onsdag 10 februari 2010

rastillhörighet & träningHa ha, vad festligt det känns att få skriva att man tränat igen!! fast... det är inte så seriöst som det låter!
Igår, ja då blev det inte alls som jag tänkt mig! Först var tanken att pappa skulle komma in efter sin damm-runda och dricka lite kaffe med mig. Nu får jag spara kakan till en annan dag eller äta upp den själv =D =D. Jaaa... att han inte kom hit, undra om det berodde på att min väg/backe (120m lång) bestod av 15cm nysnö?? Och att han hade lika mycket att ploga i Härjeåsjön och Olingdal när han kom hem?? He he... så då var tanken att jag skulle jobba lite medan jag väntade (skottade för övrigt halva backen på morgonkvisten) och jag startade upp det på datorn och gjorde en fråga eller två, sen fixade jag inte mer... zzzz... och huvudvärk som...
Ja ha, så hade jag ju tänkt åka till Sveg och miljöträna de små! Jag kom halvägs ut i bilen, och så kände jag att jag helt enkelt inte orkade och längtade mest efter soffan... in igen och så tänkte jag planera lite över Lizzas & Biras träning, jag blev istället sittande och tittade på TV... och sen la jag mig!! Skönt! Och sov en stund, sen skottade jag andra halvan av stora backen och sen in och vila lite igen... och fixade en snabb middag... Sen tog jag bilen till Hogdal!
Träningen bestod mest i att vi tittade på de andra hundarna =) och helst inte skällde på dem eller hoppade i kopplets längd på bakbenen mot dem... ja, gällande Lizza då! Och så började vi den här gången också! Men, nästan direkt så lugnar hon ner sig... och mamma hade korv idag! I alla fall en stund... men det blir så rackarns kallt att ha det, speciellt med glupska hundar!
Det enda som jag faktiskt tränade på med henne var Kom & Lizza... jag tycker än så länge att det är det som är viktigast att kunna och det är svårt här i Älvros att hitta lägen att träna det på med störningar. Jag vill ju att hon ska komma även när hon ser något intressant och... en liten bit på väg är vi i alla fall... Jag kan inte minnas att jag gjort någon egentlig inkallningsträning på de andra... det blev nog mest lydnads-inkallningsträning och den räcker ju ganska långt den också, men nu ska vi se vad vi kan få av detta! Ja, jo... sen sökte hon en del spontan ögonkontakt och den belönade jag givetvis och så gjorde vi ett par ingångar till fot och det fungerade också rätt bra! jag är nöjd men vi behöver definitivt komma ut mer ofta! Jo! Vi gjorde ju lite relaxing också... vi satt tillsammans och bara tittade på de andra. Mycket nyttigt!!
Om hon är trött när jag kommer hem... nix inte det minsta!
Bira-bus fick ju också följa så klart... idag då hade hon en sak i huvudet... näsan i marken!! Ganska jobbigt... och det gäller ju att man är kul som förare och verkligen jobbar för att bryta det och just igår var jag inte rätt matte för att göra det... jag drömde mest om att få sova och vila huvudet... Ändå tycker jag att de stunder som jag engagerade mig så gick det helt ok. Hon fick också lite stanna övning, men hade svårt att stanna liggande! Dels var det ju mycket störning, sen är det inte mattes område, stanna det tränar man med husse! Hon gick inte mot mig men satte sig upp så ganska bra var det... =) Tänkte tyvärr inte på att träna Kom-övningarna med henne, det får bli nästa gång! Och om det någon dag blir lite lämplig temp så ska vi göra lite svårare inkallningsövningar med de små också... Innan Bira fick hoppa in i bilen så sa hon också hej och lite bus med Milou!
Sen blev det givetvis en del surr med Ulrika när alla de andra åkt... Tack för det! Och det här med ras-val är ganska intressant tycker jag... Hur väljer man ras?? Jag är ju av den åsikten att man först ska titta på vad man vill göra med hunden, sen måste man ta sig en tanke på vad man faktiskt har tid att göra... Egentligen viktigare än vad man vill göra... men ni förstår ändå ordningen... ska jag köra spår så är kanske inte en vinthund det bästa alternativet, lika lite som en älghundsjägare skulle välja en schäfer i första hand. Sen finns det ju mellanbra alternativ... kanske en spaniel om jag vill spåra men inte har den tiden som tex en renodlad brukshund kräver...
Just nu tycker jag ju jakten lockar mest och är därför helt inne på att min nästa hund blir en spaniel, mest troligt en clumber spaniel, jag vill inte ha det här "på" hela tiden som många av de andra spanielraserna har, sen är jag ju kär... ;-) men, helt ärligt så dröjer det ett tag innan det blir en hund till i detta huset!! Ja om inget tragiskt skulle hända då... och det vill vi ju inte!
Ja och när vi ändå är inne på raser så har jag börjat fundera över Lizzas rastillhörighet... I flera veckor nu så har jag hävdat att det nog måste skett en miss någonstans för hon är till MINST 50% border collie.... AAAAAhhh! (för er som inte känner mig så har vi haft en bc, och aldrig mer... ). Hon vallar bilar, hon jagar/vallar snöskyffel och spade, på precis samma sätt som Zap gjorde... ger mig lite panik!! Och det värsta jag vet är att skotta snö med en hund fastsittande i skovveln... så, nu måste jag prova lära henne av med det har jag konstaterat och det är inte alltid lätt, speciellt inte om man inte mår bra... ni förstår!? Men, jag måste försöka ta det lungt och vara lungt, annars är det ju ingen idé, det vet jag, men som sagt, det är inte alltid helt lätt... Igår, så konstaterade (stora) husse att hon ju har border collie-ögon... hennes "pling-ögon" och... pust... kan hon inte bara vara spaniel för några dagar nu?? (från här behöver du Sussa inte läsa nästa stycke!! ;-) )
Hon har nämligen under de sista dagarna visat vissa spår av att tillhöra rasen rottweiler också.. (tänk er en blandning rottweiler-border collie...) och jag måste vara med och styra upp lite nu... Bira är lite för ung för att själv kunna styra, i alla fall har hon inte tillräcklig pondus och så har Lizzan glömt att man ibland bara måste ta det lungt och bara vara... och det blir ju ohållbart! Så, nu får jag väl ta tag i det här med två valpar på samma gång... ha ha... här får jag för att det gått bra och de varit så snälla... dessutom när jag själv mår piss...
"Ha inte fler hundar än du hinner med" & "Du ska minst ha tid till en timmes långpromenad varje dag med din hund" är något som i mina öron låter vettigt och som jag läst i några böcker... det är dock inga citat utan tecknen är för att skilja ut meningarna!
En bok till har jag läst, Jakthundens dressyr -från val av valp till väl fungerande jaktkamrat av gerd Nilsson. Betyg... njaaa... så här är det! Jag HATAR böcker som talar om hur dålig alla andra metoder är!! Tror man på något så ska det i mina ögon/öron räcka att man förespråkar sin egen metod... ok om man säger att misshandel av hundar är fel, men sen... Ja i denna boken så tycker jag att det står på varje sida att man aldrig ska använda godis, sen förklaras det inte hur mitt vanliga beröm ska bli lika positivt och uppskattat och effektivt som godiset... Jo, sen står det också att man när man lär in inkallning på valpen ska använda matkoppen och mat-dax... eh... men inte godis!! För mig är det ingen skillnad (utom att jag får fler repititoner med lite korv...)!! Dessutom skriver hon att om en hund inte vill simma så kan man slänga ut små bitar av leverpastej i vattnet... ok... inte belöna med godis, men muta med leverpastej, som är...?? Ja, det fanns fler gånger också då man kunde använda en godbit... Konstigt tycker jag! Jag tycker boken mest nämner saker som man kan/ska lära sin hund men inte på något bra sätt på hur man ska göra med de metoder hon förespråkar och hur man ska göra om det uppstår problem... Definitivt inte värd sitt pris!
Idag är mitt lilla bus lite dålig i magen, funderar på att ge henne lite morotspellets och se om det lungnar ner sig. Hon är dock jätteduktig och hon som annars bara brukar vara tyst vid grinden ut, går nu dit och piper... duktig flicka! Sen är det inte det roligaste med lösa magar och hundar med päls, här har man blivit bortskämd! Men, vi fixar det också...
Nu ska jag se om jag får lite jobb gjort, det är ännu för kallt att vara ute (-25), men kanske orkar jag med en liten tur idag också! Vi får se...
Och vet ni!! Snart börjar OS, kanske är det tur att det går nattetid... ha ha... kramiz!

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Tack själv för gårdagens pratstund. Det är värdt mycket. Längtar till OS tur man jobbar natt. Ha ha. Men det lär väl visas repris på dagarna??!! Ha nu en bra dag och krya på dej. Kramar från oss på rullan.
Ang hundras val. Dina tankar är bra. Vad ska den användas till, aktivitets grad, stress tröskel för saker och ting tex skall, jakt, motionsmängd. Och väljer man en jakt hund ska den jaga, eller en vall hund valla.Min åsikt men jag står för den, annars måste man aktivera med något annat riktigt mycket. Sorry långt utlägg. Kram och klart slut.

Marie sa...

Hallå där!! Jag tycker ju om inlägg!! =) långa som korta... Tänkte bara tala om att jag tycker som du... vallande hundar ska valla, även västgötisar... i alla fall prova på (sen gillar ju inte alla hundar det de är menade för, men då är det annat)och jägare ska jaga... sen behöver allt inte vara så seriöst...

kram

Ingemar sa...

Det är väl vall hunden som kommer fram i Lizza:) Har inte rottor används som det?

Jakthundsböcker brukar nästan alltid sluta med att den pratar emot sig själv liksom, läs från valp till älghund, samma sak där:)

Val av hund är ju en lurig grej det men att skaffa en renavlad jakthund med avsikten att göra något annat med den tycker jag är helt fel då det finns tillräckligt med hundraser som är framavlad för sin sak! Hej hopp från lillebror