fredag 25 juli 2014

Annorlunda!

Det här är verkligen inte likt mig... Nästan hela sommaren så har jag inte skrivit för jag har inte gjort ett skit med hundarna, ja, nästan inget då iallafall och då finns ju inget att berätta... Så plötsligt drabbas jag av någon sorts... äh! Jösses vad kul det är att träna hund!! Samtidigt så saknar jag den där extra knuffen och letar med ljus och lykta efter den... Och så blir det så här varmt!! Allt jag egentligen vill är att flytta in i jordkällaren eller något och komma ut i september igen... eller nu ljög jag... jag vill ju plocka hallon när de mognar ;-).

Nu har jag inte gömt mig i källaren och Bira klättrar på väggen för hon vill också!! Åh vad hon vill och det gör mig både glad och förtvivlad... både hon och jag håller ju på att avlida av värmen samtidigt som vi vill göra massor!! Och fast jag gör så är hon inte riktigt nöjd utan hittar på saker :-). Igår plockade jag av henne ett plåsterpaket, en klädroller och så hindrade jag henne när hon var på väg att rensa köksbänken. Och igår så spårade vi bara, ja och gick vår morgonpromenad på 6km... Hon var ute på linan en stund och skällde från 19-20 för hon var hungrig... efter maten och kvällsprommisen ville hon inte gå in, ha ha ha... undra om hon glömde mat- och sovklockan på Marma.. fast matklockan verkade ju fungera... hi hi hi..

Lizza då... hon är ju bara snäll rotta!!

Vi har alltså tränat en del. Liza, Kristina och jag spårade en dag (tisdag) när det var som varmast på dagen. Rätt intressant! Underlaget var ju de torra lav-mossa-ljung underväxtligheten som vi har så gott om här i Härjedalen. En pina för hundarna när det är så här... Vasst att gå på (sa Angus) och så drar de upp små partiklar av det i näsan så det blir en del fnysande. Vad fick jag då ut av detta? Hmmm... jag ska snart tävla... min hund (Lizza) spårar riktigt bra, men då det blir jobbigt så väljer hon bort föremålen i spåret. Så, jag borde då träna på markering av föremål...
  Bira, hon går som en klocka i spåret :-). Man blir så glad av att spåra med henne, kanske är det för att hon själv utstrålar sån glädje :-). Även hon markerade pinnar sämre än vanligt i spåret, och jag tror nog det beror på det tunga föret OCH att jag spårat så lite med dem i år.

Igår la jag spår själv till dem. Samma väder, lite "bättre" underlag, lite längre spår, lite klurigheter. Lizza fick ett där det var ungskog, älgbajs, varierande underlag, ngt äldre skog och rätt knöligt att ta sig fram ibland. Och i slutet på spåret såg jag en hare som sprang precis där jag gått!! Tur inte Lizza såg den :-D :-D. När vi gick det mullrade åskan konstant och regnet hängde i luften (men icke en droppe), och då regnet låg i vår kant var temperaturen svalare och det fanns en fläktande vind. Kanske 25-27 grader... Även nu spårade hon helt ok, missade lite mot slutet när hon inte orkade... av 9+ slut hade vi med oss 6+slut hem och då hade jag nog plockat ett par av dem pinnarna också... känns inte riktigt bra!
  Bira kom sen (fast jag la hennes spår först :-) ). Gallrat/timmerställning med rätt så nya skotarspår. Inga problem att korsa dem, men när jag gjort vinkeln i ett hjulspår och sen följde hjulspåret 20-30m blev det lite jobbigt :-). Spåret bestod i princip bara av jord, men när jag bad henne slå på näsan på riktigt tillsammans med hjärnan och inte använda så mycket ben (hon fick helt enkelt inte ringa mer än ett par meter) så gick det galant!! Hon tog spåret, följde det mycket exakt (och INTE i kanten av hjulspåret där det borde finnas massor med vittring) och tjolahopp så låg där en pinne också! Jösses vad duktig hon är!! Nästa bekymmer var en spetsvinkel. Skärpning på matten... vad väl det märktes att man oftast tränar 90 grader och inte spetsar. Inte bra! Nu blir det minst spetsar till alla hundar ;-). Sen är det klart att underlaget och klimatet påverkade en hel del. I Biras spår fanns även lite halvblöt mark och det är kul att se övergångar! Bira missade 1 eller 2 pinnar, jag minns inte hur många jag la ut :-).

Lydnad har det blivit med dem båda på klubben. Både måndag och tisdag... Bira plats och linförighet och då jag bestämt mig för att starta Bira på bruksprov patrull nästa år tänker jag försöka lägga lite krut på dessa moment (och några till) nu :-).
 Lizza, blev det krypträning och linförighet med. I krypet har jag valt bort tallriksunderläggen (jag kommer köra dem på Bira) för att jag inte klarar av att flytta dem, se till att hon inte skuttar med bakdelen, se det rätta och belöna på samma gång. Jag tror det är lättare med en hund som inte vet vad den ska göra, men Lizza kör ju på i 160km/h och det blir mest fel :-D, för mig alltså... Så, jag frishejpar det! Sitter på marken och klickar för rörelser med bakbenen var för sig, hoppas jag hinner se att ett grodskutt är på väg och att jag då inte klickar det :-D. Bara detta är en konst...
  I linförigheten så har jag tröttnat på en plogande hund så jag började gå längs staketet och vips åkte rumpen in och jag kan belöna med boll och jättekul utan att hon svänger ut rumpen i förväntan! Yes!! Och min hund är ju rätt smart så jag kunde snabbt flytta bort det från staketet och jaa.. det ser bättre ut än på länge, fast jag ska nog gå tillbaka till staketträning igen lite då och då :-).

Bira och jag har också kört jakt, både system i söket och apportering. I söket har vi dels använt oss av elstängselstolpar som jag fått tips om på en kurs i Sundsvall, men också utan i skogen. Efter vår tur i skogen där vi också la till sitt när dummyn kommer flygande insåg jag att vi nu måste träna mer på sitt :-) och jag ska se om vi på något sätt kan smuggla med oss pisken! Pisken = longerspö (häst) där jag knutit en skojig leksak i änden = lätt att immitera fågel som flyger upp framför eller hare som springer...

Sen är det ju varmt!! Hundarna har badat nästan varje dag och de tycker det är toppen!! För Bira blir det ju också lite träning... Och hmm... om jag jämför med i fjol så är det en enorm skillnad!! Sen vet jag inte om så mycket hänt i år, men vi jobbar vidare!! Sen tycker de ju att det är både roligt och troligen svalkande när det är så här och då kör vi väl på!
  Denna veckan, som varit min första jobbvecka efter semestern så har jag varit ordentlig och klivit upp på morgonen och gått ca 6km med dem innan jobbet. Temperaturen är rätt ok då tycker jag :-), mellan 10 och 15 grader.

Nu måste jag nog fixa en middag som jag inte vill ha :-) och sen ska hundarna få göra något roligt! Hej hopp i sjön!

Inga kommentarer: