måndag 15 december 2014

Fot!

Kommer precis från klubben och jösses så underbart det är att träna hund!

Lizza och jag har ju kommit av oss lite, dels div åkommor och sen har det ju blivit lite konstigt sen Cider kom. OCH tänk hur lätt det är att säga till andra att de måste komma ihåg att ha kul med sina hundar... ha ha ha... fast jag har ju egentligen vetat rätt länge att vi måste ut och ha kul! Samtidigt är det lite lurigt när det är mycke folk på planen och jag har en hund som är... speciell... :-). Nu var vi ensamma och för att röra till det lite extra för henne så tog vi ett basic steg i fotgående som prio ett och det enda som fanns i tanken idag. Jag ska försöka blanda detta med nostarget på benet som jag börjat med, men det är mer en inomhussyssla och idag var vi ju ute! Och jag tror inte det kommer bli rörigt för henne utan förhoppningsvis bli en suverän (nåja, iallafall bättre) medvetenhet om positionen. Idag gjorde vi utgångsställning (=sitt vid sidan) och vänster om halt som prio ett. Mycke belöningar och glatt. Blandade in något steg fram (med klick i princip när hon lyfte rumpan), något bak och någon stegförflyttning till höger. Sakta men säkert byggde vi upp till kanske två-tre steg och hon var GRYM!!! Vad underbart det är!!! Sen röjde vi loss ordentligt med bollen... och hux flux så lekte vi -håll positionen-vad-jag-än-gör-med-bollen-leken eller vad jag nu ska kalla den :-). Ha ha vad kul det är att kunna lura henne ibland! Och jag är helt övertygad om att det är denna lek som gör att jag i princip aldrig har någon tjuvstart på tävling! Lizza bjuder en position (jag är tyst) jag börjar dingla med bollen, dunka den i marken och håller hon positionen så kommer mitt "jah" och så sitter hon i bollen. Det viktigaste i denna övning är att jag kan knipa igen och låta henne själv tänka... Om hon missar och försöker ta den säger jag "oj" och gömmer bollen. Hinner hon ta den så räcker det oftast att jag säger oj så släpper hon och vi kan göra om... Så kul hade vi idag!! Och när hon sen efter leken var extra skruvad så tappade hon ändå inte positionen... :-)

Cider här jobbade vi med näsan upp och kontakt. Hade tänkt att fokusera på baklängesmarsch, men det blev mest upp med näsan träning. Lite baklängesmarsh blev det och på slutet så fick hon själv söka upp vänster sida och gå 1-5 steg med kontakt innan belöning kom. På något sätt kändes det lättare än baklänges och det ger mig lite blandade känslor... Det är ju i fotposition hon ska gå, men om alla dofter så lätt slår ut kontakt/baklängesmarsch så måste vi helt klart träna massor på det för att få det att hålla!

Bira fick också komma ut en liten stund. Då hennes position är så usel och jag verkligen måste skapa viljan att vara nära min vänstra sida och hon ju har en hjärna att tänka med... så blev det nostarget mot benet och att öka tiden. Hon är duktig, men det kommer lätt ljud och det vill jag ju inte ha... men jag kan tänka mig att det mesta av ljudet försvinner när hon förstår vad jag vill!

Nu ska jag verkligen ta tag i min hundträning! Det är färdiglatat ;-) och det är ju så KUUUL, bara jag kommer iväg!

Vill ni se bilder? Kolla då in min andra blogg HÄR!! För just nu orkar jag inte bilda mig här ;-).

Hej hopp och hoppas på snö och minusgrader igen!! Sov sött!

Inga kommentarer: