måndag 18 oktober 2010

älgjakt o lite annat

Britt-Marie (Biras uppfödare) efterlyste någon ny bild på Bira, så jag tänkte kanske denna skulle passa ;-)

Jag brukar aldrig skriva något om jakten, tror jag... men, igår var galningarna L ut igen och en stackars dansk lyckades vi också lura med ut... ha ha... Kl 8 fick jag ett mess av min bror att vi skulle köra vid 9 (vi hade sovmorgon) och jag kände stressen komma... hade inte ätit frukost, skulle halvpacka och ta hand om 4 hundar + att det tar ca 30 min att åka dit... tjolahopp, 20 i nio satte jag mig i bilen! Som inte startar... morr... kl 9 åkte jag hemifrån... Ja ja... jag var i ganska gott sällskap =D. Sen gick jag till mitt pass, ett riktigt bra pass, jag såg ko med kalv när jag satt där förra året. Nu såg jag... en lavskrika... ganska roliga att titta på och vackra, men inget att lägga i grytan (tror jag!).
Tja, sen packade jag ihop, fotade några stubbar, släckte elden och gick dit jag och pappa skulle mötas... travade runt lite där tills han kom, sätter mig i bilen, funderar och slår igen bildörren, vi var ju klara, eller!? =D =D, pappa klagar över hur detta område kan vara helt tomt på älg och ringer till brorsan, jag pekar framför bilen och får fram några konstiga ljud, där springer nämligen en ko med kalv förbi!! Ha ha ha... som vi skrattade sen!! Hade pappa kommit tre minuter senare hade jag kanske fått skjuta... hi hi... Så kan det vara i lingonriset!!

Sen åkte vi i alla fall till Härjeåsjön och jag tog Tanija & Lizza på en promenad i skogen... ovanför byn. Bara jag kommit upp en bit så släpper jag dem lösa och i alla fall Lizza far fram en del... Jag fotar lite och grejsar på... Och så, när jag kommer runt en sväng... så stämmer inte rotvältan!! Den är lixom för... brun... ni vet häst-mörkbrun med lite rött i... och... har den inte en liten svans-stump också?? OCH den rör på sig, dax att vända flickor!! Jag startar kameran, vänder om, kollar på björnen (hur man nu kan göra det samtidigt) och kollar hundarna. Tanija ser den nu, men jag har sagt stanna och då står man där... får lös kopplen som sitter knutna runt midjan, kopplar Tanija och nu ser Lizza också björnen och kommer i 500km/h och jag slänger mig efter henne och får tag i baken (pälsen, det gjorde säkert ont, men hon blev kvar hos mig). Kopplar henne och sitter kvar och kollar efter björnen med en påslagen kamera runt halsen... och ingen bild blev det denna gången heller... =( =(... Denna nallen var några storlekar större än de jag sett förut, och den hade en otroligt vacker färg!! Lite ljusare över ryggen och sidan lixom, men inte mycket... Högt upp på min att göra lista står just nu att lära Lizza stanna, helst med handtecken... då skulle jag ju hinna fota innan man kopplar upp dem! =D =D

Ja, förutam alla de vanliga promenaderna så har det blivit lite hundträning också! Bira jobbar jag med lite grunder nu och jag blir otroligt inspirerad av "clicker gundog"-boken. Jag kommer säkert använda mig av övningar där ifrån och jag kommer säkert göra om vissa av dem så de passar mig bättre, men jag får ju inspiration och DET är viktigt som gatan!! Just nu tränar jag lite inomhus med avståndsbelöning och det är svårt... men jag tror att om jag kan få till det så som det fungerar på Lizza så är mycket vunnet. Hon ska själv välja att inte ta godbiten utan själv välja att göra något för mig för att få det. I början måste man ju ha koppel på för att fysiskt stoppa dem (bara ha så kort koppel att de inte når), men det brukar gå ganska snabbt så har de fattat grejjen!! Roligt att se och Bira... hi hi... hon har dessutom kommit på att man kan plocka upp godiskoppen till mamma så fyller hon på... Vi var också ute i halv-skogen och grejsade lite en dag. Kontaktövningar, targetövningar och lite inkallning + gå fint i koppel. Och det fungerar ju riktigt bra bara hon vet att det är träning som gäller och inte näsa, nu var vi på ett upptrampat ställe och så fort vi kom ut i lingonriset blir det annat, men det är ju så jag måste börja... =).

Vi har också grejsat lite med handtarget och jag skulle ju vilja att hon kan dutta i min hand när hon har en sak i munnen, men vet ni vad jag kommit på!?? Hon kan SITT!! Och när hon får något i munnen och är nära mig, då kan hon BARA sitt... och hon kan inte resa på rumpan och gå mot något annat än mig (=sitt) och ha ha... jag måste lära henne att man kan stå med saker också, sen kanske jag kan få till att hon duttar, kanske... Och sen jag insåg detta så ser jag det överallt!! Så fort hon ska få sin belöning så sätter hon sig...hmmm... blir kanske omvänt lockande i stå... jobba med det måste vi i alla fall!!
-Bild på omvänt lockande vid stå... från slutprovet, i handen ligger skinka!

Lizza och jag vi jobbar mest med apportering just nu. Vi jobbar med att hålla fast och hålla fast längre, hålla fast framför och vid sidan och när jag går baklänges... hon är riktigt duktig, men ibland kan jag fortfarande ana en aning av tugg, men jag försöker blunda så länge det bara är ett anande... jag tror också det kommer lite när hon blir osäker på vad hon ska göra och då kommer det ju försvinna så fort hon får fart under galocherna!! Men, givetvis håller jag ett vakande öga över det hela...
-Höst-dopp i Ljusnan, ingen tvekan från någon av damerna att kliva i, burr...


Att hon ska komma in och sitta vid sidan vid inkallning fungerar nu riktigt riktigt bra!! Roligt att se när poletten trillade ner! Vi tränar på att gå fot, har jobbat en del inne nu, kan gå från vardagsrummet genom hall 2 och ut i första hallen... blir en bit att jobba med och igår så kom jag på att jag har några meter även om jag bara går till spegeln och där kan jag ju titta på henne utan att vrida runt hela överkroppen!! KANON!! Vi jobbade här både framåt och bakåt och jag kan dessutom klicka när hon går rakt bakåt med sin bakdel!! Att jag inte tänkt på detta tidigare... eller så har det varit för mycket grejjer ivägen =D. Igår var hon aningen långt fram igen, men det har ändå blivit otroligt mycket bättre under den senaste veckan!!
-Lizza tyckte detta med balansgång var supersvårt och att kunna sitta här, huu...
Nu ska jag ut och trava ved igen... ved ved ved... ja, målat i badrummet har jag ju pysslat med på morgonen, men annars är det att få bort veden från gården som står på schemat! Redo för vintern... ;-)

5 kommentarer:

Ulrika! sa...

Oj oj oj vad du grejar på med hundarna! Intressant med jakten oxå. Vi har träning här i hogdal i morgon kl 18. Kramar i hösten!

Anonym sa...

Den nallen fick bra med motion:)Mvh Bjönnjägarn

Liza sa...

Hm, vete sjutton om jag skulle vilja gå med dig i skogen jag, haha ;D Lovar att det skulle ha varit brunt på nåt mer ställe än den bruna björnen :D
Kramar

Britt-Marie Olsson sa...

Hej,
Det var ju en tjusig bild du satt in på Bira, hoppas hon inte ser ut sådan när hon blir ställd. Men chaarmig är hon.
Måste berätta att det snöar faktiskt här i lund nu i kväll
Britt-Marie

linaa sa...

Många fina bilder!
Men uscha vad läskigt med björn:/ att ni törs ge er ut=P