lördag 30 augusti 2014

ÄNTLIGEN!!!

Det är äntligen på rätt mycket nu :-). Äntligen tar jag mig tid att skriva något här... äntligen en dag då jag bara "skrotar" hemma, äntligen dax för jakt, äntligen...

Min tanke var att skriva en hel del här och så dokumentera Ciders framfart i livet här, så jag skulle ha något att gå efter sen, när min nästa jycke står för dörren... och sen är det rätt mysigt att kunna gå tillbaka och minnas när de var små. MEN som vanligt blir det inte som jag tänkt!

Men, jag börjar med en Lizza rapport. Lizza är mitt dåliga samvete just nu... Hennes sår på tassen ser helt ok ut. Det har nästan helt torkat ihop, det är bara en liten liten fläck som jag är lite lur på. Hon går mest på 4 ben nu, men har perioder där hon fortfarande skuttar på tre ben. Lizza försöker jag hålla i stillhet och jag tycker hon klarar det över förväntan, men ibland måste hon bara skaka loss lite ;-). Jag har nu i dagarna förlängt hennes promenad för rastning lite, men jag törs inte riktigt gå längre än. Klicka något vågar jag definitivt INTE! Även om det skulle vara något lugnt och stilla så har hon inte riktigt förmågan att göra saker lugnt och stilla... men snart så... Jag måste ju också berätta här om dagen när jag skulle klippa klorna ute på gräset. Jag sa ligg, hon slängde sig ner och började krypa... go-jycke! Funderar på ett ängsspår nu på kvällskvisten!

Bira... hon försöker ge mig dåligt samvete, ha ha ha... och det borde jag kanske ha... Vi har tränat en del. Simningen, där fick vi ett bakslag (hon sprang och gömde sig) och sen tappade jag liksom sugen där. Hur gör jag nu?? Men så här om dagen tog jag mig i kragen och åkte och badade lite... Och min taktik var nu att gå tillbaka till sättet vi använt tidigare, slänga nära och sen längre och längre ut i vattnet, med EN ändring... Avståndsbelöning! En kopp på stranden med kycklingpastej i :-). Det kändes jättebra!! 2 ggr försökte hon ta belöningen istället för att simma ut, hon tyckte det var för långt ut... då tog jag bara lugnt upp koppen innan hon hann äta något och satte ner den igen, utan att säga något. Och då gick hon direkt ut och hämtade :-). Nu ska jag bara ta mig i kragen och testa några gånger till innan det blir för kallt!
  Vi har också varit ute och tränat fält. Dels här nere på täkten och sen i skogen i en myrkant. Hon är ganska duktig. Har lite för mycket koll på mig och jag rör mig på tok för mycket! Jag ska försöka se vad vi fick lära oss på Stokke-kursen som jag var på för något år sedan och sen kanske köra med våra stolpar, även i en mer naturlig miljö. När vi körde på myren tänkte hon smita efter något vilt (troligen älg...), men jag fick stopp på henne och vi kunde fortsätta jobba!! Känns härligt!!
  På klubben så har vi jobbat med kedjor och snabba stopp. Liza fick hjälpa mig med stoppen en dag och den övningen behöver vi mer av!! Kul är den också... Sen försöker vi göra många olika saker innan hon får springa till avståndsbelöningen. Jag tycker det går riktigt bra, sen så behöver vi givetvis jobba ut så det blir längre och längre tid, men vi är i alla fall på väg!! Detta kedjebyggande ska då användas i rallylydnaden, hon ska veta att belöningen finns där, om hon bara gör lite till... och sen också till nästa års debut i bruksprovets lägreklass! Vi ska banne mig visa att det går ;-)!
  Planen var ju att starta Bira på prov i år, jaktprov alltså... och jag har det fortfarande i bakhuvudet, men har inte kollat om det finns något prov på något lämpligt ställe. Vattenprovet får vänta till nästa år, eller något... men ett jaktprov med dummysar borde vi kunna genomföra!

Så det lilla Cidret då... ha ha... Hon är supersnäll!!! Väldigt lugn och betänksam och smörigare än någon annan hund jag haft. Jag är nästan rädd att hon är lite för lugn... Givetvis har hon sina valpryck där allt flyger, hon bits som gatan och hugger en i benen när man går, ha ha... men hon är ändå rätt cool... Detta gör att jag har funderat en del vad gäller hennes träning. Jag vill inte lära henne stilla-beteenden, jag vill börja med beteenden där hon gör något... Hjälp mig komma på saker!!!

  • Hon förstår klickern.
  • Hon sitter och tar ögonkontakt vid maten, väntar på varsågod
  • Hon förstår omväntlockande rätt bra, men vill gärna sätta sig
  • Hon följer när jag går baklänges med bra fokus
  • Hon börjar ana något vid handtarget... men vill också här sätta sig
  • Hon förstår (inne) att om jag håller henne och slänger en sak måste hon sätta sig för att få gå.
  • Hon leker bra, även med lättare störning
Och igår började jag med övningen att runda ett föremål, mest bara för att få ett fartigt moment att lära in. Detta är då sedan tänkt att användas vid träningen i vissa fartmoment i brukset.
  Jag har inte tränat speciellt mycket, men jag upplever henne som väldigt smart och lättlärd. Hon älskar belöningar och då går det ju alltid lättare :-). Sen kan hon inte en endaste grej på kommando, ha ha ha, möjligen "Cider" då... Vi har provat spåra, men då hon alltid vill gå bakom mig i skogen är det ju nästan omöjligt... så vi tränar också på att gå i skogen och få skogsvana... Jag har också plockat fram dummyn. Först var den urtrist och hon ville inte ens se åt den, sen hände något och hon hade väääldigt roligt med den. Det tog en stund innan hon kom på att det var trevligt att gå till matte med den ;-).
  Nätterna är så där, förra natten sov hon 8 timmar i sträck, nu i natt var det väldigt styrigt, men Lizza sov också hos oss och var styrig med mig... Men, jag hoppas det blir bättre...

Nu har jag semester i 2 veckor (UNDERBART!!!), men vanligtvis blir det inga roliga veckor för hundarna då jag jagar och är tröttare än vanligt. Nu under första dagarna blir det kanske inte lika mycket som vanligt, men vi får se! Jag ska försöka hinna med promenader och grejs med hundarna också!

I morgon ska jag och Bira göra något test för hemvärnet. Det är för att se var vi ligger och vad vi behöver träna mer på... jag VET att vi behöver träna!! :-), men det ska bli kul ändå... vi får dock se hur länge vi kan stanna, jag ska ju packa mig iväg för jakten också... 

Hej hopp i skogen! 

Inga kommentarer: