fredag 22 oktober 2010

lite ditt o datt...


F-N vad fort tiden går!! Man hinner inte med ett j-la skit på en vecka, bara poff så är det fredag! Jag har känt för att lata mig länge nu... och sova länge... mmmm... kanske man kan komma i säng tidigt i morgon??

I måndags så var Johan & jag in till Sveg och tränade hund och det gick superbra! Både jag & Johan var riktigt nöjda med våra fyrbenta! Johan supernöjd... Nu tror både han och jag att det är så att det inte är så dumt med att klicka sin jycke (och inte ge kommandon hela tiden) och att HON får jobba och tänka lite för att få den efterlängtade godbiten. På något sätt stärker det hennes vilja till sammarbete och hon behöver inte bara gå i "sin värld" och vänta på att husse ska säga något. Han har också börjat prata lite med henne på kvällspromenaderna, grejsar lite och det hjälper också till tror jag!

Igår, på kvällspromenaden så mötte vi en räv... vi kände "lukten av den" i förrgår och då tyckte Johan att vi skulle vända så han slapp slå sig fördärvad (gympadojjor på snö/is-väg) men jag sa att det var bättre att han jobbade upp sin hund och bara han försöker så fungerar det ju utmärkt!! Igår då såg vi räven!! Bira också och då ropar han "Bira" och hon vänder ryggen till räven och går steg till sin husse från räven!! Det var RIKTIGT HÄFTIGT!! Och vi jublade givetvis!! Sen var det liiite svårt där det luktade mycket, men jobbar man på så går det! OCH det känns underbart!! Nu vet vi att det går att nå in i "Bira-världen" också ;-).


Med Lizza i måndags så jobbade vi lite med att gå fot, sätta sig rätt på inkallning (jobbar på någon meter-nivå ännu, speciellt på nya platser!) och ligga "plats", stå och lite så där... Det är nyttigt att jobba nära Bira, men jag tycker det fungerar bra! Det enda som hände var att Bira sprang till Lizza en gång... ha ha... och givetvis när jag lagt Lizza för plats... men det var intressant att se... Nu kom Bira när jag klickade Lizza för att hon låg, säkert blev det någon liten konflikt -mamma klickar- för Bira och Lizza hon låg stilla tills Bira nästan hoppade på henne, nu tror jag inte det blev något fel, hon var ju "klickad och klar". Men, det var roligt att Lizza låg stilla så länge fast Bira kom mot henne i 100km/h!!


Igår så var det ett gäng "hundisar" som träffades och tränade igen på klubben och jag och Lizza åkte dit. Vi har ju nästan aldrig tränat med andra hundar runtomkring oss så det behöver vi verkligen!! Och det märktes på henne... vissa stunder var det suuupersvårt att orka fokusera upp på matte och här måste jag verkligen bli bättre på att belöna snabbare!! Men, man kommer på något sätt in i en vana över vad hunden kan när det bara är vi... och det är skitsvårt att backa "bara" för att man inte är ensam!! Samtidigt borde JAG ha nått dit i mitt tänk och träningsnivå nu, att jag lätt som en plätt anpassar mig efter situationen och hunden... men icke!! Eller... jag sänker ju nivån när jag märker att det inte fungerar, men har svårt att åka upp och ner under ett pass med hunden, jag tycker väl att när vi jobbat oss upp till en nivå ska jag inte behöva sänka kriterierna efter en stund för att hon kommer på... eller snarare inte orkar fokusera på uppgiften längre. Måste kanske ta lite pauser också... =(... men det vill man inte när det är kallt!! Då börjar man bara frysa...

Vi körde en meters inkallningar och det var riktigt dåliga avslut!! Väldigt sneda, men jag måste ju jobba på med det!! Och hur jag ska sänka kriteriet här, det vet jag inte... men belöningsfrekvensen behöver definitivt komma upp!! Jag tror ju nu att de blev sneda för att miljön var för svår... men man måste ibland göra kliv och kanske när man tänker efter skulle jag ha varit längre ifrån de andra och gjort det mindre jobbigt, men... där finns ju inget lyse... ;-). Det fixar sig nog!! Fotet var jag nöjd med!! Jobbar mest framåt, ska kanske komma ihåg svängar så småningom, men det är bra att kunna gå rakt fram långt!! Ha ha... Nu går jag ju inte ens långt, men... ;-)

Jag la henne också plats "typ 3 belöningar"... alltså la henne, gick iväg, klickade, belönade, gick iväg... osv! Det fungerade SUPER BRA!! Nu låg hon bara ca 20 sek eller så (för varje belöning) och jag var 10m bort, men ALL störning var fortfarande där och de pratade med mig och jag svarade och hon låg så vackert =) =) OCH det har vi ALDRIG tränat på förut!! Min BÄSTA prinsessa!! Eller tja... monster-prinsessa... he he...

Lizza och jag fick också visa vänstersvängar och hur man kan visa hunden att man tänker svänga vänster med kroppen... Nu har ju inte vi tränat så eftersom jag i alla fall försöker vara rak och neutral hela tiden, men det fungerade ganska bra i alla fall! Tror i alla fall att de förstod hur man kan göra =), eller så var de bara snälla =D, men det hoppas jag inte...

Att stanna stående är svårt tycker jag, men Lizza hon har ju lite hjärna för det där och på något sätt verkar hon förstå vad jag är på jakt efter!! Tur jag har henne... Och hon erbjuder snällt på ställanden när jag backar och hon går efter också... Kanske man kan lägga till ett litet stå eller stanna där snart... hi hi... tror ni jag törs?? Det vore ju praktiskt att få till något kommando lite här och där... kanske ska jag också fundera på att lägga till ligg när hon bjuder det under backandet också... huuu... nu börjar vi bli avancerade!! Stanna, stå och ligg på bara några veckor... ;-)


Jag skulle ju också ha läst på lite hur jag ska göra för att lära henne stå från sitt och stå från ligg också... men, jag känner att jag just nu har fullt upp i läs-hjärnan!! Men, ni ska veta att det är en superbra blandning!! Att översätta övningarna i jakt-klicker boken och Bra relation (som Svartbergs bok heter, LÄS DEN!!) och man kan på något sätt ro ihop dem... ha ha... eller så är jag bara helt knasig!! Men, Bra relation är en kanon bok!! Och den får en att tänka till lite och samtidigt så nickar man medkännande i mångt och mycket!! Och vad skönt det är att läsa om Siri, och att jag ju faktiskt kan ha rätt i vad som gått fel och vad skönt det känns att jag inte hakade upp mig där när Lizza var liten utan gick en annan väg.... även om det givetvis fattas en del i vår relation också och jag ska försöka ta tag i det också... men dödligt viktigt är det ju inte... =)


Nu ska jag ta och packa ihop mig inför helgens älg-jakt... flyttar ut till husvagnen i kväll, om jag kommer ihåg att be någon starta värmen... men före det kommer moster och kusiner hit och grattar mina barn i förskott & efterskott... trevligt!! Ja, och så pappa förståss... som hela veckan varit här och grejsat och hjälpt mig!! TACK!! Ja... och så har jag ju en del ved-jobb kvar... men det är eftermiddags jobb, när solen nått dit och det blir skönt att stå där och då är ju inte temeperaturen nere på -14 längre heller... =). Marie har en köldgräns för ved jobb!! =D Hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

Testade detta med kroppen på Rocky idag då han gärna vill gå in liksom framför mig i vänstersväng och det funkade jättebra :) Så nu blir det till att prova göra den rörelsen mindre o mindre sen.
Ja nog sjutton var det kallt allt, brrr och detta är vad vi har framför oss nu :P
Syns på måndag kanske :)
kram