tisdag 18 november 2014

FART!!

Just nu tar ämnet fart upp en hel del av mina tankar... Jag tycker ju att Cider borde ha mer fart... i alla fall när vi ska träna fartiga saker. Hon är ju ingen slö hund så... men när jag tex skickar henne till musmattan, som hon ju fattade snabbare än ett ögonblink, då liksom lullar hon ut... Aaaaaah!! Hon kunde kanske sno liiite sprutt av Lizzan... eller tror ni det kommer??
 Projekt Cider just nu är alltså korta pass, pigg matte, rolig och fartig belöning, och... hoppas det kommer fungera! Jag ska också ta mig i kragen och träna mer på fotgåendet. Vi börjar med baklängesmarsch och sen se om vi kan få till det åt rätt håll. Jag måste bara bestämma mig om jag vill att hon går och tittar på mig eller inte... hmmm... Igår på vår måndagsträning så körde jag lite av detta. Men, jag ska nog sänka kriteriet lite, från början alltså, och få fokus som nr ett, och kanske höja värdet på belöningen en del. Detta ska ju trots allt bli ett av de viktigaste momenten om vi ska ut på tävlingsbanan :-). Sen så ska inte Jennifer få röjja runt med henne en massa innan jag åker :-) :-D!

Min förra vecka var kaos! Söndag-Ö-und på kurs, övernatta, Måndag-sjukan + hem med bilen, packa ur och packa på 40min, buss till Ö-sund... Tisdag sjukan + lyckades hitta lift hem (TACK Härje & Pia!!!), var hemma ca 1½h före bussen... Onsdag -sova + Älvdalen på ridskolan, Torsdag - lite hundträning, Fredag- packa för jakt + resa t husvagn, Lördag-jakt, Söndag Ö-sund på kurs... ha ha ha...
  På kursen i Söndags så provade vi på runda föremål, "klossen", apportering... vi testade olika belöningar, och vet ni, hon var mycket piggare denna gången :-). Hon var fortfarande nosig, men inte lika, och hon är grymt smart!! Runda föremål, något som jag ska försöka lägga lite energi på eftersom det är ett fartigt moment och så användbart!! Här visade Lotta hur man börjar med Cider och på ett naffs förstod hon att man skulle springa runt konen (OBS! Ingen lydnadskon!!). Sen tog hjärnan lite slut, men det finns ju där :-). Klossen hade vi ju gjort så långt att hon kunde kliva upp på klossen, med lite betänketid, och vi kunde snabbt avancera till snurr med baktassar och efter lite belöning för det, utan att något annat skräp kom med, så fick jag börja plocka ut snurr åt "rätt" håll, för ingångar, då hon gärna ville snurra åt det andra hållet. Det kändes som att vi snart får till snygga ingångar här!
Apporteringen gör Lotta och jag lika, men ändå olika :-), kanske för att jag haft en Lizza innan eller snarare en hög med rottisar och där står TUGG högt upp på priolistan. Jag vill därför jobba längre i stadiet vi håller tillsammans... jag har alltså mer tålamod ;-) eller så är jag räddare... ha ha ha... Jag vill alltså ha ett bra grepp, på rätt ställe och hålla en längre stund innan jag går vidare och släpper... nu vågade jag släppa, men ska fundera lite till på om jag verkligen ska släppa redan innan jag går vidare ;-).
 Vi gjorde säkert en massa annat också, och det är väl därför man ska skriva direkt och inte flera dagar efter när man sitter på jobbet ;-). Externbelöning jobbade vi ju med :-) och det är kul tycker jag :-). Brukar ta fram lite galenskap hos hundarna... hi hi...

Cider och jag har varit på en längre promenad i skogen, vi gick över ett markberett hygge, letade godis på stenar och så där. Fick lite inspiration när jag läste om fysträning för valpar och unga hundar! Så detta ska också ingå i vår planering, som jag ju i alla fall börjat med nu :-). Skrittat har vi gjort, både då och efter det... hon känns ganska lättskrittad! Jag har också haft ett ryck där jag inte bara klippte klorna utan också päls på tassar och i öron. Huuu... utställning närmar sig med stormsteg!!

Igår ringde Åsa, Sixtens matte mig när jag var på jobbet. Tyvärr kunde jag inte svara... men jag började fundera på om hon är synsk... När jag kom hem upptäckte jag att Bira börjat löpa!! Jösses vad spännande :-) och nu är alltså en resa till Umeå inbokad ;-). Och idag ska jag börja snagga Bira för utställningen... hon ser helt bedrövlig ut!! Typ 10cm lång päls på tassarna och så där... men dusch, det får vi ta på lördag!
  Bira fick också träna lite på måndagsträningen igår. Jag nötte lite ligg och baklängesmarsch. Jag tror jag ska testa förändra hennes fotgående med en target på mitt ben... hon har så lätt att glida ut och då kan det kanske hjälpa. Tänker nog börja baklänges så jag ser och då hon inte är bra på det utan target så kände vi oss fram lite igår OCH så fick även hon komma ut och göra något!

Lizza fick som planerat (DET NI!!!) mest tid igår... Och vi nötte fotgående, fram och tillbaka, upp och ner... bara godisbelöningar och... det känns inte helt fel!! Visst hon glider fram, hon tränger, hon plogar... men det kändes bättre! Belöningsplacering på utsidan, inget hopp och hugg efter belöning, efter godisen är svald fortsätter vi och skuttar inte runt, här måste jag bli bättre på att börja gå innan hon är klar, helst åt samma håll... YES!! Kanske kanske...   Lite ligg, mest bara för att kunna surra lite...

Nu skiter jag i det här och åker hem ;-) Hej hopp!

Inga kommentarer: