måndag 21 juni 2010

på G!

Nu insåg jag att vad många bilder det blir på Bira... men jag tror det är för att hon gör sig så bra på bild ;-).

Just nu är jag på G igen... skönt det! I torsdags och fredags och i morse så var jag uppe kl 7, fast jag både får och skulle vilja sova längre... då tar jag de 3 stora (äldre) hundarna på en längre prommis... med målet att jag ska få bättre kondis =) och därför är det inget snosande, utan vi försöker hålla högt tempo.... och då Bira är en dragare som inte får dra i kopplet på promenaderna så har jag löst det så att hon har sele på sig, och då får man ju dra (men det gör hon inte, konstigt va!?) och så sitter hon fast i midjebälte. Vi går ca 4 km, och håller en snittfart på mellan 5 och 6km/h. F-N vad beroende av GPSn jag blivit =)... helroligt!! Och vet ni, det här är toppen... fast jag just nu är dödligt trött... hundarna får sitt, det är inte för varmt, jag behöver inte bry mig om barnen (de sover ju ändå...), det "sabbar" inte hela dagens plan, kanon!

Sen så har jag också tagit tag i det här med apporteringen med Lizza... mitt skräck-moment... jag kollade på en canis-film (de finns numer gratis på you tube så alla kan se dem) om apportering och fick mig lixom en liten spark där bak! För hunden på bilden... f-n, har jag skrivit det här?? I alla fall så tycker inte jag att den är så otuggig som jag skulle vilja ha det, men det har ju gjort att jag törs prova =). Alltså... ni med fågelhundar (de flesta av er, undantag finns alltid...) att lära en sådan att apportera är lätt som en plätt!! Fy bubblan för rottisar.... och det är väl därför som jag har min apporteringsskräck också...

Lizza och jag är nu på steget att hon ska hålla i när jag drar lätt emot. Och från början fick jag hoppa en del mellan detta kriterium och det före, att hon bara ska lägga munnen runt, annars blev hon lätt osäker... nu har jag slutat hoppa och det går bättre och bättre... Funderar nu på att lägga in att hon "bara" ska hålla den en superkort stund... det känns i alla fall riktigt bra! Tur det ;-).

Sen jobbar jag också just nu med att hålla olika possitioner... hon ska kunna sitta kvar, ligga kvar, osv. Det går så där... men, jag tror att om jag nu lägger en del tid på detta så kommer det inte vara något problem. Och jag tycker att det i alla fall går åt rätt håll! Jag måste också försöka jobba lite mer med fot-gåendet... få fler steg och så där, men jag tror att det inte är så långt kvar där heller...

Det är lite kul med klickerträningen... det känns som man jobbar och jobbar, "inget" händer, man bara får en massa små saker här och där... men så plötsligt så börjar hunden själv att koppla ihop de olika sakerna som man tränat och så får man beteenden som man trodde låg år borta i tiden =), helhäftigt!!

Jag har också tjuvtränat med Bira =) och det är för att jag är sugen på att få till jakten =)... det vore så himmla skoj!! Och så läser jag jaktprovsreglerna och det verkar ju vara superenkelt, ha ha... jag behöver nog få prova på och få mig en näsbränna där... för jag vet att det mest troligt inte är så lätt... jag gillar ju dessutom nya utmaningar och att se om lilla jag kan få saker att fungera... =) och jag kunde faktiskt en gång i tiden ta ett förstapris med Tanija i lydnad och då hade jag bara sett 2 min av ett lydnadprov... resten hade jag läst mig till =)!!

Jo, boken inspirerar mig! "Positive Gun Dogs", det är lite svårt att läsa på engelska, speciellt special-litteratur så här, och jag är ju dessutom urusel på engelska... jag tycker inte boken är så bra, kanske för att jag inte förstår, kanske för att den inte är så bra... Jag tycker den först beskrivet klickerträning, möjligen ok (läs klickerträning för hund innan!!) och sedan är det mest vad hunden behöver kunna för jakten, inte hur man ska gå tillväga för att få de olika sakerna... men, men... jag läser och inspireras! Har en till engelsk på lut som jag ska läsa sedan... =)...

Bira har nu fått apportera en nötskrika, en fryst! =)... och först så tyckte hon nog att matte var ganska korkad som menade att hon skulle ta den där i sin mun... men, nu börjar det släppa... Jag skulle ha haft några fler arter att välja på nu bara, och lite större fåglar. Mås och and står på önskelistan om någon skulle råka på att ha någon i sin frys =D... I alla fall har Bira en viss förmåga att gripa dåligt, precis som hon ibland gör på dummien, hon tar en "hörna" och det jobbar vi med, bara fulla grepp!!

Jag har också inspirerats av Lizzas klickerträning, där jag dinglar med skinka/kong i luften och hon ska lägga sig, fast jag dinglar med fågelvingar och nötskrikan och Bira ska sätta sig (frivilligt, utan kommando!!)... även om det kanske inte ger så mycket, vad vet jag, så lär det inte skada i alla fall... =)... Och i morse så flög det upp en björktrast framför hennes näsa som hon skulle sprungit efter, och då var jag faktiskt lite med och sa "sitt" (ca 15ggr, innan hon hade tid, precis som man inte ska göra... tjata... he he...)... Det är störtkul!! Och nu vill jag köra vattenapportering också... nu... helst nyss =).

Nu ska jag också tjata på Johan så de tränar mera platsliggning & fotgående, sen så...

Jo, hundhagen, Lizza älskar den!! Hon vill inte gå in (i huste igen) och man kan få lite problem när hon ska fångas in =D =D... Bira hatar den!! Tycker det är dödstrist där... ha ha...

Nu ska jag ta en dag och njuta av solen... den har ju gömt sig bakom regnet i helgen, eller så blir det till att fortsätta med veden... Phu, när alla är klara, då börjar vi... på tok för sent, men så är det när dagarna på våren fylls av tävlingsförberedelser... P-O kapar, Johan klyver och jag travar... Ja, och så hjälper jag ju pappa i skogen innan det kommer hit också...

OCH om ni tycker jag blivit mobilt otrevlig så är det för att telefonen mer eller mindre sagt upp sig... och igår då tappade den adressboken också... super-roligt!

Hej hopp!

1 kommentar:

Ulrika med galningar sa...

Vad du är duktig och jobbar på med hundarna. Här latar vi oss mest. Men nu kommer jag snart hem och då får du sparka på mej lite ang träningen. Kramar från Tibro.