måndag 8 juli 2013

semester :-)

:-) eller inte egentligen, men det blev visst så... I alla fall har jag gjort lite med mina hundar, inte mycket... MEN, jag undrar hur det kommer sig att jag har så svårt att sätta mig här och skriva... jag har ju ändå varit låst av min idiotiska fot... men, jag lockas väl mer av en god bok i skuggan :-) och så har vi ju firat ko-midsommar under helgen och P-O o Siri kom och hälsade på oss :-). I alla fall så snörde jag på mig kängorna (de nya :-) ) i onsdags och sen åkte jag till skogs och la ett varsitt spår till damerna. Lizza fick nog 750m och Bira strax under. 6+slut och jag är lite missnöjd med pinnplockandet. Bira missade två (!!), en låg väldigt dumt till, i en rishög där hon var tvungen att ta ett hopp för att komma fram och att hoppa och hålla näsan i marken är svårt på samma gång! Den köper jag, den andra var mer slarv, men samtidigt så vet jag att om hon fått den i näsan så skulle hon aldrig lämna den... det tror jag däremot att Lizza gör, som ju också missade två pinnar! Jag hade också lite vägövergångar, och de blev inte heller så bra, så jag måste fundera lite där och se om jag på något annat sätt kan få fram min tanke till hundahjärnorna :-). Lizzas övergång blev kanske onödigt svår... det kom en kille på cross efter jag lagt ut spåret. Han stannade (blev "rädd" för min bil?? ) fick motorstopp, ledde crossen tillbaka till ett träd och där stod han sen och startade crossen efter en stund och allt detta mitt i min vägövergång!

Kängan var toppen att ha på sig och jag tror att den stadgade upp min fotled på ett bra sätt så det fungerade att knata i skogen, nu var där lättgått, men det saknar annars betydelse! På torsdagen var jag och hämtade Jennifer på ridskolan och tittade på deras uppvisning och så försvann en hel dag, fast det bara var en halv :-). På fredagen blev det lite hundigt igen och Bira fick jobba med lite markeringsövningar.

Jag har klurat på just det här med markeringar, för Bira är rätt så usel på det och det ska ju vara spanielns grej, eller i alla fall det man använder sig av i huvudsak om man startar ett jaktprov! Och jag kom fram till att jag ju på något sätt måste göra det lättare för henne och få henne att utvecklas... och så läser jag på lite och då ramlar polletten ner!! Hur korkad får man bli!? Naturligtvis kan man inte börja på 30-40m håll och tro att hunden ska kunna det eller utvecklas, eller ja, uppenbarligen så kan man tro det i alla fall, ha ha... I alla fall så tog jag nu Bira ut, gick längs en skogsväg, där jag började med ett längre linjetag, kanske 40m... sen så gjorde jag markeringsövningar där jag själv slängde dummysen in i skogen. Innan jag slänger så säger jag "se", för att hon ska veta att hon ska titta utåt och förhoppningsvis kan jag sen föra ordet vidare till vattenmarkeringar också. Och när jag gör upplägget att jag gör en markering, byter sida eller förflyttar mig så fungerar det bra att göra flera apporteringar på raken, ännu har hon inte sprungit och lagt sig med dummyn för att få en inkallning och det är bra! Jag avslutade också med ett linjetag på ungefär samma längd (längs vägen).

Jennifer o jag svängde sedan in på Mora brukshundklubb på vägen hem från shoppingen. Jennifer tog ut Bira o grejsade lite, jag körde igenom de flesta av lägreklass momenten och är halvnöjd i alla fall... det känns som att det fortfarande är linförigheten som spökar mest med positionen. Sen kryper hon ju fortfarande skuttigt, men hon känns lägre i alla fall... måste hitta någon som kan titta på det! Körde också lite träning av rallymoment och så provade vi på lilla (typ 30cm hög) stegen innan vi packade in oss i bilen igen! Lilla stegen tycker jag är svår med att komma upp och ner... ska man bry sig i att hunden inte kliver på varje steg utan att den kliver över? Kopplar den ihop det med stora stegen, där det är längre mellan stagen?? Hmmm... I alla fall tyckte Lizza att stegen var väldigt rolig, ha ha... knashund :-).

På lördagen sen var det fullt upp med tillverkning av rumpa och kransar till stången och sen stress med mat innan vi skulle bära upp rumpan. Då var jag fotograf och så fick Bira följa med upp. Lizza skulle ju mest behöva det, men jag orkade inte vara så fokuserad hela tiden... Bira kan jag ju dessutom sätta eller lägga och själv gå iväg en bit och hjälpa till där det behövs. Hon är en härlig hund!! Efter stången kommit på plats, många dansat runt stången så var det fika och därefter 6-kamp (rekommenderas inte eftersom det kan bli oavgjort...), men då hade många droppat av till sig. Bira o jag satt i gräset och tittade på och njöt av en vacker sommarkväll UTAN knott!! Hmmm... någon sväng under dagen (eller om det var fredagkväll??) så gjorde jag o Lizza någon apportering. Mest för att checka av och jag saknar lite fart ut mot apporten, annars så :-). Så jag började fila lite på det och konstaterade att jag dessutom skulle vilja springa ut och sno apporten framför näsan på henne, men jag konstaterade att det var en usel idé när jag knappt kunde springa ett steg, ha ha... men jag belönade snabbt och klickade på olika ställen efter gripandet och belönade aktivt bakåt och lite resultat såg jag minsann :-). Inkallningen var en smäll in i mig så jag gjorde om och så jobbar jag med krypet!

Igår var jag laaat... ha ha... men träning lockar... Bira och jag gick ut och gjorde några markeringar och ett linjetag igår! Jag vet inte om hon blivit duktigare, men iallafall känns det bättre nu! Så, jag fortsätter så här en tag till och så utvecklar jag sedan övningen!

Lizza fick också träna lite här hemma. Apporteringen var det stor skillnad i och hon sprang ut (tog i, springer gör hon jämt) och grep snyggare och det är bra! Så här vill jag ha det! Så blev det också lite kryp och där mest jobb på att hålla positionen!

Idag hade jag tänkt att ta mig till Mora BK en sväng... och träna lite med Bira också... och i morgon ska jag åka hem och sedan vidare till Ånge för att tävla rallylydnad! Innan jag ev åker ner hit igen så ska jag kolla hur det ser ut med gula härliga bär på myrarna! Vore underbart att få fylla på lagret en del, om de är klara än :-).

JO! Måste ju berätta att jag plockat tre fästingar, urk... först hade ju Siri en och då passade jag på att inviga en fästingplockare jag köpt för något år sedan. Sen kom grannen här nere in och bad mig ta en på hennes hund. Men hallå! Jag är ju norrlänning och vet inte hur man gör!! Och på någon annans hund dessutom... ha ha... nu gick det bra och jag fick sen veta att hunden inte var att lita på, ha ha. och jag som tyckte den var trevlig... och sen kom pappa så jag fick plocka en på Stoffe också och då testade jag med fästingplockaren igen och det gick riktigt bra! Lizza o Bira har peppar peppar klarat sig, men jag kollar igenom dem då och då... det kryllar ju inte direkt av krypen här heller, men de finns...

Hej hopp!

Inga kommentarer: