söndag 16 juni 2013

SPÅR!

Åh vad jag älskar att spåra!! Att jag inte kommer
ut oftare!? och hundarna älskar det!!! Igår var Liza och jag ute, som vanligt :-D och nu var planen att Lizza skulle få ett spår ungefär som det förra, lite längre, många pinnar och vinklar. Eftersom vi har problem med markering av pinnar så skulle dessa märkas ut med en snitsel. Om man ser tillbaka på tidigare spår så är ju inte Lizza någon superspårhund och jag har därför valt vissa kriterier som vi försöker hålla i spåret. Före påsläpp så lägger jag henne ner och nu har hon blivit så rolig att medan jag tar på henne selen, innan hon ska lägga sig så försökte hon igår att lägga sig :-). DET gillar jag!!
En annan sak som jag vill ha är drag i linan... när hon ska framåt och är i spåret så ska jag vara en vante som fladdrar efter :-), hon ska med hela sina 34kg visa åt vilket håll det går! Detta är för att jag ska känna när hon är i spåret och när hon tappar det... detta gör också att hon blir/är mindre känslig för att jag försöker styra henne och jag kan stoppa henne om hon bär iväg alldeles galet eller om hon missar någon pinne utan att hon blir beroende av stöd från mig?? Rätt eller fel?? I alla fall känns det bra och hon börjar få ruggit bra tryck i linan!! Och jag ÄLSKAR det!! :-). Och igår markerade hon varenda pinne helt utan hjälp från mig (sist var det 50/50)!! Alltså, jag har ökat värdet för pinnarna (=bättre belöning) och så har jag tvingat henne att plocka upp allihop, hur trött hon än varit :-) och det känns som att det här var ju lätt :-)... sen ska man kanske inte utvärdera efter ett försök... ha ha ha... men det är kul att vara glad så varför inte!? Nästa gång: något liknande, lite längre kanske... och kanske en vägövergång... nu gick spåret i mitten på en skotar/traktorväg och hon hade inga problem med det och inte heller att sedan vika av från det när spåret klev av, ändå lurade Liza mig, för jag trodde spåret gick av åt andra hållet, men har man tryck i linan är det väl bara att hänga med!? ;-)

Bira, bästa buset då... här kan vi börja snacka om att träningskompisarna har tilltro till jycken ;-), Liza hade nämligen lagt ut sin fungerande hela o enda mobiltelefon (m simkort och hela alltet) som apport i spåret, tillsammans med pinnar, en plastmugg, strumpa, plånbok... och Bira är ju en bra spårhund, samtidigt så är det lite festligt vilka krav jag ställer på henne. Hon har ju egentligen spårat mycket mindre än Lizza i år och borde kanske därför få mindre klurigheter, men hon liksom löser det mesta ändå... :-) och så har jag högre förväntningar på henne... Nu såg jag dock att vi ska träna mer på vägövergångar, då den färdigheten har försvunnit från ifjol (konstigt då vi tränade på det 3-4ggr då, ha ha...).
 Jag skulle också önska lite mer fart på Bira och på så sätt lite mer tryck i linan när jag håller emot, nu blir hon mest osäker... så, detta ska jag nu klura lite på! Men, jag ÄLSKAR hennes markeringar av föremål... hon tar dem i munnen och sen vänder hon upp mot mig snabbare än vad Lucky Luke drar sin pickadoll och DET trodde ni inte om en clumber ;-). Ändå funderar jag på om jag ska lära henne liggmarkering i spåret... dels därför att försvarsmakten önskar det hos våra hundar, men också därför att metall och mobiltelefoner och annat viktigt vill hon helst inte ta upp och då är det lättare att jag missar att hon hittat det och det är ju dessa föremål som är viktigast att hon hittar... och vem vet vad som händer med mobilen hon tar upp... den kanske inte tål lite dreggel?? Hmmm... jag ska klura på detta också!

Ikväll har jag tävlingslydnadskurs och vi ska kika lite på apportering och om vi hinner lite helhetsträning... sen kommer det att bli ett litet uppehåll i kursen innan vi tar några träffar till efter min ledighet! Jag tycker att den är riktigt rolig att hålla och det är kul att se utveckling och att motivationen ökar!

Nu är det TRE!!! arbetsdagar kvar, sen packar jag in ett antal jyckar i bilen + ett barn eller två (kanske noll) och åker till stugan för att avnjuta en semester i så där... 2-3 veckor, kanske med något mindre uppehåll på vägen :-D! Och det känns otroligt skönt!! :-)

Bilderna som visas har Liza fotat mina hundar under jobb och sen är det lite från när Jennifer och jag hade fredagsmys i fredags! Världens bästa fredagsmys sa Jennifer... ha ha... vi åkte lite skogsvägar och spanade lite efter en nalle eller två... stannade där det var vackert och fotade, gick till en vall som jag tycker är otroligt vacker, fotade lite till... Och när vi satt där och åkte i godan ro, med ögonen mer på sidan än på vägen så anade mitt högra öga något, jag backade tillbaka, fram igen och bak igen och så sa jag till Jennifer, äh det är nog bara en rot... och då stack den fram huvudet, älgen!! Jennifer kan för sitt liv inte förstå hur jag kunde få syn på den, den var ganska bra dold innan huvudet kom fram :-), vi satt kvar länge och försökte locka på den och vi hoppades få se en kalv också :-). När vi kom hem så var Jennifer direkt ut på nätet och letade en app med älgläten till sin mobil :-).

Hej hopp i regnet!  tur vi tog en morgonpromenad innan himlen öppnade sig ;-), något vi misslyckades med totalt i torsdag... ha ha ha...
tittut sa älgen ;-)
3 kommentarer:

Unknown sa...

Vad skoj att dina hundar går bra och visst är det skoj med spår!
Hoppas annars att allt är bra med er alla!
Kramar!

Liza sa...

Vilken tur att vi är lika nördiga båda två när det gäller spår :)
Kramar

Sara Widell sa...

Så fina bilder! Jag blir så sugen på att prova viltspår när jag ser dina bilder.