fredag 22 juli 2011

Sammanfattning??

F-N vad dålig jag blivit på att blogga!!!

Saker jag glömt...
GRATTIS IDA TILL KÖRKORTET!!!!
GRATTIS TANIJA, bästa hunden i världen PÅ 11 års dagen!!

Jag vet det var mer jag skulle skiva där, men saker kan ibland plötsligt försvinna, speciellt när sömnen blivit lidande (igen, eller snarare fortfarande).
Måndag -kommer till Häddal, första natten i husvagnen... och den enda som kan förstå hur det är att sova första natten på ett ställe med en Lizza är nog Lina med en Luzza, ha ha ha... ja och så var det ju en Bira uppe på det också... he he...
Tisdag - Bara lite oroligt nu...
Onsdag - Lizza har badat på dagen och fått vatten i örat. Ägnar natten till att försöka ruska ut det!
Torsdag -Jennifer har gått i sömnen (har varit uppe flera gånger), ramlat ur sängen + att Lizza har kräkts och mått dåligt och jag har torkat kräk på en heltäckningsmatta...

Under min jobbvecka hade jag panik över de två äldre damerna i mitt hushåll och hur de blev lidande när inte tiden räckte till. Nu skulle vi ta igen det och försöka få till lite rutiner, men icke. Vad usel jag är på det här!! Men, i alla fall har de fått varit med två dagar när jag plockat hjortron, och även om det inte blir så fysiskt så har de i alla fall fått vara med och gå på myren med matte och äta hjortron i mängder... ha ha!! Någon som tävlat med rottisar om vem som är snabbast?? Tillslut fick jag lägga dem, plocka av tuvan, säga varsågod på pluttarna jag lämnade och själv skynda mig till nästa tuva. Ha ha ha... Men, jag ska nu skärpa mig lite med alla!

Och så vill jag berätta en liten baklänges-kedjnings-grej som jag pysslat med där hemma och som var super-rolig att göra och jag ska helt klart jobba mer med det hemma och på klubben. Jag började med att vi ställde upp framför hindret, gick fot därifrån och så belönade jag det med lek. Jag upprepade det några gånger. Här ska man egentligen lägga på hela hoppet tror jag, men då jag är allmänt förvirrad la jag till återhoppet... Jag satte Lizza vid hindret, gick runt hindret, sa hopp och när hon intagit utgångsställning gick vi fot en liten bit och jag klickade och belönade. NU börjar det bli roligt!!
När jag upprepat detta några gånger gjorde vi ett helt hopp och sedan gick vi fot en bit och så lekte vi. Mest troligt ska man upprepa stegen fler gånger än vad jag gjorde... Men här var jag på G och det fungerade kanonbra!! Och givetvis gjorde jag varje steg flera gånger!! Jag vill ju inte att hon går ner sig och "glömmer". Tanken med detta sedan är att hon på tävling ska klara av att jobba upp sig... Återkommer om det!
När vi gjort detta några gånger sprang jag och kollade regelboken... jaga bara måste kolla vad nästa steg var (om man går baklänges) och det var som jag trodde apportering. Alltså! Fram med apportbocken, utgångsställning, stanna, apport, in med den snyggt och prydligt (vilket det inte blev och vi gjorde om), sedan transport mot hindret (skulle man lagt på transporten som en egen del??), utgångsställning, hopp, sitt, hopp, fot och tjolahopp vad vi lekte och nu fick hon bollen kastad, något jag normalt undviker eftersom det då tar sin lilla stund innan jag får den tillbaka. Men det var hon värd då!! Sen, för första gången i sitt liv så fångade hon bollen och vände och kom med den till mig!!! Kan det bli bättre?? Sen behöver jag ju inte berätta hur det fortsatte... ;-)

Tanken är nu med detta att jag kedjar några moment så här... Och det gör ju att hon lär sig jobba längre utan belöning, hon lär sig att när apporteringen kommer på tävling så är belöningen nära och hon tar i lite extra :-)... Ja, det är ju tanken då!

Annars har vi under denna vecka inte gjort så värstligt mycket... Bira har fått simma ett par gånger, och det är segt att få ut henne först när vi är på ett "nytt" ställe... Trist och definitivt något vi måste jobba mer på om vi ska kunna göra ett vattenprov. Kanske blir det annat om jag slänger ut en fågel?? men då måste man ju ha en fågel... Lizza har bara fått bada en dag och då fick hon ju vatten i örat och en till sån natt vill jag inte ha så igår fick hon hålla sig på land!

Vi har också tränat lite lydnad i lekparken här mitt emot mamma och pappa... Med Bira gjorde jag misstaget att träna apportering av dummy före lydnaden och det gjorde henne så uppskruvad att hon inte hade koll på en tass sedan när vi skulle gå fot... ha ha ha... så, jag gav upp istället för att bli osams! Nästa dag så blev det lydnad först och då blev det betydligt bättre fast inte bra! Men... det finns hopp!!
Lizza har gått kalasbra! Trots störningar som lekande barn och att min pappa kom hem så orkade hon fokusera upp på mig och det känns strålande! Med platsen, som ju varit det som kännts tyngst har vi kommit en bit på väg, riktigt långt måste jag säga, men ännu har vi ju bara kört utan andra hundar. Men matte på ca 15m och tills jag räknat till 60... DET tycker jag är ett enormt framsteg!

Jag lurar lite på kommando där... Ska jag försöka lägga till stanna, eller ska jag hitta på ett nytt ord? Som det är nu säger jag inget utan hon får själv välja att lägga sig och själv välja att ligga kvar... Jobbar ännu mycket med tid när jag står nära, och mindre tid (utom den enda 60sek...) om jag går iväg.

Framförgåendet. Här försöker jag med Lizza ha flaskan på väldigt långt håll och belöna innan vi ens är nära den. Och på så sätt få bort värdet av flaskan. Undra om det fungerar?? Med Bira har jag typp gett upp... ha ha ha!! Hon har bara ett läge, fullt ös!! Eller så stannar hon och tittar på mig... Vet inte om jag ska försöka en vecka till eller något på detta sätt. Det brukar ju fungera bra att sätta upp blompinnar, gröna blomstöd och så kapar man dem på mitten, och så passar en frolic perfekt där, men, jag får se!

Idag så regnar det och troligen blir det en lat dag! Min förhoppning hade annars varit att det regnat av sig i natt och så blev halvdant väder idag så jag kunde plocka lite till hjortron... Tänk vad gott!! Pannkaka & hjortronsylt... mmmm...

Har läst en del hundliga böcker i sommar också... Återkommer med referat från dem när jag kommit hem! Någon som har något boktips??

Hej hopp!!

2 kommentarer:

Anna-Karin sa...

GRATTIS TANIJA PÅ FÖDELSEDAGEN!!
Intressant hundträningsläsning! Va du är duktig !!

Kram!

linaa o Luzza sa...

Haha ja du att sova borta med en Lizza eller Luzza är ingen rolig grej hihi.
Man får räkna med sömnbrist.

Ska Strandsmedjans para Lizza nått i framtiden? *nyfiken*
Synd ni bor en bit bort hade vart så kul o ses.