torsdag 15 mars 2012

På resande fot!

Ja, nu ska jag i alla fall enligt planen ha bytt buss för sista gången idag och nu orkade jag bry mig i att plocka fram datorn :-). Har väl bussat typ 6 timmar nu och har 3 eller liknande kvar. Kul va!?

Igår pallrade jag mig ner på affären och tränade lite lydnad med Lizza och jag tycker hon börjar bli ganska duktig :-), hon är ju lättstörd, men kanske får vi ordning på det också! En sak vi tränade på, som jag totalt glömt bort, förträngt eller liknande är språngmarch!! Men, det kom jag på igår... ha ha... nu var hon superduktig!!! Positionen är inte 100, men vem hade väntat sig det?? Det positiva var att positionen var bättre än väntat och att det inte var ett enda studdsigt steg och inget annat bus heller!! Vad glad jag blir!!!

Framförgåendet var ok, lite svårt har hon att hålla rätt riktning, och glömmer lätt bort sig när vi gått en bit, men det tror jag lite mer träning kan råda bot på! Sen måste jag komma ihåg att träna mer stopp och kedja ihop det hela...

Linförigheten kändes bra. Jag tycker jag fått bak positionen sen i somras, men det kanske är inbillning, för det borde inte gått så här lätt... Ska bli intressant att se vad som händer med den när det kommer in en tävlingsledare i bilden! Vänstersvängarna är inte helt 100, men jag jobbar lite med dem nu. Ungefär som jag gjorde med halterna (och fortfarande gör till och från), alltså som baklängeskedjning. Vänster-halt, klick godis och jag tycker detta gör att hon blir snabbare och mer med mig runt. Ska ge det lite mer tid och se vad som händer!

Platsliggning... Nu la jag henne, gick kanske 25m och så började jag räkningen i mitt huvud... och när jag kommer runt 200 så börjar hon åma sig och det var där någonstans som hon började fundera på annat också. Så jag säger "nej" och låter henne ligga... Nu ville jag inte gå tillbaka så nära efter hon vridit på sig (hade tänkt räkna till 40 mer...) så jag räknade till 100 till och nu låg hon fint hela tiden! Så jag hoppas det kan bli riktigt bra denna gången och att jag kan lägga henne om vi kommer med på tävlingar i maj... Men, det återstår att se!

Bira fick träna med husse... annars tycker jag att hon är väldigt rolig nu :-) och jag tror det är ömsesidigt!! Hon är så med mig på promenaderna nu efter skogsträningen så ni kan aldrig tro!! Nu vill jag inte ha en hund som går fot på promenaderna, men det har jag nästan :-D :-D!! Jag tror jag ska hjälpa Johan att skogs-jobba henne lite också, för det verkar vara ett bra sätt att få bättre kontakt och kanske motverka rymningar från lydnadsplanen??

Senare på kvällen, efter jag städat för sotaren, tog jag fram doft krukorna igen!! Det är typ 100 år sedan... Innan vi åkte på sportlov körde jag en gång med Lizza och människodoft och det verkade hon förstå riktigt bra och det gick egentligen otroligt snabbt att få henne att förstå! Bira fick då kaffe igen och jag fick mig en riktig funderare! Hon slutade nämligen "jobba" och började skälla som en... spaniel :-)... Då gjorde vi någon kul övning och sen la vi av! Tankar runt skällandet:
  • Hon var vrålhungrig och tyckte det var dax att lägga av
  • Hon blev frustrerad för att hon inte förstår
  • Hon fattar allt super och tycker matte är trist som inte går vidare...

Vad tror ni?? Själv har jag inte en aning...

Nu började jag med Lizza och efter en snabb uppvärmning med människodoft (främmmande människa! Jag vill fortfarande ha plagg med människodoft, typ strumpor!!!) och sedan när minnet kom tillbaka tillsatte jag en störningsdoft i de tidigare tomma krukorna! Det blev ca 3 "korn" basilika och genast blev det svårare... Men, det tog inte så lång tid så var hon på rätt spår! Jag hoppas verkligen att jag hinner träna lite mer innan kursen på söndag!

Bira då... Jo, jag tog männska till henne också... och bara i en kruka direkt! Men, hon är svår... ha ha... Min tanke med detta och Bira är att jag ska få henne att välja människa före klövvilt och att hon ska ligg-markera människa! Och tanken är då att sedan överföra detta till TJH-träningen och få in ett läggande när hon vindar in en människa, eller hör den och plötsligt kommer "min" hund vara lätt att läsa i TJH-träningen! Vad tror ni?? Tror ni det fungerar så??

Har glömt att berätta att Bira och jag tränade lite apportering uppe i kojan också! Eller snarare "ut", även med dolda dummies (och en strumpa :-) som var utlagda i förväg. Det fungerade superbra med tanke på hur länge sedan vi tränat detta!

Liza... jag vill inte ha barmark, inte än :-). Jag ÄLSKAR verkligen vår-vintern och vill njuta ett tag till!!! :-) Men, suget att cykla o spåra... ja det lixom börjar vakna till liv och kanske är det en del av det bästa med vårvintern, just att få längta lite extra?? Sen hör jag till dem som tycker att det inte behöver få komma så mycket mer ljus nu... jag kan ju inte sova!! Sen, visst det är trevligt att kunna träna i dagsljus och visst om jag ska komma igång med träning av både mig och hundar (fys) så behöver jag kanske ha lite mera ljus... men det känns liksom som att jag ändå jobbar på kvällarna och jag ändå inte orkar när jag kommer hem... :-( och då är det bättre att få sova riktigt!

Jag har dock en plan för mina måndagsträningar!! Sen får vi se hur länge den håller... för jag gissar att Jennifers skidskytte måndagar snart är slut, men jag har klurat ut att jobbar jag till 18 eller 19 så kan PO ta med Lizza när han skjussar in Jennifer och då kan jag träna uppe på skidstadion!! Någon som är med?? Och sen när jag slutar i vanlig tid så kör jag uppe på klubben :-), ja om jag har sällskap, annars blir det på Ica tror jag!

Lina, det är Bira som är parad och jag hoppas verkligen på ett gäng bebisar!! :-) Nu är det faktsikt bara 7 veckor kvar!!

Jag bara måste också berätta om kloklippningskaoset hemma hos mig!! Ha ha ha... ni skulle se dem... Jag tar fram klotången och går in i köket. Lizza slänger sig på rygg med 4 tassar i vädret. Siri ligger kvar i buren och hoppas att jag ska glömma henne och att hon inte syns... he he... Bira är heller inte så förtjust i detta, men matte har ju godis i fickan! Jag börjar alltid med Bira, annars tror jag att hon också skulle gömma sig. Jag tror att hon inte gillar det för att det luggas, men hon ställer snällt upp så det är liksom inga problem, ja utom med Lizza då... hon försöker hela tiden ligga så nära mig hon kan, med tassarna i vädret och gärna mellan mig och Bira... i alla fall tills jag börjat klippa Bira. Då ligger hon bredvid, med tassarna i vädret och dregglet rinnande som en flod till golvet, ha ha ha... om någon undrar så har jag hundarna liggane på sidan när jag klipper... och så ska ni veta att det har lugnat ner sig... Tidigare stod/låg även Tanija där och trängdes med Lizza och väntade på sin tur! Ha ha ha... Ja, sen lyckas jag alltid på något sätt tjata fram Siri så jag kan klippa henne också...

Nu ska jag försöka roa mig på annat sätt! hej hopp!! Jo... om någon undrar så är jag på väg till Umeå där jag ska göra en magnetröntgen i morgon... sedan samma resa tillbaka, ja utom att jag måsta pausa i Östersund över natten då...

2 kommentarer:

Liza sa...

Ja visst är det tråkigt att kuska i buss såå släånge men man får se det positiva idet hela...inte stressa, sova lite, bara vila och ja en del annat som man bara kan göra när man sitter still :)
Hoppas allt går bra i morgon :)
Ja jag hade nog tänkt prova komma igång jag med med måndagsträningen, håhåjaja...vad det lider :)

Kramar

linaa sa...

så spännande med Valpar. Lycka till!
Vad blir d för tävlingar i Maj?
Jag har anmält Luzza till 2 lydnads 1 nu i april:D
spännande med debut.