Fler sådana :)
Kramar

Anonym sa...

Jag har också hört att hästbajs är bra, men då borde hon ju aldrig bli dålig i magen :-). Hon ÄLSKAR hästbajs (jag hatar det!) och äter så fort hon kommer åt på våra promenader...//Marie