söndag 3 januari 2010

Smått & gott...


Ja... i morse så slog jag upp mina blå, när Lizza inte kunde sova mera... jag hade nog kunnat sova hela dagen jag... Ja, i alla fall slängde jag en blick ut genom fönstret och ser Bricka-masten blinka där borta i bergen... Och då tänker jag f-n, det är kallt... är det riktigt mulet så ser jag den nämligen inte och klart väder i januari, det betyder riktigt kallt... Ja, ja upp och ner, en snabb blick på termometern och dagen är räddad... den visar bara -12, alltså inom det tillåtna för en sparktur... =) =)


Förmiddagen rusar som vanligt iväg, undra om det beror på att jag sover lite längre än vanligt?? =) Sen mitt på dagen packade vi iväg oss med sparken och denna gången kom jag också ihåg GPSn! Vilken grej alltså!! Jag har ännu ingen karta, måste väl beställa mig en skulle jag tro... Men, jag kan ändå se hur långt vi kör, vilken max-hastighet vi har och medelhastighet. Även tiden vi rör på oss och tiden vi står stilla noteras!! Nu gick det lite långsammare än vad det gjorde sist, det beror på att det ligger en del snö på vägen som inte hade plogats... alltså 6-8cm lössnö... visserligen med lite hjulspår ibland, men det går bra mycket tyngre än utan snö... Vi körde i alla fall dryga 4km med en snitthastighet på 10,3km/h, inte illa tycker jag... Nu var jag heller inte lika långt som förra gången men det blev ju en bit i alla fall... man ska ju också ha i tanken att vi inte rört på oss på flera månader... I alla fall vill jag varmt rekommendera en GPS och nyttja den ni som har... tänk hur man kan kontrollera kondis-träningen hos hundarna!! Häftiga saker... =)


Lizza-liten har fått lite daglig träning... veckan har gått & vi har inte hunnit i kapp Johan & Bira, precis som jag trodde... men jag har kommit igång bättre med träningen och det har Johan också gjort! Alltså är de egentliga målen uppnådda! Och så tycker hon det är roligt med träningen, liten... och det är ju superviktigt!!


När vi är ute och kissar så har jag henne oftast kopplad. Detta är för att jag måste lägga mer tid på "Lizza"-träningen och jag tänker inte med denna jycken lägga grunden för konflikter redan här... så blev det ju med Siri... hur jag än gjorde fick jag inte in henne och så blev det irritation och konflikter.. Nu skjuter vi dem på framtiden och tar ett snöre på istället. Jag har också sett att tar man ut henne utan koppel så har hon inte riktigt tid att bajsa, utan det ska springas och lekas istället och vi måste därför gå ut igen redan efter 2 min... Rätt eller fel?! Ja, ja... vi slipper i alla fall konflikten! Sen, när det är temp som idag så kan man givetvis få vara ute för att få leka och då vara lös... Ska också ta mig i kragen och träna på detta...


Idag fick Lizza följa med på en prommenad! Vi tog och följde Johan & Bira på en runda... ja, inte långt och det hela var för att få göra något annat och gå på lite upptäcksfärd. Tidigare har hon fått följa och hämta posten, vi har gått på upptäcksfärd i skogen (som är 10m bort), men idag blev det alltså en lite längre upptäckare... spännande!! Speciellt när hon skulle gå ute i snön och kom till diket... =) och hon inte kunde komma mer framåt, hon bara försvann i snön... I alla fall var hon så pass klok att hon vände och gick samma väg tillbaka. Alltid något nytt att lära! Och blir någon orolig för att vi gick för långt med detta lilla snabbväxande yrväder så kan jag lugna er... vad kan det bli... 3-400m bort och vände kanske... =) Här tar vi det lungt och stilla vet ni!


Nu på eftermiddagen så har jag grejsat med ett långkok. Ett jättestort... för stort... he he... har ett kanonrecept som jag hittat i icas buffe-tidning, man gör nå grytbitar med buljong som man sen kan ha i frysen och plötsligt kan man laga långkok på samma tid som man kokar pälan!! Suveränt och dessutom supersmarrigt!! Ja, i alla fall så har jag gjort i ordning mer kött än vad jag har kastruller till och får därför ta det sista i morgon... så det kan bli =).
Ja, när det är kallt nu så försöker jag läsa en del... känner mig inte så där kanonpigg i kroppen heller och då kan ju läsande vara en bra idé... en orsak att lata sig! Just nu läser jag i Lydnadsträning i teori och praktik som är en riktig tegelsten... jag funderar nämligen på det här med grundfärdigheter och om det är något att bygga på och om jag ska göra ett försök med det... samtidigt tycker jag att det är svårt att klicka in allt eftersom jag i så fall måste stänga undan de andra hundarna och det är jag urusel på!! Så... vi kör något mitt e mellan... Fast man kan ju faktiskt köra in grundfärdigheterna på andra sätt också!! Jag tror att tanken är mycket god... Tänk att det inte är längesedan som man hävdade att man inte skulle lära hunden att gå fot före ett års ålder... vilken miss =), å andra sidan var det kanske inte lämpligt heller med de metoder som användes då... Mycke tankar blir det!!
OCH glöm inte skriva i er blogg, jag älskar att läsa det!! Och ge mig gärna tips på fler bra att läsa... =). Tänker fortfarande en hel del på er Ulrika och Milou!! Tycker det är skönt att höra att det verkar gå åt rätt håll!! Och jag blir alltid glad över rapporterna och fundersam när jag inget hör ;-). Kram till er!
Ha det gott nu allesammans!!

2 kommentarer:

Ulrika med galningar sa...

God morgon! Tror du gör rätt i att få lugna fina rastningar+ att hon lär sej göra sina behov i koppel inte att förglömma. Det finns inget så jobbig som hundar som inte gör i från sej i koppel. Milou verkar må bra. Lite trött, men inte undra på. Nu har han ju landat lite här hemma oxå. Vi ska ha så lite bandage på som möjligt säger veterinären, men tycker inte om att lämna öppna såret öppet, så lite omläggning blir det. Nu kliar det oxå mycket, så det har fått bli en strumpa på bakbenet, men tratten är vi sparsam med än så länge, han slickar inte just, och så har han ju den snygga dräkten. Kramar till er från oss.

Wellegårdens Kennel sa...

Hej!
Ny vovve? Vad roligt! Inspirerande och läsa om er träning, blir lite sugen! Ha det gott och god fortsättning! Kram