lördag 31 augusti 2019

:-)

Nu ska vi se vad vi kan få till.
Givetvis har en massa nya tankar dykt upp och jag börjar lite med dem.

Idag har vi haft BPH på klubben och jag var testledare. Det var 3 olika raser och 5 olika individer. Det här med mentalitet är verkligen superintressant. Och blir hunden just så på grund av gener, miljöpåverkan eller kombinationen. Jag antar att det mesta är just en kombination, men man funderar ändå på om hunden blivit väldigt mycket annorlunda hos någon annan... och hur mycket kan vi göra åt det som dyker upp. Kan vi ens göra något alla gånger... Ibland funderar jag på om man skulle utbilda sig vidare inom det här med problemhundar, men jag har svårt att se att jag skulle kunna lära någon något. Man måste ju i första hand kunna hantera människor, och det är inte min starka sida!
 Givetvis går de här BPH-tankarna vidare till aveln. Hur ska vi tänka där. När är en individ så "dålig" att vi inte ska avla vidare på den och vem har rätt att fatta det beslutet? Är mentaliteten viktigare än hälsa? På större raser med många registrerade hundar så är det enkelt att utesluta hundar och att avla på bra helhet. Har man råd att göra det i mindre raser?? Mycket intressant här... :-)

Sen så går det ju som sagt ont i det här med bloggandet åt mig... när jag har tid så har jag inte datorn där jag är och att blogga i mobilen är rätt drygt... så jag satt en stund och funderade på om jag skulle köpa en platta och ha här, den är ju iallafall större än mobilen. Så googlade jag runt lite och min slutsats blev näe, tror jag. På ett ställe stod det att skulle man skriva mycket var datorn oslagbar. Jag tittade också lite på bäst i test och prislappen låg runt 5-6-7000;- och det kan jag ju få en dator till för. Så just nu ligger plattköpet på is och så får jag fundera lite till på det här.

Hundträningen då!? Jo, tack. Det känns rätt bra nu. Just nu har vi ingen riktig plan, men jag tror att jag är rätt duktig på att träna det som vi är dåliga på. Jag försöker ta tag i det här med att skriva träningsdagbok, och det brukar jag ju kunna göra här i bloggen. Men nu har det ju inte blivit så. Jag har tagit ett block och lagt på sängbordet, för att kunna skriva om dagens träningspass, men när jag hamnar i sängen så är jag helt slut och sover.
 Allis och jag har ju fått ställa in 2 spårtävlingar på grund av löp och det kändes rätt surt! Sen var vi på ett vattenprov och det var lite för svårt för oss. Men, den träning som vi haft efter det har varit grym och jag är helt säker på att hon skulle klara det idag.
 Bland annat har vi skjutit med apportkastare i vattnet och fått långa avstånd och jag har kunnat skicka henne ut i vattnet, utan att hon vetat var dummyn legat och jag har liksom kunnat skicka henne längre ut om hon stannat upp och så har hon hittat sen. Det känns riktigt riktigt bra! Men, det är väl så dags nu när vi har 50 mil till närmsta vattenprov... typiskt!
 På land har jag börjar med långa linjer. Också för att kunna använda det i vattnet... jag nosar också lite på dirigeringar, men här måste jag ha en bättre plan. OCH de sista dagarna har jag åter tagit upp sitt-träningen.
 På brukssidan så känns det som att vi löst hoppet och kommit en bit på väg i krypet. Hoppet "löste" jag med en tennisboll och i krypet så belönar jag just nu mycket att hon ligger stilla vid min sida och sen ett steg i taget och belöning vid mitt ben. Hon kommer nämligen gärna långt fram och har lite bråttom... och det vill jag inte befästa på en hund till :-). I många starter  så sätter hon sig upp en snabbis och det jobbar vi hårt med nu, men jag tycker att det går riktigt bra framåt med detta också!

Annars är vi i urusel kondis jag och hundarna. Jösses vad väl det märks att jag jobbar mer nu. Jag orkar inte kliva upp på morgonen och gå och nu har det varit så himla varmt på eftermiddagarna att både jag och Allis antagligen skulle tuppat av om vi gett oss ut. De andra två är inte lika på och skulle troligen fixa det bättre.
Nu tog vi en lite längre promenad efter middagen. Och jaa... det blev för varmt för Allis + att jag inte hade sele med mig så det blev i halsband och då blir det ännu jobbigare eftersom man måste dra hela tiden... ha ha ha...

Nu tror jag att jag ska lägga mig på soffan och sova lite ;-) och se om jag kan lösa problemet med att jag eventuellt måste ta in hundarna som jag varit hundvakt till ikväll också. Jag trodde jag var ledig och tog en cider till maten och en mys baylis på altanen efter promenaden. Hoppas jag kan hitta skjuss om jag måste dit, ha ha ha...

Hej hopp!

Inga kommentarer: