fredag 1 januari 2010

Happy nytt & så där!


Ja, på detta sättet avslutade vi 2009... det var min plan, men planen hade krav! Absolut inte kallare än -15 & inte för mycket nysnö (det går så tungt då). OCH vädergudarna lyssnade på mig och vi kunde gräva fram sparken från dess sommarförvaring och efter en del mixtrande med plastskenor (som mycket varmt rekommenderas då det inte tar tvärstopp på grus och därmed blir livräddande...) och fastsättning av hund (haken jag brukar ha var utlånad till cykeln och det upptäcktes när vi gått hemifrån...) så kunde vi starta... =) =) Såååå underbart!!! Det här är banne mig det bästa jag vet!!
Nu var vi inte ensamma om att njuta av en lagom temp (-8-10 grader) utan först så kom vi ikapp Jan, Eva och deras jycke... de flyttade dock snällt på sig och vi passerade (jag med ett stadigt tag i Siris halsband). Sen fortsatte vi och mötte Roland, Ann-Margeret (kan hon heta så?) och deras hund... Nu var det precis vid en mötesplats och mina hundar tog snällt ut och vi passerade utan att jag gick fram och styrde upp... KANON!! Bara att susa vidare... Nu hade jag inte tänkt att göra första rundan så mycket längre än så... men hundarna hade fortfarande fullt ös och även Tanija kunde bitvis gå över i galopp, så vad 17!! På en låååång raka (vid sätervallen om någon lokaling undrar var jag hamnat) så såg jag en bil och hund där längst borta... Gissa om man blir fundersam!? Och jag funderade på varför han aldrig stannade och plockade in hunden... (först undrade jag om den ens var kopplad och om de hade sett mig...). Sen när de var nära så svängde han ut mot kanten så mycket han vågade och lät mig köra förbi... Tur att de i alla fall ibland kan uppföra sig!! Och kanske nyttigt för den hussen att se att man kan röra sig själv & ha kontroll på sina hundar också...hmmm... Ja, Tanija hon har ju bara springa framåt i sin hjärna så då går det ju lätt. Det är lite sämre med Siri.... Vägen hem avlöpte på ungefär samma sätt, bara en lite struligare omkörning... Men, så UNDERBART!!! Och som det ser ut, i alla fall om man tittar på yr(.no) så ska det kunna bli många fler turer under veckan =) =).

Idag har det blivit en prommenad med de tre största hundarna. Lite kallare idag med blåst och snödrev. Det blev vägen bort och en genväg genom skogen hem och då sa Bira, tack nu räcker det, jag stannar här och sover en stund... och det är kanske inte så konstigt... hon får väldigt djup snö och har bara två lägen på maskineriet, full galopp eller stillastående och då i djupsnö... Stackars liten! Husse ska nu köra upp ett spår där till oss så blir det lite bättre! Jag hade också med mig GPSn för att se hur snabbt vi gick och hur långt (ångrar att jag inte tänkte på det när jag körde spark!! Kul med max-fart ;-) ). Nu fattar jag inte riktigt hur jag avläser längden. Vilken enhet står den i?? Någon som vet?? Trodde jag ändrat den till meter (undra var jag gjorde det...), men i alla fall gick vi inte 1,29m, DET VET jag!! Kan det vara miles, ni vet 1,6km typ...??

Den lilla sötnosen, henne försöker jag träna i några rundor varje dag =) Kul är det och det tycker hon också!! Ljuvlig liten varelse... Och när hon är nödig så kan hon tom avbryta lek och gå till grinden och pipa!! Jag tycker hon är suveränt duktig!! Och ändå ska ni veta att det nog är den hunden som det hänt mest olyckor med inne på golvet (förutom Zap, men det kan jag inte riktigt jämföra)... Härligt!
Idag har Lizza och jag tränat på ligg, sitt och stå. Hon lägger sig ofta spontant nu och hoppas det är det som matten är ute efter, hon kan sitta upp från liggande (ibland med hjälp, ibland utan) och vi har idag lagt lite extra krut på ställandet från sitt. En gång behövde jag inte ens pilla henne på magen för att få upp henne! Det är super roligt!! Sedan blev det också lite förövningar till fot... först lock och glädje vid vänster sida... sedan stängde jag undan de andra hundarna (som oftast är mitt i och helst Bira är också med och tränar...) och tog fram klickern och klickade för kontakt på min vänstra sida och när hon klev upp från läggandet som hon ofta testade =). Ganska snart fattade hon det här med vänster sida... F-N vad häftigt det är!! Hon testade några gånger att gå upp på min högra sida, då hände inget och då gjorde hon om och kom på vänster och då blev det klick!! Super!! Sen gör hon lite annorlunda än Bira... Bira gick ju uteslutande så hon gick runt mig och fick den ingången... Lizza hade nog fler gånger då hon gick in på vänster och vände upp! Häftigt hur olika de väljer!! Och det för ett litet klick... =).

Sedan surfade jag lite bloggar, tipsa mig gärna om bloggar med inspiration!!! och på klickerklok, som det finns länkat till här till höger så var det en ganska rolig och annorlunda apporteringsövning... Verkligen en intressant tanke (för mig som har tuggande hundar...) och helt tvärt om vad många andra förespråkar... men jag vet inte riktigt om jag verkligen vågar försöka mig på det helt på egen hand... =) Ska klura lite på det och kanske titta på filmen 1000 ggr =). Ja, i alla fall så var jag ju tvungen att testa lite på skoj med Lizza =) och med en leksak... måste jag ha bättre godis =D =D, klickade för grepp och sedan fick jag pillra in godisen mellan mungipan och saken... Tog en matkniv och då fungerade det bättre =), hade inga problem med att gripa metall och det är ju bra!

Ja, så långt har vi hunnit hittills!! Nu har det inte blivigt några nyårslöften i år... som att träna varje dag, som visserligen var ett suveränt nyårslöfte som med största säkerhet förde oss framåt en hel del... men min tanke är att jag i år ska ha mer planering i år och försöka hålla mig till den och ja... förhoppningsvis då också få resultat!!

NU mina vänner ska jag åka skidor på kanal 1! ;-) Ha nu ett riktigt gott & framgångsrikt nytt år!!

1 kommentar:

Ulrika med galningar sa...

Tack för fina tankar och så till oss, nu när min "lillebror" är sjuk. Det ser ut som du har fullt upp som vanligt. Har inte hunnit med eller orkat läst några bloggar sedan julen, men håller på att ta igen det nu. Kramar från oss i södern.