onsdag 16 november 2011

glad

Jag har ju glömt att berätta!! Siri har fyllt år, 7 år och snart gammal hon också! 11-11-11 fyllde hon... Siri fick ett mumsigt grisöra att äta i lugn och ro inne på Jennifers rum. Ja, Siri bor ju där på natten. Kan ju också berätta att Jennifer har tränat Siri... lite inspirerad av någon frihetsdressyr hos häst och Siri kan nu göra ett framdels-skutt på kommandot "upp" och Jennifer ångrar nästan att hon lärt henne det :-D! Jag ska se om jag kan få henne att lära in ett frysande av det upprätta beteendet, alltså ett högt sitt... :-).

Glömde också berätta att Tanija varit ute och letat GPSen, ca en vecka efter den tappades, utan resultat... Men, det fick mig att inse hur gammal hon är och så fick jag dåligt samvete för att hennes kondis är usel och jag "tvingar" henne att jobba och tycker hon är långsam... Kanske var det nyttigt att jag fick inse det! Något som dock var skönt var att hon inte var stel eller så dagen efter! Samma sprutt som vanligt :-). Positivt är också hennes morgon rutiner :-)... då tar hon lite fart (mindre nu än i yngre dagar) och så slänger hon sig ner och åker med ett gurglande ljud nerför den backe hon hittar. Men, hon gör det bara när det är frost!! Fröken Frost... :-). Ska försöka filma henne någon morgon så ni får se! Men, det är skönt att se och det borde ju betyda att hon inte har ont i kroppen!?

I måndags var jag på klubben och tränade! Lizza börjar bli duktig, men det har uppstått en liten grej och jag tror att det blivit bra ändå. Hon ligger riktigt bra, men, hon provade sätta sig upp och då sa jag nej (som jag ju inte vill blanda in eftersom hon är så otroligt känslig för min sinnesstämning). Nu var jag lugn och sa det lugnt och reaktionen blev att hon avbröt det hon tänkte och la sig igen. Detta är inte bra och jag måste kanske klura på hur jag ska göra... det avbryter hennes tänkta, och hon blir inte belönad av att jag kommer fram... Kanske blir det bra och poletten trillar ner att man ska vara stilla. Hoppas det :-)!

Började pillra lite med lkl2s fjärrdirrigering, varför vet jag inte... mest för att göra något nytt tror jag och få peta lite med detaljer. Här har jag då valt att hon ska vara stilla med bakdelen och lyfta upp framdelen till sittande ställning och att hon sedan slänger ner framdelen på ligget. Detta är inte jag, men jag behöver lära mig att peta i detaljer och jag tror att det är nyttigt för min hund också att jag petar lite :-). Tränade lite framförgående och linförighet också...

Igår blev det bara ett kortare pass ute hemma och det var så där! Platsen är... alltså hon har börjat skruva lite på sig, vrida ett bakben, lite små saker så där. Jag vet inte om det är för att det är kallt, för att hon löper och är svullen där bak och det blir obekvämt eller en kombination. Oavsett så måste hon ju lära sig att ligga stilla, så jag får väl göra en bättre plan! Jag märker att första ligg-kvar är svårast... Nu fixar hon ju 30 sek på 25 meter och 1 min på 10 meter, sen är det där jag börjar, lång tid kort avstånd som är den lurigaste just nu...

Jag började också testa lite igår med den träning jag tänkt börja med inför uppletande av föremål. Nu började jag inte riktigt som jag tänkt utan jag började utomhus! Började med en dummy som första nya föremål och jag trodde då att jag skulle få gå igenom en lång hållfast-tränings-period och innan jag ens skulle kunna tänka på inleveranser och liknande... ha ha... men hon är en stjärna min hund!! Dummy slutade med upplockande och ingång (2m) och avlämnande, KALASSNYGGT!! Sedan testade jag med min vante, samma resultat... Svårare var en tom Mer-pet... den lät och var inte så fast att bita i :-). Så då tränade vi bara på att hålla fast och fick till det riktigt bra! Så, nu kör vi på... alla möjliga föremål som jag kan komma på ska hållas och bäras!! Kankse kan jag få till något... MEN en sak som jag direkt känner är att alla de träningstimmar som jag la ner på grunderna i apporteringen, de får jag tillbaka nu :-)! Underbart!! Och det ger mig hopp inför framtiden och en utmaning om vad jag nu ska träna i vinter... hi hi... Men, jag har en tanke... hon måste ju lära sig att leta med näsan också och jag kanske kan pyssla ihop något där! :-)

Bira och jag tränade sitt i köket... och där kom jag på att jag kan slänga iväg belöningen och sedan säga sitt när hon är på väg mot mig med fart. Det fungerade otroligt bra!! Detta ska jag göra ute också :-) och med visselpipa :-). Känns kanonbra!!

Tjädrar eller andra ljudliga hönsfåglar :-)... I går på morgonen så flög det plötsligt upp en fågel bredvid oss. Gissa om jag hoppade högt i mörkret... ha ha... när tjädrar lyfter hoppar man högt i dagsljus och då kan ni gissa hur det är i mörkret! Ha ha... Nu kan jag inte svära på att det var en tjäder, men mest troligt med tanke på ljudvolymen när den lyfte. Efter fågeln lyft väntar jag någon sek och säger sedan sitt och då fungerar det väldigt bra. Nu vet jag inte om hon vet vad som låter, men jag tror det :-) och jag tror att jag tjänar på att vänta någon sek och få ett sitt istället för att säga sitt och behöva tjata på henne eller så. Tanken är ju att flytta sittet närmare och närmare fågelns lyft (det handlar nog om 10 delar snart :-) ). I morse satt tjädern lite tidigare och var inte ensam... ha ha... Men, fågel nr 1 lyfte, jag sa sitt, Bira satte sig, jag belönade, vi gick 2 steg och sen flög tre st fåglar till och helt av sig själv sätter sig Bira!!! UNDERBARA HUND!!! Och då blev det superjubel i skogen :-). Lizza då... jo, hon måste ju vara världens snällaste hund!! Hon liksom bara väntar... och givetvis får hon också godis för det!! Bästa hundarna!!

Måste också berätta att jag läser Bästa boken också... ha ha... igen :-)... När jag läser vet jag inte riktigt och nu är jag mest irriterad för att den ligger kvar hemma. 100% positiv vardagslydnad har kommit ut på svenska nu!! Den är bra, men har givetvis sina minus också, men... super!! LÄS DEN!!!

Nu ska jag se om jag kan få en fika paus ;-)... Hej hopp!!

Inga kommentarer: