onsdag 24 februari 2010

burrr...

Men, först! Pappa!! Var inte så förbaskat envis och även om du inte är det så är vi rädd om dig och vill att du tar hand om dig!!

Ja, i morse visade termometern -37,4 grader och jag tror banne mig det är det kallaste det varit här uppe på backen denna vinter. Burrr... och jag tänker på alla som har det kallare, för det gör faktiskt någon grad att bo uppe på en kulle...

Just nu, i kylan (3e dagen...) så undrar jag hur jag kunde vara så dum att jag tränat upp både kropp och huvud på en viss liten dam... nu hittar hon bara på bus och "styggligheter" hela tiden... hon vill ju jobba!! I förrgår var det -23 och full sol och jag var frusen... tänkte tar en kvart med Bira och kvarten blev en timme för det var ljuvligt (!!!) ute. Solen värmde gott och samtidigt nöp det lite i kinderna. Helt underbart! Normalt när vi kommer hem så brukar hon vara helt nöjd och rulla ihop sig. Nu blev det så att hon minsann inte alls var klar, vi hade ju inte apporterat eller gjort någonting annat!! Och då går hon och letar saker att ta här hemma... Och så sprang hon runt mina fötter resten av eftermiddagen... =) Där fick jag!

Och hör och häpna!! Ett tag har jag ju varit grymt sugen på att köra igång med Tanija och i måndags så tog jag mig i kragen och påbörjade en plan som jag har angående stegförflyttningar... (kördt både måndag & tisdag!! =) ) Alltså, Tanija kan ju elit-momenten, det handlar ju om att peta i detaljer och plocka in poäng på det sättet och då givetvis också uthållighet. Ett elitprogram är inte "bara"...
Men, jag har också insett att jag inte bara kan rusa iväg och tro att allt går blixtrande snabbt, det blir stabilare om det får ta tid. Därför är jag just nu supermallig!! För att jag lyckats hejda mig själv, lyckats till liiite eftertanke och faktiskt delade upp 10 godisar, körde, tog tid på min paus (minst 30sek), delade 10 godisar osv... Tänk att jag klarade det!! I alla fall under ett träningspass =). Jag har också lugnat ner mig med mitt kriterium, tidigare så har huvudmålet varit att få hunden att gå sidledes (tanken är att hon ska upp på en bräda med framtassarna och sedan kunna gå i sidled, med framtassarna på brädan och baktassarna nedanför, sen när det går smärtfritt så ska jag hoppa in där och gå med henne och brädan och sim-sala-bim så har vi momentet klart =). Tror ni det fungerar?? ) men, jag har nu insett att jag först och främst måste få ett super-stabilt upp på brädan med framtassarna, vilket jag inte har än, även om det är på god väg, tack vare att jag hejdat upp mig.

Lizza, vi har kört upp på matkoppen, och hon är stabil i att kliva upp på koppen, inte lika snabb utveckling som hos Bira, men helt klart GK. Att komma ihåg med Tanija är ju att hon varit uppvisare på klubben också och då fått visa olika saker varje gång och då har inget blivit stabilt utan bara stressats fram... Ja, åter till Lizza... Jag klickar nu bara vid förflyttningar åt rätt håll, och det är svårt!! Hon har liksom medsols i kroppen och vid vänster-halt så ska hon ju vrida kroppen motsols (blir så va!?) och det är ju den snurren jag vill ha på koppen. Här hade jag som början målet att belöna alla bakbensrörelser, men ganska snart insåg jag att de bara var åt fel håll och det ville jag inte förstärka mer... men, det blir mer och mer flytt åt rätt håll. Det här är ganska häftigt att se, just att hundarna faktiskt tänker till och att de kan lista ut vad det är som man vill. Även med Lizza har jag blivit duktig, jag delar 5-10 godisar, kör, paus (1min paus), nya godisar osv.. och repetitionerna, både för Tanija och Lizza är ca 3-4st och då förstår ni att det inte tar speciellt mycket tid... =)

Sedan så körde jag också fot-ingång med Lizza, vet inte om jag skrivit det tidigare, men jag har funderat på om jag vill ha en ingång där hon vänder in på vänster sida eller går runt mig och upp på vänster. När jag shejpade att hon var på min vänstra sida, i rätt position, så kom, precis som hos Bira, att hunden själv väljer att gå runt mig och upp i position. Och så upplevde jag plötsligt att jag inte ville ha det... det känns som att jag har mer kontroll på hundens rumpa, eller snarare att hunden själv är mer medveten om sin rumpa om den vänder in på vänster sida... Rätt eller fel?? Oavsett så vet jag ju att de olika ingångarna passar olika hundar olika bra... I alla fall har jag kört "lockning" in på vänster sida direkt, alltså visat henne med en godis hur jag vill att hon ska gå. Ibland kommer hon lite långt ifrån mig, men om jag minns det rätt så var det så för Siri också i början... och det blev bra med tiden, dock upplever jag att det inte sker lika ofta som när hon gick runt mig...hmmm...

Igår, då tog jag bort godisen, hade den i höger hand, precis som man inte ska =), och så körde jag hand-target (hon kan dutta med näsan på min handflata och också följa den) och in vid sidan. Det gick ganska bra, någon gång testade hon att sätta sig och titta på mig eller min högra hand, hon visste ju vart godisen fanns, men då avvaktade jag bara tills hon följde handen in på vänster sida. Ska köra fler sådana här repetitoner!!

Sen tvingade jag Johan att träna Bira en del också!! Det har blivit lite "latigt" där och Bira höll ju på att gå i taket!! Jag tror de tränade på focus och sitt-stanna... Det sista upplever vi som ganska stabilt, i alla fall i hemma-miljö... Igår så satt hon kvar fast han tappade godis framför henne och fast alla hundar började skälla (ett voff kom det, men hon lyfte inte på rumpan!!) och jag tycker det låter strålande, för de har inte lagt särskilt mycket tid på träningen!!

Lizza är lite spökig... hon är ju och har alltid varit lite fjaskig för saker, men det är ju svårt att miljöträna mitt i kalla vintern... men, jag tror nu att hon kommit in i den riktiga spök-åldern... huuuu... Så, igår gick vi ut för att kissa när vi tränat klart och hon slängde sig ut i kopplet, uppe på bron när jag skulle stänga dörren och stormskällde (och drog igång alla hundarna inne, utom då Bira som satt kvar =) ) och jag höll ju på att flyga ner från bron och slå ihjäl mig... Och så där var hon igår... helt plötsligt såg eller hörde hon något och då bara vrålade hon... pust... Men, vi fortsätter miljöträna och hoppas det är övergående!

Jag tog också med mig Jennifer & Lizza igår när jag gick ner på byn här och handlade.... Jennifer fick stanna ute med Lizza och hon hade bara åkt på magen efter henne en gång... ha ha... men det gick tydligen bra och det var nog ganska nyttig för det var några stycken som gick in och ut medan jag var där inne. Precis när vi skulle gå så kom Sven & Anette och de hälsade på henne och det gick super bra!! Nu var hon ganska mycket uppe i varv för Jennifer och Lizza hade ägnat sig åt dragkampslek medan jag handlade... Jag ska kanske, men bara kanske, fundera på att lära henne sitt när hon hälsar på folk... Sen fick Lizza gå med Jennifer och sparken hem!

Igår, så undrade nog folk vad jag pysslade med... -25 och jag låg/satt på marken med en sop och sopskyffel och rensade snön på vår väg (och uppe på gården, men det såg ju ingen). P-O hade kraschat en ruta bak på vår bil och det var lite glas både här och där... och glas och metall bitar är läskiga, speciellt för jycke-tassar... Och till det hela hör att det var -32 när jag klev upp (hade varit -36) och det snöade!! Gissa om paniken steg... men det är faktiskt omöjligt att ligga på marken när det är så kallt, dessutom hade jag en del att göra först på morgonen... Men, nu hoppas jag att det är borta!

Min dator är på väg att rasa... häromdagen så blev den svart när Jennifer stängde av den, men den fortsatte att surra och gå och jag fick plocka ur batteriet för att få stopp på allt... konstigt... sen, igår då stängde den av sig själv medan jag jobbade och jag hade inte sparat!! Och sen det konstigaste... jag startade den med knappen, fick logga in och där låg allt, precis som det var när den stängde av sig, dokumenten var öppna och inget borta!! Kan någon förklara det??

Nu ska jag jobba lite och sen kanske ta lite dag-tidsträning ;-) Vi börjar bli på G!

1 kommentar:

Lina sa...

Vad jobbar du med?