onsdag 28 juli 2010

depression...

Japp! Jag gjorde ett riktigt gott försök att få sprutt på min inspiration... Jag cyklade med Tanija och inser att hon börjar bli gammal...läskigt ska jag säga er!! Och kanske tog det mig ett steg nedåt i trappan. Men, när jag var där ute och cyklade, då inser jag att just där är det underbart fina spårmarker och kanske man skulle (vad gör man inte för att skjuta på apporteringen??)?? Jag lägger alltså ut 2 spår, ett appellspår till Bira och Lizzas blev 180m med en vinkel.

Bira är GRYM!! och det är underbart att se hennes letande efter pinnarna när hon får dem i näsan...mmm... undra om hon kan missa en pinne?? Lizza spårar också riktigt bra! Lite virrigt någon liten stund kanske, men, helt klart godkänt!

Ja, sen var det hem, fixa snabb middag och åka på Sveg! De började med platsliggning och det gick ovanligt dåligt för Bira och Johan! Vissa störningar som blev klarade hon galant och strulandet var mest för ingenting. Och när hon klev upp då kom hon på att hon skulle äta och leka med gräsklippet som var över planen...hmmm...

Lizza och jag, vi började med apporteringen. Medan hon var pigg och klar i knoppen tänkte jag och det gick SUPER BRA!! Tog den och höll och jag tyckte det var längre än vanligt och det kändes superstabilt!! Kanske gjorde vi 2 (x10) sådana rep. eller en och en halv, SEN fick hon syn på de andra hundarna... Passet slutade med att hon kunde sitta superfint och titta på mig, pinne att apportera?? Den såg hon inte!!

Det mest positiva var att hon hade supersnygga fot-ingångar och ALLA slutade med att hon satte sig helt perfekt! Blir i alla fall glad över det =)... Tränade givetvis en del annat också, bla stå, sitt m focus, ligga kvar, springa mellan mig o Johan (eller snarare springa t Johan, gå till matte), utställningsträning där uppställandet fungerar mycket bra och att springa inte fungerar alls. Hon försöker springa 2m före mig och hur man svänger då, det måste jag kanske fråga några schäfermänniskor om... Men, det är nytt och jag är positiv ;-)

På kvällspromenaden mötte vi Birgitta som var ute och gick med Sixten & Marley, två labbekillar. Perfekt!! Och vet ni... Lizza gick riktigt bra!! Och inget utfall eller bjäffande!! Ett halvhjärtat försök till skutt mot dem blev det, men det var av nyfikenhet!! Blir SÅÅÅ superglad!!

I morse... hi hi... efter vår vanliga morgonpromenad (där jag fortfarande klurar på hur jag ska lyckas få med Lizza på ett hörn) så satt det några duvor i vår backe... hmmm... då kalkylerade min hjärna på högvarv!! Vi har en lina som är 30m, det borde fungera... sele, ej halsband, vill inte ha skador av tvärstopp... handskar... Japp... och tror ni inte linan trasslade ihop sig totalt och jag var på väg att ge upp, och var säker på att duvorna flygit iväg, men icke!! =) =)... In efter Bira, som var lite trött, egentligen, ut... och där var de!! Men, Bira hon bara knatade med mig lite så där... och paniken steg... Varför ser hon dem inte!?? DÅ fick hon syn på dem och vi smög närmare... och när jag var säker på att linan skulle räcka släppte jag och hon sprang allt hon hade dit och de lyfte så fint!! Jag stoppade upp, vilket inte alls var hårt, tror att hon stannade på mitt "sitt" som dock fick upprepas... he he... Nu var inte Bira alls trött och ganska het skulle man kunna säga eftersom duvorna endast flög kanske 30m bort... Alltså, vi smög närmare igen! Denna gången lyfte duvorna tidigare, kanske när Bira var 10m från och det gick nu lättare att sätta henne, men hon grät lite över det... VILKEN GREJ!! Sen slog det mig... är detta nyttig träning, gå rakt på så där... samtidigt så var det ju "sitt" i uppflog som var tanken att träna, inte att gå i sick-sack mönster. Så jag ångrar mig inte och sitter de där i morgon så gör jag lika igen!! =D!

Ja, sen har jag varit duktig och gjort en liten lista på saker att träna idag! Första passet är avklarat och därifrån kan ni se en liten film. De bästa är givetvis inte med, de var på filmen innan, där jag tydligen inte tryckte ner inspelningsknappen tillräckligt hårt!! Morr... Vi började som vanligt med apportering!! Ett litet problem som jag fått är att hon griper och backar från mig. Det är inte roligt! Så jag bestämde mig för att hon skulle sitta och gripa, hålla kan hon göra sedan!! Hon satt, klev upp, blev lite osäker, men fick till det!! KANON!! Kunde till och med sitta och hålla lite (typ 0,5-1 sek). Japp, då kör vi... plötsligt så kan hon inte igen!!! Hon bara sitter där!! Stirrar på mig, ser ingen apport... jag backar och belönar att hon öppnar munnen, belönar med Kongen... inget händer... där finns ingen apport!! (Möjligen 1 gång av 10...)... BRYTER!! Om Bira skickade mig 15 steg upp i trappan har jag åter trillat 30...

Japp, sen körde vi då fotingångar, där jag faktiskt sa "fot" på de första som var bra!! Nu ska jag bara lära mig att komma ihåg att säga ordet... så hon förstår det... Vad spännande!! Och att filma sig själv är nyttigt! Det är länge sedan sist... som ni ser så styr jag en del med kroppen, ändå har det blivit bättre... vissa av gångerna här på filmen är för att se var jag har henne och om hon sitter eller står. Ni ser också att hon inte kan plocka upp korv från marken, den är ju grusig då... ha ha... Jag har blivit bättre och belönar ibland med lek... men som jag skrev sist, hur blir man passiv?? Att gå fot har blivit sämre!! Nu är jag snabb som blixten och klicker efter ½-1 steg, för kontakt, sedan springer hon ifrån mig. Detta måste jag ju lösa på något sätt!

Mest över huvudtaget just nu så känns det som att hon jobbar bort från mig istället för mot mig och det gör mig irriterad och att jag blir irriterad känne rhon direkt och jag ser att hon blir osäker... PUST!! Hur gör jag nu?? Ska jag fortsätta att köra bara 1-2rep med apportering så det blir bra och kanske 2ggr/dag och bygga henne lite och se vad som händer och sedan långsamt öka?? Eller, ska jag byta hund?? ;-)

Någon som har tips om hur man får jycken att börja simma?? Det är nog det enda som går trögt med Bira... lånade en flytväst, men den passade inte, tackar Ulrika för tipset.... ska se om jag hittar någon i Mora nu när jag ska ner... annars gör jag kanske om den lånade... Fler förslag??

Nu är det dax för milkshake och träningspass 2, lite "att bli kvar" övningar är planerat! Både sitt, ligg och stå...

Hej hopp!

2 kommentarer:

Sussa sa...

jag har tips på hur man får hundar att simma, men frågan är om dom "duger" :-) ;-)

har funkat fin fint på våra vovvsingar iallafall :-) den som stenvägrade mest att över huvudtaget gå i vattnet tävlade jag ju rätt mkt livräddning med sen så... :-) ingen är omöjlig för ALLA trodde han var omöjlig hihi :-)

Marie sa...

Problemet är att JAG är badkruka och Bira vet vad Johan tänker göra och då fixar inte han att hålla henne... =D Testade förra året... Men blir det bättre väder några dagar så måste jag väl bege mig ut... om det var det du menade =D