tisdag 26 oktober 2010

måndag igår =)

Ha ha... jag bara måste berätta för er om min förträffliga måndag!! Jag hade en städ-dag... och körde då en "a la Jennifer" hi hi... För länge sedan så städade jag mitt kontor och där fanns då en och annan soppåse, mest papper... och när jag städade så blev det ännu fler soppåsar och grejjen är de stod här och väntade på att jag skulle tända en brasa (och slippa sortera dem), men brasan har liksom aldrig blivit av... så nu tog jag tag i det igår och satt på min stol och sorterade soppåsar.... och... det var rätt trevligt!! För på samma gång så var jag ute och surfade... och landade på canis hemsida. En riktigt toppen-sida!! Ja och nu har de ju gjort sina filmer gratis och jag satt alltså här och tittade på film och sorterade sopor... KANON!! (Jennifer tittar alltid på tv när hon städar och blir då sittandes utan att städa...)

Det häftigaste av ALLT var att titta på apporteringsfilmen och inse hur j-la duktig min hund är och hur fantastiskt långt jag lyckas komma med detta OCH att jag snart kan baklängeskedja ihop ett moment av detta!! Ja, visst... det är lite kvar, men inte SÅ mycket... TJOHO!!
Jag kollade också på kloss-träning för att komma in snyggt till fot, kan också göra bättre vänstersvängar Liza... Inkallningsfilm för vardag, något som jag definitivt måste lägga krut på för båda "mina" ynglingar, och fritt följ och hur man löser vanliga problem med det. En mycket givande och inspirerande städning måste jag säga!! Är lite sugen på att fortsätta med skogslydnad i söket (kanske något går att föra över till jaktlydnad i skogen??), extern belöning, markering av spårapporter... och lixom röra till det ännu mera i min stackars lilla hjärna!! Men... jag kan lixom inte skylla på att jag städar idag, hmmm...

Vi var också på klubben och måndagstränade igår! Riktigt givande... Lizza och jag har någon sorts fokus på apporteringen just nu och flyttar ut den i svårare miljöer för att se hur den håller. Ja, det handlar ju mest ännu om att gripa och hålla och kanske gå några steg med den och helt utan kommando!! Anette kom också och tränade och hade en liten sötnos med sig som tyckte att vi var ena läskiga typer, speciellt Bira tror jag... hi hi... hon morrade och skällde på oss en stund innan hon gav upp och mitt i detta så tränade jag apportering!! Och det fungerade bra!! Vissa stunder satt hon och kollade in valpen med apporten i munnen, lugnt och stilla... och jag väntade med klicket tills hon tittade på mig och hon höll den säkert närmare en minut då... fullt upptagen med bebis. Men, jag känner inte att det blev fel utan bara underbart bra! Jag la också in gripande när hon står, något som jag fick jobba bort i början av vår träning då hon skulle "fly" med apporten, och nu fungerar det! Ibland kommer det... inte ett tugg utan snarare att hon rottis-griper (=knak i pinnen) och visst, hon håller ordentligt, men... hur bra är det??
Inkallningsingångarna som inte fungerade sist och inte heller i söndags här hemma var nu mycket bättre!! Vi jobbar fortfarande på kort avstånd och det tänker jag göra tills de sitter helt perfekt (bättre än 80%) i alla miljöer, sen lägger jag på avstånd!
Jag började testa lite med stimulukontroll-träning (canis har film om det också!!) på stå (stilla, och under gång), problemet är att hon inte lyssnar utan antar och sätter sig snabbt som blixten när jag säger stå (när hon ställt sig stilla säger jag stå och klickar, om hon inte hunnit sätta sig då...). Men, om jag tar det lugnt och är noga ett par pass så tror jag ändå det kommer att fungera! Testade också med ligg under baklänges marsch (vill ni se alla tokigheter vi jobbar med så har canis en film med det också, grundfärdigheter eller liknande heter den!) och att jag då säger ligg, jag tror detta kommer att bli superbra!!

Tidigare har Johan sagt till mig att jag skulle behöva sätta upp mål med Bira och vår träning också... och då syftar han på jakten. Och det skulle jag ju ha gjort och ett litet mini-mål som jag har med henne är att jobba med lydnaden och få till lydnad i skogen, annars är ju allt inom jakten lixom kört... ha ha...och jag ska fixa detta i vinter! och jag har ju nu uppmuntrat honom att köra lite shejping träning, mest för att det är HON som ska hålla koll och klura ut om hon ska lyckas få den där gobiten... och just shejpingen brukar vara grymt effektiv för att stärka samarbetet! Men, det var inte det jag skulle komma fram till... ha ha... det var ju våra mål... vi pratade om de igår på kvällspromenaden, målen med våra hundar... och jag tror Johan tyckte att jag hade orimliga mål för nästa år och jag vet inte om han drog till med något själv, eller om han helt enkelt är taggad nu och Bira går riktigt bra just nu, men vi pratade om saker som SE UCH och SE U(U)CH, och LP 1 och gk lägre klass... hmm... där mitt mål då var SE UCH (= uppflyttad till högre klass!!) och jag såg hur han tvivlade, ha ha... men mest tror jag för att konkurrensen är så stor i utställningsringen... ha ha... SIKTA MOT STJÄRNORNA!!

Nu ska jag måla lite... och så var det inte så kallt idag så jag kanske hinner med ett ved-pass på förmiddagen också... eller så städar jag istället ;-)...

2 kommentarer:

Britt-Marie sa...

Det är ju bra Marie man måste sikta högt får att komma upp Håller alla våra tummar för att Ni når högst.
Britt-Marie

Wellegårdens Kennel sa...

Bra filmtips! Så nyttigt det var på klubben för oss med lilla "skällmaja" :) Skönt att ha börjat igen, vi ses igen.

Anette