torsdag 7 januari 2010

Så var det dax igen...

Ja, det är rätt konstigt... trodde det skulle bli mycket bloggat nu när det är kyligt ute. Det blir ju inte några längre perioder utomhus under denna tiden... Jag tänker på att jag har för mig att det står någonstans i lagen om att hundarna ska ha minst 2x30min prommenad varje dag... Just nu är jag lagbrytare... På morgonen har jag ut hundarna på hygget för att kissa (ca 30-40m bort...) ibland går vi upp en liten bit, ibland inte, men det blir aldrig någon längre stund. Prommenaderna kommer på dagen & kvällen... normalt... Nu på morgonen så springer hundarna upp och gör det de ska och innan jag hunnit vända mig om så står de nere på bron igen och vill in!! De vill inte vara ute i 30 min!! Och då tycker jag inte de ska behöva heller...

Igår på morgonen så grät Lizza, stackarn... hon gjorde det för att det var så kallt om små tassarna... lilla vännen... -35 är inte lätt... Annars har jag rätt roligt åt den här väderhistorien!! Ha ha!! Jag älskar väder (ett arv från farmor!) och skriver oftast upp temperaturen, varmast & kallast och lite sådär... =) Jag vet... idioti... Ja ja... i alla fall så är mitt minne (sen jag var liten) av januari kallt... och det kan inte vara konstigt att vi har -30 i en vecka eller så... Det har faktiskt varit -40 en gång här uppe på backen (vi ligger alltid någon grad varmare än tex våra grannar som ligger längre ner + närmare Ljusnan) för något år sedan. Ja & plötsligt är det sensation och "vi" ska vara med på TV och...*pust* allt för att de södra delarna av landet plötsligt fått kallt & snö... då finns vi också plötsligt på kartan och våra temperaturer... som i alla fall jag inte tycker är så konstiga, men visst blir det kallt om näsan när man är ute!!

Idag var det inte fullt lika kallt som igår, fast nästan, så jag vet inte skillnaden... Inte grät Lizza och andra turen vi gjorde ut då skulle hon gå på upptäcksfärd och se var de andra hundarna varit... spännande... första gången på hygget! Igår, då skulle hon gå på upptäcksfärd ner för backen, men det var på dagen och inte riktigt lika kallt... Fast där har hon gått förut... Tycker hon kan få gå på lite upptäcksfärd när hon vill det. Måste ju bli trist att bara gå runt på "gräsmattan" här i våra små gångar... Ska försöka ta mig ut i skogen med henne om det blir lite mildare någon dag, inte långt, det är det för mycket snö för, men en liten rundel... alltid bra att uppleva miljön som vi ska jobba i ;-). Att miljöträna bland folk, det måste ju definitivt vänta på bättre väder eftersom jag dessutom måste starta en bil och förflytta mig till Sveg, fast det är ju inte heller någon större idé med de temperaturer som är och folk där brukar ändå inte vara ute... trist!

Bira hon tänkte dra sig en repa i skogen hon här om dagen/kvällen... Innan jag fångat korvpåsen & hoppat i kläder så hade dock Johan lyckas fånga in henne... -Tack och lov att hon var skitnödig!!:möttes jag av... Mest troligt stod rådjuren här ute när hon kom ut (Lizza vädrade nämligen sen när hon kom ut...) och så drog hon efter, men anledningen till att hon ville gå ut var ju att hon var skitnödig, så... då hann husse ikapp! Och tur var väl det... för att leta jycke i mörker som dragit efter rådjur och i knädjup snö och -30 är ingen höjdare!! Gissa om Johan är mer noga med koppel nu?? =)
(detta är Lizza som hoppar upp för att äta kamera samtidigt som jag knäpper...)
Det känns som denna veckas träning med Lizzan varit sämre... det är nog för att jag inte haft något utpräglat mål utan mest bara... gjort... betydligt mindre effektivt och jag ska genast skärpa mig!! Vi har som vanligt tränat på sitt-ligg & stå... försöker få spontana ställanden från sitt nu också... inte bara spontana lägganden... hmmm... men det blir nog bra fast det ibland känns lite bakfram... fast att stanna i position är ju en helt annan sak... Det blir nog bra! Jag har också tränat lite fotposs och hon har inga problem med att komma in vid min vänstra sida nu, och hon går runt mig... men att sätta sig där är det sämre med! Hon vill gärna in framför för sitt, men... hon är ju faktiskt inte fyra månader än... och speciellt mycket har vi inte tränat! Det viktigaste är ju ändå att vi har roligt!! Igår så tog vi en stund för kontrollerad/styrd lek... om man nu kan säga så... jag vill ju att hon kommer med allt till mig och att det är hos matte som det är roligt, så vi jobbar lite på att få in leksaken till mig och så där. Ganska intressant... Hade nu två saker och korv och bytte lite och struntar i om hon inte kommer till mig med saken utan släpper den osv, tror det kommer senare i alla fall... i alla fall om vi kan ha kul tillsammans!

Johan & Biras träning har varit MYCKET sämre denna veckan när han inte haft morsans hot hängande över sig... Han har dock fått order om att kolla in en film om allmänlydnad som jag har och där det finns en hel del nyttiga tips och träningsidéer... Han vill ju av någon anledning få en bättre inkallning =D =D... och att hon inte drar i kopplet. Nu känns de flesta övningar för kalla just nu, men det kommer ju bättre dagar och en del kan man ju starta på inomhus! Han har också en plan om att få till ett "sitt" på visselpipan. Härligt att han i alla fall har planer... Annars fusktränar ju Bira lite med mig och Lizza nästan varje dag... de är för härliga!! Sitter bredvid varandra och väntar på sin tur, eller kör samtidigt... blir lite struligt ibland, men jag tror inte det är någon fara så länge vi har roligt och jag inte blir stressad eller irriterad...

Sen har jag lite kul åt mig själv! Tidningen Canis kör just nu en serie om valpar & valpträning och när jag började läsa den blev jag riktigt irriterad... snacka om att stressa valpägare... aaaah... Det stod om något 12veckors program, ja några exempel: Under sina 12 första veckor ska (Ja, detta var ju för de som tänkte tävla då... och då man som tidigast hämtar valpen vid 8 veckor har man alltså 4 veckor, max, på sig... om inte uppfödaren redan kör det...):
# Prova på minst tolv olika underlag (lättare på sommaren än vintern... ;-) )
# lekt med 12 olika leksaker
# Upplevt 12 olika miljöer
# Möta & samspela med minst 12 nya personer (välkommen till Härjedalen!)
# Bli exponerad för minst 12 olika ovanliga ljud (tex dammsugare, åskväder =D =D, tvättmaskin, sjungande osv)
# Bli exponerad för minst 12 rörliga objekt (tex katter =D, cykel, skateboard, joggare, bilar osv)
# Uppleva 12 utmaningar (vad är inte en utmaning för en valp?? tex klättra över/in/ut, ur/igenom pappkartong, uppför trappsteg, närma sig uppslaget paraply, osv)
# Fått mat ur 12 olika skålar/eller situationer
# Ätit på 12 olika platser
# Lekt med 12 främmande valpar (och/eller lugna hundar) OCH SÅ VIDARE

Alltså... vissa saker är ju ganska bra, sen om de måste göras 12ggr innan valpen är 12 veckor... nja... men många saker kan man ju glömma bort! Andra saker tycker jag är ganska oviktiga och jag tror att det mesta kan lösas oavsett hundens ålder om den litar på sin matte eller husse... Ja... det reportaget som de hade i nummret efter var mycket bättre!! Då var Tottes lista med och vad matte ville att Totte skulle kunna när han var 6mån... inför sin framtid som tävlingshund (han hade också en allmänlydnadslista som man tyvärr inte fick se...) och här berättade hon också hur hon lyckats med saker och fått prioritera om efter hur han blivit bättre och sämre på saker och hans naturliga anlag. Denna var riktigt bra... tex:
# Sitt namn (många glömmer faktiskt detta... speciellt om man har mer än en hund...)
# Inkallning
# Lek i olika miljöer
# Slappna av i olika miljöer
# Putta på handen
# Följa efter
# Ta ögonkontakt
# Bära saker
# Påbörjat de viktigaste grundfärdigheterna (vill ni att jag skriver upp vilka grundfärdigheterna är i ett inlägg??)
# Vänta på varsågod
#Stadga OSV ALLTSÅ en helt annan klass & betydligt enklare att jobba efter... =) Ja, sen ska det ju tilläggas att jag själv gjorde listor när Tanija var liten... jag gick då efter "Din hund" och när de tyckte det var lämpligt att lära in olika moment... rätt intressant! OCH så kom jag på att jag ju har boken "Från uppmärksam valp till tjänstvillig hund" en superbok, men också en massa gör det här i den åldern och det här är bra i den åldern och paniken växer igen... Samtidigt står det också att man inte ska ha panik för att man kommit lite "ur" tidsplaneringen... ha ha... Men, tänk på de stackare som läser allt detta och som aldrig har haft hund förut och nu ska satsa ordentligt... vilken panik de kan få!! När jag blir stressad av att läsa det... hmmm... JO och till det roliga i kråksången... Jag skulle vilja ha något att läsa om hur jag ska träna med min valp och vad som kan vara bra att tänka på... och lixom en liten plan =D =D... Någon som har något tips??


Jag tror inte det är fel att jag skapar mig en lista och lite mål att jobba efter... Det är ju lättare att hålla igång då!

Just nu har många skrivit om sina mål och planer och sammanfattat det förra året i sina bloggar... ganska intressant läsning och man kan få många tips! Själv är min plan att köra igång en mer fokuserad konditionsträning i slutet på februari eller så med de stora hundarna (främst Tanija) och också börja ruska i elit-bruks-lydnads momenten... Före det vet man inte vad termometern säger och då är det ingen större idé...

OCH inte att förglömma... Jag har kommit med på klickerkursen som jag anmälde till OCH jag ska ha suuuper roligt!!! =) =) Mest troligt blir det Lizza & jag som går... annars får nog Siri hoppa in! Bira tycker jag ska lära sig klickern tillsammans med sin husse... Annars blir hon ju proffs och inte han...

En sak att bli glad över! Solen skiner och det är alldeles otroligt vacker ute nu!! Kanske man kan smita ut på en liten tur sedan... ;-) Bara -28 nu... HA DET GOTT & PASSA PÅ ATT LÄS, INSPIRERAS OCH KOLLA LITE PÅ SPORT nu när det är så kallt att man inte vill vara ute någon längre stund... ;-) kram på er!

2 kommentarer:

Liza sa...

Jodå vi håller på med denna apportbock och det går rätt bra, fast sist så la jag den en bra bit irån och med den stilen och det HOPPET så skrattade jag så jag höll på att .... på mig :D Skulle det ha varit på en lydnadsplan så lovar jag dig att domarna hade dött...av skratt! Fast så långt kommer vi inte, haha...
Ha de så gott i kylan ;) Kramar

Lina&Luzza sa...

hej=) Vilket härligt gäng med hundar ni har!!
Följ gärna Luzzas upptåg med:D
mvh Lina