onsdag 18 november 2009

Här händer det saker!!


Nej då, jag skojjar bara... allt har sin vanliga gång. Än det ena och än det andra! Just nu är jag mest glad att Bira är en hund som kräks!! Annars hade nog veterinären fått operera in en dragkedja på magen! Har hela morgonen tyckt att hon varit låg, och trött och... ja inte sig själv riktigt. Så jag satte mig en stund och gosade lite med henne och surrade lite. Så gjorde jag något annat och när jag klev in i vardagsrummet (där hon nu sov, annars kan hon inte vara där inne själv utan att hitta på rackartyg) så lyfte hon på huvudet, tittade på mig och pep. Gissa om det skär i en mattes hjärta!! Lilla fisan min... så jag satte mig igen och klämde lite lätt på hennes mage (anade att det var något där som fröken ätit) och då klev hon upp och ville ut! Och så kräktes hon... en bit plastpåse och något grönt tygstycke som jag inte kunde se vad det var... ja och så frukosten då förståss... Hoppas nu bara att det var allt!

jaaa... en dag när jag hade lite att göra så gick jag på övervåningen och grejsade medan de två små söta flickorna (ja alla fyra förståss, men två var helt oskyldiga =) ) låg här nere och sov. En stund senare så gick jag ner och... då sov de inte längre!!! Där stod de mitt på köksgolvet och hade en varsin ände av min plånbok i munnen!! Ca 1m lång var den tror jag... (och det är ingen stor en..., förlåt var ingen stor...) och runtomkring dem låg... kontokort, pengar, kvitton, ja, allt ni kan tänka er!! Roligt va!? Vet ni... de hade så enormt roligt att jag kunde inte ens bli arg och det var mest bara plånboken som var pajj, ja och så mitt visa-kort då... det var mest rädda det som räddas kan... det är inte lätt med en tjuv (Bira) och två kampglada bebisar... ha ha... ja ja... kan ju säga att jag av någon anledning blev mer arg när jag hittade bitar av matlistan från skolan i munnen på Bira & Siri en dag... konstigt hur det kan bli... Även nu var det mest troligt Bira som hade försett dem med papperslappen... Men hur gott kan det vara??? Oavsett, nu har jag en plånbok från "dollar" för 10:- och så köpte jag en i reserv också... he he...
Jag, Tanija & Bira försöker promenera mest var dag... hundarna älskar det!! Lizza sover & Siri är skitsur!! En dag så stötte vi på en tjädertupp... det har jag inte berättat va!? Jo... den lyfte från sin kvist när vi kom och då tändes "jägar-blicken" hos mamman =) =). Jag kopplade snabbt Tanija och så började vi gå fram mot platsen lite zick-zack.... =)... Jag visste ju att den inte fanns kvar, men där måste ju finnas doft, även om den nu satt i ett träd... he he... det är rätt roligt det här! Där fanns doft & massor med bajs som smakade toppen!! Men, vägen fram till doften tyckte jag att hon skötte sig utmärkt!

Vår dagliga promenader gör vi så att vi går i koppel först, ja Tanija är lös mest hela tiden... och sedan i skogen, när vi klivit av från stigen/vägen, då får Bira också vara lös en stund. Tycker det är nyttigt att vara lös utan vägar och stigar, det är ju inte dem man ska följa! Och det är ju här hon lär sig var hon själv finns och vad hon klarar av!

Igår, precis när jag klätt mig för att ge mig av bad Johan mig att fixa lite lunch åt han först (han är hemma & är sjuk), alltså köpa hem något. Vid grinden stod två glada damer och väntade. Gissa om de blev besvikna när jag lämnade dem och åkte!!!
Så... helgen som var... så var Johan & jag på utställning. Körhallen i Rättvik var det som gällde... En lååång dag var det... Johan & Bira fick 1:a & HP med en kanon-kritik!! "9,5 mån tik. Läcker helhet. Bra huvud. Bra nosparti. Bra öron, lite lösa ögonlockskanter. Bra hals, utm kropp, mkt bra vinklar bak, välmusklad, bra päls. Rör sig utmärkt, visas i utm kondition. Välvisad" Det ser väl bra ut!?? Det är ju de där med ögonlockskanterna... men om de inte skrev det så skulle jag inte lägga så mycket vikt i kritiken över huvudtaget, för det SKA stå så... Sedan hade de äntligen en gruppfinal... fast inte direkt efter varje grupp var klar utan sist av det hela! Här blev Johan & Bira 4:a och det är ju inte dåligt i en sådan grupp... sen kan jag tänka mig att det till en stor del berodde på att varken hund eller husse orkade mera... Och när Johan klev ur ringen så sa han att han var ånger att han inte låtit mig visa henne i BIGen, för han var så trött och kände själv att han blev irriterad... Så kan det gå! Tanija fick ju också vara med... som veteran... det är kul tycker jag! =D Synd bara att jag inte lärt henne att stå för utställning =D =D... Tanija fick också en bra kritik, fast jag tror det bästa var att höra hur entusiastisk hon var domaren... Som hette Yvonne Brink... "en veterantik, pigg o glad av den något lättare typen, feminint huvud m mkt vackert uttryck o fina detaljer, välkroppad m passande benstomme, välvinklad, rör sig fortfarande m mkt bra steglängd men har med ålderns rätt blivit lite lös i fronten " Bästa veteran & 1:a med HP! Och det var som sagt roligt att höra domaren prata... "de måste upp i stora ringen... vilka rörelser..." Ja, hon gillade min jycke, fast hon var lite för lätt =) KUL! Så, vi fick minsann vänta på BIS finalen... Och vi ville mest hem... =D BIS-2 veteran! Nu var det visserligen bara 3 med, men jag är ändå suuupernöjd!! För det märktes att hon gillade min lilla tant!Sen väntade oss den mest gräsliga hemresa som ni kan tänka er... På morgonen, i Säs där vi sov... var det 5-10cm ny snö... i Rättvik hade det snöat, men regnade hela dagen... hemma i Härliga Härjedalen snöade det... Ja och temperaturen låg hela vägen på en plus till noll... och var gräsligt!! 1dm slask på vägen och under slasket is och riktigt halkigt... Tur jag tjuvlånade mamma & pappas bil med antispinn... den lampan lös mer eller mindre konstant och ändå körde vi bara 40-60 km/h hem. Så slut jag var.... men, när vi passerat högsta så blev det bättre, hade inte just kommit någon snö där... och sedan efter Ulvsjön så var det plogat, rena lyxen!! När vi sedan landade i Härdal så blev det sämre igen, men nu med en glas-bana till väg... Och hemma väntade en back med älgkött på mig som ville bli putsat & packat & fryst... Gissa om det fick vänta en dag till!!?

Lizza är snäll och har mest bra nätter, sen hittar hon givetvis på en massa busigheter... helst samman med Bira då... En dag så kampade Bira, Tanija o Lizza om en hundbädd... det filmade jag, men vet inte riktigt hur man lägger upp... måste man använda youtube eller vad det heter?? Någon som vet o kan?? Vi tränar på "Lizza" eller "Izzan" som det ofta blir... och sitt, hon är superduktig!! Och nu för att inte göra bort mig så tränar vi också på stå, dock utan ord ännu... det gillar hon INTE, om jag inte ställer henne på bordet... Så vi kör golvet, och belöning snabbt! Funderar också på klickern & att hinna med ett litet bebis-spår...

Siri har blivit bättre!!! Precis när jag gav upp hoppet!!! Fast, jag törs ännu inte låta henne vara trattlös... Eller så har jag strumpa & sko, men ingen tratt... och när vi går ut har vi fortfarande samma jobbiga procedur... Skor och påsar hit o dit!! OCH gissa om jag är trött på vädret!!! Det kunde väl för bövelen vara +20 och sol då om det inte får vara minusgrader... då behövs ju inte alla dessa skor o påsar!! Nu är ju allt snusk-blött & äckligt!! Och ena dagen snö, nästa +5, URK!!

Dessutom... jag hade räknat med att vintern skulle gömma alla hundskitar här ute... i alla fall frysa dem... Nu inser jag att jag måste ut och plocka och jag vill inte... och orkar inte...

Ni kommer väl på julmarknaden på lördag?? Vi har kalasfina bullar att sälja och en massa annat smått & gott! ;-)

Jag har säkert 1000 saker till som jag ska berätta för er, men det får vänta, är ännu lite sliten...

2 kommentarer:

Britt-Marie Olson sa...

Hej Marie och Johan,
GRATTIS till uställningesresultatet den var KANON,
Jättekul att höra om lilla Biras upptåg dom är uppfinnningsrika + de lockar även andra med sig på sina upptåg. Lycka till med helgens utställning hållar alla våra tummar för Er.
Britt-Marie

Liza sa...

GRATTIS!!! Till fina resultat o kritik....fast det kanske heter omdöme, hm.
Visst är de härliga dessa djur med sina upptåg ;)
Hoppas att Bira mår bra nu.
Kram