söndag 18 december 2011

Rätt trött!



MEN!!! Jag har nu nät-shoppat klart, dock inte på jobbet eftersom det blev strömlöst på Arlanda på fredag em, plan blev inställda, människor ville hem och ringde oss, vi jobbade som gatan!! Och mitt i allt ringer en tant... med den banala frågan om sittplatser på ett flyg i februari och så blir hon sur när jag inte kan se hur det ser ut med sittplatser i andra klasser än den hon bokat i... det hade inte gjort något att hon fått sitta i kö i 30 min, hon hade bara tagit ett glas vin medan... snarare 5 för många... hmmm... ja ja, shoppat har jag och väntar nu med spänning på vad som kommer att komma och om jag har klappar till alla :-).


Idag har jag hela dagen strukit gardiner och bytt, så nu är det lite juligare i alla fall! Sen tänkte jag sätta upp lite tavlor och plocka in någon tomte de här dagarna jag är ledig. JA! Jag är ju ledig måndag och tisdag denna vecka!! :-) SKÖNT! Men, det är mycket som ska hinnas med och sen jobbar jag ju 6 dagar efter det... dock en "snäll" vecka! 7-dygt 16...


Så var det det här med hundträning... Jag har fått till 3 pass med platsliggning även denna vecka och det känns riktigt riktigt bra! Vi är inte där än och det blir lite vingligt ibland, men hon ligger mer än 3 min och med mig på 25m!! Jag känner nu att vi kan dra ner på 3ggr i veckan och kanske fokusera på något annat... I platsliggningen så känner jag att det börjar bli dax att introducera andra hundar och jag söker nu efter ALLA som kan hjälpa mig!!! Det jag vill ha är en hund som kan ligga/sitta/stå hyffsat stilla, i koppel, med matte/husse bredvid eller bara en meter ifrån. Nu ska inget kunna hända nämligen och samtidigt behöver jag få in hundar och då blir detta steg nr ett! Vad tror ni?? Det är ju också bra om hundarna köper att jag klickar och belönar min hund ofta som gatan... :-). PLIIISSS...


Idag började Johan och Bira med momentet kryp! ha ha ha... han behövde något nytt och jag föreslog kryp... Bira visade upp en underbar färdighet i att snurra, något som husse tränat i smyg för att det blivit trist att i längden bara träna fot. Ha ha... men det är bra! Trix är superbra!! Krypet började vi så med att Bira ska dutta med näsan i änden på en ridpiska, när det fastnat så ska hon göra samma sak fast liggande och här får nog husse lägga lite energi :-). Hon är nämligen som en virvelvind!! Och tillsist sa han att han var tvungen att ta en paus och tänka, för han hann inte riktigt med henne... hi hi hi... hon lägger sig nämligen och duttar i en enda rörelse och innan han ens hunnit tänka klicka så är hon på benen igen!! Tanken är då sedan, när detta stabiliserat sig något att man ska flytta ridpiskan så hon måste sträcka sig och tillsist ska man kunna få fram ett kryp. Jag körde detta med Siri och tycker det fungerade ok, man slipper träna bort att man själv står på huk, är hukad över hunden osv...


Smittad blev jag och började med Lizza också! Det blir lite annorlunda, hon är ju tränad i att tänka till och kan klura ut att ridpiskan (och alltså möjlighet till belöning) försvinner om man sätter/ställer sig upp. Det är inspirerande att träna denna jycke!! I alla fall kom vi så långt att hon sträcker fram huvudet när hon ligger ner. Nu vet jag inte hur de nya reglerna ser ut, men i de gamla hade krypet en koeff på 5!! Alltså högre än platsen och allt annat! Vore ju kalas att ha ett hyffsat kryp klart tills man blir uppflyttad till lägrekalss ;-).


Min tanke nu är att göra en liten plan för vilka moment jag behöver jobba på och i vilken ordning vi ska ta dem. Jag ska försöka komma ihåg framförgåendet och om det är mörkt ta mig till platser som parkeringar med lyse, och få till det momentet!! Känns svårt att träna att gå mot något som inte syns i vintermörkret, å andra sidan är det kanske det vi behöver! Dax att planera!! Jag skulle också vilja lär Tanija "stå" på ett snyggt sätt från sitt och ligg, så kanske vi kan ge oss in på lite rallylydnad! :-D!



Jag är också OTROLIGT sugen på att åka spark med de 4-benta, men funderar lite över hur jag ska sätta ihop ett spann eller snarare 2... Tänkte mig Tanija och Bira tillsammans, och nej, jag hade inte tänkt ta död på Bira... men, jag tänkte att om Tanija var lös så skulle det kanske gå. Skulle inte Tanija få följa skulle hon gråta ihjäl sig... min lill-pluppa... MEN då är den stora frågan om jag verkligen kan köra Lizza och Siri tillsammans eller om jag kommer få slagsmål... Siri kan nämligen gå på Tanija i starten, morra, bita, uppjagnings-muppa sig... Lizza gör så jämt! Men, jag vet inte om hon gör så med Siri... Första försöket blir nog med Lizza själv i alla fall! Sedan får jag väl sätta en hund i sparken och en i midjebälte och se om det fungerar, då är de i alla fall inte sammankopplade...


Vi väntar också på löp. Bira ska börja löpa snart, och jag är glad för varje dag som hon skjuter på det (har med sem och likn att göra). Jag hade ju tänkt para henne nu och få små söta bebisar till senvintern... :-)


Annars då... jag har idag lyckats titta på en film jag köpt, Fågeljakt på Lygnesta gård, och är... inspirerad, men tycker samtidigt att vissa saker är lite läskiga att se. Varför kryper hundarna mot husse?? Varför lägger de sig platt som en pannkaka och blir helt passiv när husse kommer?? Varför vill de inte komma med fågel och varför vill de inte bli omklappade efter?? Jag kanske har fel, men det ser... inte trevligt ut! Det jag gillade var dock sättet de körde med valpar och att de kunde få köttbullar efter de stött fågel... Och jag blir sugen på att skaffa mig några duvor :-) och någon tam hönsfågel... :-). Och så blir jag sugen på att visa att det går fast man är snäll och mesig med sin jycke :-), hoppas nu bara att det går :-)!


Veckans plan: I morgon plocka här hemma, gå med hundarna, träna lite i dagsljus, kanske baka, kanske koka knäck, jula till det lite mer, lata mig ;-), titta på pappas jaktfilm som jag fått låna, OCH åka på klubben och träna hund!! Tisdag: Leta julgran, motioner hundar (kanske i skogen då...), julshoppa med Jennifer, kanske städa i husvagnen! Onsdag: jobb och skolavslutning för Jennifer på kvällen, Torsdag: jobb och paketinslagning, hundträning... Fredag typ lika :-). Jo, någonstans här ska jag också göra en plan för min hundträning!


Nu ska jag natta flocken och mig själv! Hej hopp!!


ps Bilderna är sen i "våras"... är så svårt att fota i mörkret! ;-)

Inga kommentarer: