söndag 27 november 2011

Bodfält!

Japp! Nu ska jag försöka ta tag i detta... helt idiotiskt... en hel vecka efter vi var där... och jag som brukar skriva ner ALLT när jag kommer hem, nu har jag inte skrivit ett dugg och har panik över hur klantig jag varit och hur jag ska minnas allt!!

Hela arrangemanget var arrangerat av Östersunds brukshundklubb och för instruktöter. De hade då också bjudit in andra klubbar, som tex vår :-). Senare under helgen hade de tydligen också kurs för tävlingsekipage (FUSK!!) och jag gissar att det enbart var för Ö-sundarna...

Dagen var upplagd så att hon först hade lite inledning och sedan visade praktiskt med olika ekipage som anmält sig att komma dit. Ett kanonupplägg!! Bodfälts huvudämne genom hela dagen var avslappning och passivitet. Vi jobbar hela tiden med våra hundar aktivt och för att få aktivitet och glömmer lära dem koppla av och att kunna växla mellan aktivitet och passivitet. Intressant och sant! Vi fick en inledning i hur man kan jobba med avslappning och vikten av att kunna belöna (och att belöna!!!) passiviteten. Något vi lätt glömmer bort... och hon belönade gärna passiviteten med ordentlig röjjar-lek :-), något som gör många livrädda. Tanken är att får inte hunden röjja ur sig allt den bär inombords, hur ska den då kunna koppla av!? Intressanta tankar!

Hon förklarade också att hon använde varsågod när hunden skulle ta sin belöning ut från henne och bus när belöningen fanns hos henne. Bus var alltid lek, men varsågod kan lika gärna vara godis. Hon belönade också med varsågod till godbitar och när hunden svalt godbiten sa hon bus och den fick röjja med henne. Roligt att se hur snabbt jyckarna fattade det hela!

Först ut var en typ av jack russel... en typ av betyder att jag inte minns vilken och jag inte ser skillnad :-). Denna tyckte i alla fall inte om att bli fasthållen och hanterad... Alltså tränades den i passivitet... Grunden här är ryggsäcken! Alltså man har hunden sittande mellan sina ben... kastar/lägger sedan ut godis eller leksak framför hunden och minsta dragning hunden gör bakåt belönas med varsågod (eller bus!). Sedan ska man känna att den slappnar av, läs öron, läs svans... Håll hunden i halsbandet, den kan inte sprattla för att komma lös, den kan bara bli passiv för att komma lös... :-). Hunden kan snart stå själv, utan att man håller i den (men var beredd) och vänta... man kan då börja ta på hunden, smeka den lugnande...

En annan viktig sak var att hon ALDRIG pressade hundar. Aldrig ville hon få fram jobbiga situationer eller situationer där konflikt kan uppstå. Aldrig komma i en sits där hunden vill bita i självförsvar eller för att lösa något. Jag kan tänka mig att en tanke bakom detta är just det att en hund som biter en gång har lättare (snabbare) för att ta fram det nästa gång...

Tanken med passiviteten är sedan att man kan utveckla det till alla möjliga konster och saker, tex kloklippning (som vi fick se hos nästa jycke). Men efter man fixar det galant med ryggsäckan så flyttas det till sidan och sedan kan man också ställa hunden mellan sina ben när man står upp.

Hos den med kloklippningsproblem fick vi också första lektionen i motbetingning. Hunden lär sig att när matte pillrar med tassar så händer något gott (mjukost). Denna hund fick slicka på en mjukosttub, och tanken är då också lite att slickandet är lugnande... Nu kom ekipaget så långt att en klo klipptes, men både matte och hund behövde träna mer på detta!!

Sen var det en schäfer, hi hi... tycker om hundar med lite sprutt under tassarna jag :-). Här var väl också avslappning prio ett och på så sätt få ner pip och skällande också. Ganska kul att se hur snabbt det fungerar! Också här att jycken fick bära sin boll... det gjorde att hon inte pep och skällde så mycket utan istället bar sin boll.

Med nästa hund en schäfer eller shäfer-blandning, här fick vi se motbetingning på riktigt! De testade med skvallerträning först, men insåg att det behövdes något mer... Nr 1. Hitta en belöning som är stark nog, nr 2 Timing och att lära sig se först! 3. Du belönar hunden i munnen... Svårt: kanske? Effektivit: JA!!! Kriterie: hunden ser det den inte gillar på ett avstånd som inte tar fram aggressioner, jag belönar när den ser, innan den reagerar... Hunden får inte röra sig mot det den reagerar på, då finns en risk att vi förstärker fel, utan vi belönar före det och med världens dunder och brak belöning!! När vi blivit duktiga på detta (alltså inte efter tre ggr) så kan man vänta en halv-en sek innan belöningen kommer och så bygger man sakta upp det hela... och snart så vänder hunden mot dig och frågar om du inte ser hunden (eller vad det nu är) där borta... super!!

Sist ut var en malle... inget ont om mallar, men jag vill inte ha en och jag är helt övertygad om att det är för mycket hund för mig och att jag aldrig kommer klara av en sådan... samtidigt fachinerar det mig... den är grymt mycket brukshund och jag tycker om brukshund och FAN!! Lizza och denna var otroligt lika varandra!!! Läskigt och jag vill inte se det, helst... jag vill inte ha en malle!!! En skillnad dock... den jycken kunde inte slappna av, inte en sekund och hur det än är så kan Lizza det! Lägger jag en hand på henne så blir hon hel-lugn... tack och lov... Och givetvis jobbades mycket på det och hur man tränar sin hund att gå fint i kopplet på ett annat sätt... Prio 1 vid passivitet är ingen ögonkontakt!!! Ögonkontakt = aktivitet (därav ryggsäcken från början). Sen det där med koppel... man lär hunden att alltid ha koll på vad man gör, man växlar tempo, tvärstannar (belönar!!! när den är med) och belönar mycket på promenaderna!

Nu tänker jag inte säga så mycket mer... för oss instruktörer så handlar det väl mest om hur man ska få människor att förstå att man kan lösa problem på detta sätt och betydligt enklare och snabbare än på många andra sätt... Mycket att tänka på blev det! Är supersugen på att testa mer med Bira, att vara snabbare och att belöna oftare och bättre... Började också idag med Lizza och bilar. Hon är överintresserad av bilar som kör sakta... det ska bort :-)

Nu ska jag ut och träna ligg i snö :-), blir att sämka kriterierna ordentligt! Men så UNDERBART det är att ha fått lite av den vita varan... :-) Bira är dock inte lika förtjust.... hon såg ut som en snöboll, stackarn med denna klumpande snö. Hej hopp!

Inga kommentarer: