tisdag 27 juli 2010

Tappat inspirationen...


Alltså, det är inte lätt just nu... All inspiration har lixom flygit sin väg... flax flax flax... Men... Jag har lixom en lösning =)... eller??

I alla fall har jag superkul med Bira! Vi tränar på... henne som jag kanske borde låta bli ;-). Vi tränar apporteringens "ut" och har förflyttat oss till svårare miljöer, med varierande resultat. Undra om jag skrev om det... tränade henne i veckan, först längs en väg. Jag la ut 4 dummisar på rad, alltså så hon kan plocka alla fyra på en linje... som mina envisa punkter som släpar sig in överallt, och du står då vid e:et i linje och skickar. Hänger ni med?? Jag har tränat så här med rottisarna för att få dem att gå rakt ut i uppletandet och tycker att det har gett bra resultat. Efter 2 skick så kom pappa och störde, som hon är superglad i, men jag tror knappt han fick en blick nu =). Hon älskar verkligen det här med apportering! I alla fall, när hon hämtade den sista, som var längst bort, så la hon sig ner när hon var nästan framme hos mig och så fick jag kalla in henne från där. Jag gjorde sedan om det hela och även nu så la hon sig ner när hon var nästan framme hos mig... jag vet dock inte på vilken apport. Denna gången drog jag in henne med linan, vilket tar sin stund eftersom den är så j.. lång.
När pappa berätta för mig att det var på den som var längst bort som hon la sig så föddes en misstanke... tänk om hon gör det med de som är svårast... hmmm... Då skulle jag ju kunna träna dessa på samma sätt som jag tränade ingångar med dummien när det var problem. Jag sätter henne med någon av barnen, jag säger apport, de håller fram apporten och hon springer till mig...

I söndags var det dax igen! Nu körde jag på en gräsmatta/klippt äng. Och la ut dem på rad. Idag kom hon dock glatt med alla fyra dummisar och ändå blev det på ganska långt håll tillslut. Eller, ganska långt håll är drygt 30m, så lång är min lina =). Efter det la jag ut en, efter det att ängen slutat och i lingonriset... det gick super... utom att hon la sig på vägen in... hmmm... nu håvade jag in henne med linan... Sen la vi den på ett nytt ställe i riset och nu blev det problem, för hur jag än gjorde så sprang hon till det första stället. Hur gör man då?? Ja, tillsist fick hon väl en vindpust av den och hittade den.

Igår, då var jag ute igen... =D... Jag (och Johan som för ovanlighetens skull var med på detta) började med en tur på hygget, kollade av vinden och valde utgång och riktning efter det. Mycket att tänka på! Och så började vi vår sick-sack vandring! Jag har bestämt mig för att klicka när hon går rakt ut åt sidan från mig och så får det fungera eller inte... sen slänger jag köttbulle eller korv till henne. Nu klickar jag efter kanske 2-3 meter (ut från min sida). Tanken är att öka avståndet något sedan och sen hoppas jag att farten ökar av sig själv när hon förstår vad hon ska göra. Jag hjälper henne genom att lätt förflytta mig eller rikta mig i den riktning som jag vill att hon ska gå i. Och vet ni... från sist jag gjorde detta så tycker jag att det blivit bättre... jag tror att hon förstår hur jag vill att hon ska gå... superkul!! Hon håller en bra kontakt och lyssnar ganska bra på mig. Jag kunde bryta henne från att följa en intressant doft (även om det inte bröts på första signalen) och det kändes superbra!! Nu ska ni ju veta att denna träning sker i helt vilttomma marker... och jag vet precis vad som kommer hända när viltet kommer i näsan!! He he... Direkt efter så körde vi apportering! 5 dummisar och på rad ute i skogen... detta var svårt... det var någon kvist ivägen och lite så där. Linan, den bojkottade jag på en gång, den bara fastnade i allt!! I alla fall blev det kanske 3 raka skick och de två längst bort var supersvåra, alltså hon hittade dem och ville leta dem, men inte bara springa rakt ut som matten ville... Nästa gång ska jag göra övningen lättare och lägga dem så de kommer närmare mig och där skogen har en mer naturlig väg. Det bästa av allt var ändå att hon kom med fullt ös till mig med apporten... ingen tvekan idag, UNDERBART!!

Annars då... Vi var ju på lådbilsrally i torsdag, super bra träning för Lizza... Bla stannade Bodil med sin hund en meter från oss och pratade och Lizza tittade på den och vände den sedan ryggen för att se vad jag gjorde och det var helt sanslöst underbart!! Det märktes att veckan gjort resultat... Fredagen blev ingen miljöträning utom att gå på promenader i Häddal och att sova hos mormor och morfar. Jag tycker inte att crusing är något för hundar att gå på, mycket höga ljud och äcklig burning-doft. Näe, då är det bättre hemma! På lördag så gick vi ju på marknad. Det var en intressant upplevelse och gick ändå ganska bra! Lizza gick superfint, i ungefär 10min, sen var hon totalt slut och fick släpa lite på henne. Det som oroar mig mest är att hon ska försöka stoppa något barn som springer förbi, eller ge någon en smäll-puss med sina skutt. Jag fick se att hon är en snäll och social hund, vilket jag behöver se... men hon är en mamma-gris och finns jag så väljer hon mig =) och det är också underbart!! Hon fick chansen att snosa lite på några hundar, en med mening, resten för att hussar/mattar inte har full koll... men det är trångt och j-ligt så jag förstår alla utom två... ett där barnet fick hålla hunden som bara skulle fram och en med UTSLÄPPT (!!!) flexikoppel. Hunden var 4-5m från matten och med annat folk mellan, hmmm... nu gjorde det mig inte så mycket, jag fick ju se att Lizza inte riktigt var den muckis som jag trodde. Kanske kan hon bli en snäll och social hund i alla fall =D =D.

I söndags så fick hundarna en efterlängtad långpromenad, så där en 5 km i härligt strilande regn blev det för de 3 största. Vi gick både skogsväg och fritt i skogen...mmm... och en liten bit från "hemma" så hittade jag ett myrdrag som var fullt av orkideer!! Säkert 10-20 Jungfru Marie Nycklar och givetvis ingen kamera med... Men, jag ska försöka hitta dit igen med kamera när vädret är bättre! Sedan fick också Lizza gå en tur, ca 2km i skog blev det för henne och hon fick även springa lös lite och det är också roligt att se. En ung krumbuktare, men hon har stenkoll på mig och åt vilket håll jag går. Givetvis belönar jag för spontan kontakt och ropar in henne ibland. Det är härligt med hundar som vill vara med en!


Ja, sen var det det här med inspirationen. Jag kan lixom inte komma mig för att träna Lizza, jag måste bara... först. Och det är idiotiskt, för vi kan omöjligt utvecklas och få till alla saker när jag inte gör något med henne!! Och den här löjliga apporteringen!! Jag blir galen på mig själv, jag kör kanske 4 rep/pass och 2-3 dagar med ett pass/dag och sedan uppehåll i 10 dagar eller något. HUR ska vi då komma framåt?? Igår försökte jag säga skärpning till mig själv och gjorde i alla fall 9 rep (9x10 godisar) och då börjar det likna något, SKA få till MINST ett pass idag också och sedan sätta fingret i ögat på mig själv =).

Det är lika med fotgåendet, som jag måste jobba en del med nu. Det jag hade har försvunnit, i aoch med att jag börjar gå är hon 50cm för långt fram och jag tänker helt enkelt träna mycket mer focus vid sidan och sedan ta ett steg fram och belöna och se till att göra något!!

I våras gjorde jag en lista, med tre träningspass per dag (givetvis mycket korta) och då vad jag skulle träna vid varje pass. Jag funderar allvarligt på att göra så nu också, dels borde det få fart på mig och sedan så får jag tänka lite på vad vi mest behöver.

Lizza och Jennifer leker jaga-mig på stranden, och ja jag vet med de problem vi har borde de kanske inte leka dessa lekar, men... (fortsättning nästa bild)

Så till boven i dramat!! På kursen jag går så ska Lizza kunna lämna en leksak till mig med nostarget, alltså hålla i saken mot min hand... Och jag kan bara för mitt liv inte förstå hur det ska gå till!! Får/hittar hon en sak så drar hon allt vad hon kan ifrån mig med den och jag känner mig bara nere och vill inte träna något, för det känns som en omöjlig uppgift!! Det enda jag har hittat om det hela (undra varför canis-gänget kör retrivers och inte rottisar...) är att klicka när hon släpper, sen då?? Ja och så fanns det något hur jag möjligen kan göra vidare på det... Tror jag på det?? Nix!! I alla fall så fick hon en kong igår och när hon släppte för att ta nytt tag så klickade jag. men, jag kan ju inte gå fram med belöning, utan fick kasta en köttbulle (inte en hel givetvis, men en ovanligt stor bit för att vara jag) till henne. Går jag fram, då sticker hon... och hör och häpna, jag tror hon förstod att om hon släppte så blev det klick och godis och det utan att jag snodde hennes kong!! Och jag är i STOR chock!! Men, steget är ju inte direkt kort mellan att sluta tugga några sekunder och att komma till mig och jag är fortfarande skeptisk till hur jag ska få till det!!
Lizza och Jennifer tar en paus i lekandet, bara så där... och Jennifer har inga problem med att komma fram, de leker helt enkelt inte just då...

En annan sak som gör mig lite trött är detta med leken. Ja ja, jag vet att jag ska vara glad som har en hund som leker och kampar med den glädjen. Men hur får jag henne att sluta?? Har ni någon gång försökt stå stilla och vara passiv med en galen rottis (nu visserligen på ynkliga 30kg) som hänger i leksaken och skulle offra sitt liv för att få ÄGA saken?? När vi lekt i typ 30 min eller något, ja då släpper hon på passivitet, men då är det ju för att hon börjar bli trött. Tanken är väl ändå att jag ska kunna bli stilla efter 5 sek och hon ska släppa. hmmm... Och så förstår ni också varför jag helst inte belönar med lek... det tar ju sin lilla stund kan man säga och så har hon hunnit glömma vad det var vi pysslade med innan. Jag ska nu i alla fall försöka ta tag i detta också, för kan vi leka så kan jag ju belöna henne med det bästa som finns!

Ett annat problem är inkallningen. Ärligt så funderar jag ibland på att lära henne stanna på vanligt sätt, med lite handtecken och så där, för det känns som omöjligt att träna inkallning och få till ingångar och så där om jag inte kan lämna hunden!! Och stanna kan hon ju inte... å andra sidan borde det kanske inte vara svårare att göra ungefär lika men nyttja klickern?? Ah, jag vill verkligen försöka göra allt med klickern, men ibland så vet jag ju bara inte hur man ska göra!!! och det känns tidskrävande samtidigt som jag vet hur mycket jag får gratis och hur lätt allt blir när vi fixat grundfärdigheterna!! Hm, sen är det så att Lizza kan sitt-stanna med Jennifer, hon har lärt henne det för att hon i lugn och ro ska få gå på toa på morgonen och då fungerar det fast hon är så glad som man bara kan bli...
I kväll ska jag träna med träningsgruppen igen! Det känns super-roligt och något som kanske kan få igång mig igen! Och jag ska nu göra en plan för det hela... så jag får ordning på det här ;-). NU behöver jag tips på BÖCKER och filmer som jag kan läsa/se för att komma igång med min hund och lydnadsträningen igen!! Hjälp mig!!

Tackar också Britt-Marie för allt stöd, tror jag fått Johan att tänka till lite om utställning och träning nu (och jag har en plan... =) ). Och till Monica som "skickade" mig en film i morse på deras inkallning med ställande och LEK. Jag blir så himla glad för att ni fått till det och detta visar väl att man inte ska ge upp!!

Nu ska jag planera och träna lite ;-) och så tror jag att den gamla ska få en cykeltur! =) Hej hopp!!
Alla bilder är från det vi badade i Härjeåsjön under veckan! Utom hjortronet (som är riktig lyxvara just nu, det var helt ensamt) som är från skogen i Härjeåsjön =).

Inga kommentarer: