tisdag 25 juni 2019

en vecka...

och tiden bara rusar iväg, precis som vanligt...
Midsommar har nu rusat förbi och nu vänder allt. Vissa ser det med sorg, andra med glädje. Men jag antar att man inte skulle uppskatta det ena om inte det andra fanns. Jag har gärna lite ljusa timmar, men jag tycker om att sova när det är mörkt. Alltså uppskattar jag den mörka natten. Jag tycker om att träna hund på kvällarna i ljus... och ja... jag får väl lite av varje då :-).
Det jag uppsakattar just nu är att vi har en mer normal sommar. Lite värme, lite sol och lite regn... och en och annan kylig morgon. Det jag tycker är jobbigt är att det är fruktansvärt mycke mygg!! Huuu... det går ju inte att vara ute och nu kommer dessutom småsvena. Och då spelar det ingen roll att det är ljusa kvällar, det går helt enkelt inte att vara ute!


Hundträningen då. Hur går det med den?! Jo jag har min plan på en postitlapp i mobilfodralet... den är inte detaljerad, utan där står det vad jag ska träna på vid varje träningspass och jag har lagt in tre pass/vecka.


I onsdags hade jag lång linje, viltdoft och sitt på min lapp.
 Nu träffades vi ett gäng och körde lite vattenapportering med en and och just jaktträningen är lite lösare planerad... men måste utnyttja sina vänner när man tränar tillsammans!
 Jag började med att ta en fågelvinge och vittra in mark och där körde jag sedan lite sitt, inkallning och apportering av dummy. Troligen hade inte fågelvingen så himla stark doft, för allt gick superbra! Ha ha ha... men det blev ju bra träning och det syntes på henne att det luktade gott där. Nästa gång ska jag försöka få med mig en fågel från frysen att vittra med!
 Jag gjorde också några längre linjer. Rätt enkla, men det handlade om att jobba ut från mig och på längre avstånd. Och hon hade inga problem med det.
 Sittet blandade jag in lite här och där, men jag skulle behövt träna det lite mer. Jag gjorde också en övning med uppflog. Jag hade en vinge fast i longerpiskan och vittrade lite och sen släppte jag på Allis. När hon kom till vingen så röck jag upp den och turligt nog la sig vingen på en kvist. Allis satte sig fint, men hade sen svårt att hålla positionen och det blev lite omständigt för mig att både hålla kvar vingen på kvisten och försöka styra min hund. Mer av denna typen av övning!
 Apportering av and. Jag gjorde en rövare... jag bad Lena slänga fågeln långt direkt för att se vad som hände. Det var en del tveksamheter, men hur det var så klev hon i och hämtade den. Jag skulle ju vilja att hon bara klev i, så som hon gjorde på provet vi var på i Norge... Jag antar att det kommer bli bättre om vi badar oftare :-).
Vilthanteringen var inget vidare. Nu hade många hundar gått före oss och viltet var inte speciellt fräscht och väldigt blött, så jag hoppas att det var orsaken. Men, helt klart behöver vi mer träning på vilt!! Det är väl läge att tömma frysen nu... ;-)


Nästa träningspass för förra veckan var ett lydnadspass och jag hade tänkt till! Midsommarhelg och inga avancerade övingar ;-). Fritt följ, ställande, kryp och plats.
 Vi jobbar vidare med fokuset under det fria följet och jag ser gärna att hennes nos söker min hand. Men, jag har inte godis i den, utan endast som target. Jag försöker också komma ihåg att hon ska vara i rätt position när jag belönar henne och har hon hamnat fel så styr jag in henne innan hon får godbiten.
I ställandet så är målet att hon ska stanna och behålla all fokus framåt när jag senare går bakom henne. Egentligen skulle jag vilja ha ett snabbare stopp, och kanske borde jag överväga hopp-stå, men just nu är fokuset på att stanna och att jag kan gå bakom. Jag hade nu en boll med mig och innan jag vände upp efter jag lämnat henne så lägger jag en boll på marken. Jag går sen bakom och varierar tiden jag står, men hon ska ha fokus framåt och "släpper" henne med ett varsågod och så får hon ta bollen. Jag ska också utveckla detta genom att slänga bollen över hennes huvud tänkte jag. Men, vi får se...
 I krypet, eftersom jag har sämre minne än en guldfisk, så har jag nu börjat gå ner på knä. Tanken är att hon då ska få rätt position... men hon är sjukt fokuserad på min hand (som target) så det är rätt struligt. Vi jobbar dock på teknik och position så länge. Ett svårt moment tycker jag!
 Platsen har jag väl inte varit super på att träna, men hon får ligga kvar lite här och där. Nu klev hon upp, men ajja bajja.... så jag la om henne.


Och eftersom jag ju var på G nu och hade fina möjligheter till enkla långa linjer så tog jag med en linjedummy coh gick utanför grinden. Där går en lååång rak traktorväg :-). Med mig tog jag Johan!
 han fick slänga ett par markeringar på lite längre avstånd. De var inte superbra, men hon hade inte svårt att gå ut på djupet, bara svårt att hitta rätt. Vilket gör att jag blir mer övertygad om att vi måste träna mer markeringar utan att andra hundar är med och hon behöver verkligen träna markeringar!
 Jag tackade Johan för hjälpen och gjorde ett par linjer. Den ena fick Johan ställa ut på vägen när han var på väg till stugan. Den var lång och när hon tyckte att hon sprungit långt, så stannade hon och tittade på mig, rätt eller fel, men jag sa "ut" och skickade henne vidare... och då fick hon syn på den och hämtade den. Kanon! Vi gjorde en till åt det ndra hållet, som inte var riktigt lika lång, men ändå lång och det gick kanonfint!


Nu är det en ny vecka och nya "mål".
Men, först ut var Lizza, för på något konstigt sätt så blev hon anmäld till en lydnadstävling... startklass, ha ha ha.... Liza fick vara tävlingsledare och köra igenom programmet. Jag tycker hon var väldigt samlad och höll ihop bra, men det syns så väl att så snart jag släpper efter minsta lilla så flippar hon... Nu fick jag en fråga om följsamhetsmomentet och vips så har jag en hund som ligger på rygg, kampar i koppel osv. Pucko! Ha ha ha... Sättande där man går runt fungerade inte och jag vet inte riktigt... det borde ju fungera... men övar jag lite så går det kanske, eller så får jag ge DK :-). Annars så tycker jag vi hade ett ok genomförande.


Allis hade rätt mycket på sin post it. Med tanke på mygg, knott och att Lizza fick rätt mycke tid så blev jag lite stressad... men, jag menar, himlen ramlar ju inte ner för att man inte hinner allt, ha ha ha... fritt följ, ställande, kryp, ruta o runda, hopp och plats. Phu!


Fritt följ - det blir mer och mer sökande mot mig och bättre position. Ett problem är att hon inte är så stor och gärna hoppar mot min hand. Men, det ger kanske med sig. Kanske borde jag använda klickern!
Ställande - lånade en boll av Lena eftersom jag glömde min. Efter någrarepetitioner så stod hon kvar i rätt riktning. Kanon! Vi kör på ett tag till så får vi se...
Kryp - ja... knottigt som gatan och så river man upp dem ur gräset när man är där nere. Jag gick på knä igen. Är inte nöjd med position och jag tycker hon blir för hög. Hon blir frustrerad, kliver upp och backar... gah! Vi nöter lite till, jag måste komma ihåg targetstickan! Kanske kan den vara lösningen på allt ;-). Men hur ska jag komma ihåg den!??
Rutan - hmmm... jag har tramptarget i rutan, hon springer ut, springer över den och ställer sig på den bakre linjen. Hur gör jag nu!!?? Och inte en gång, utan båda de första skicken så gör hon så... Sen repeterade jag tramp på target några gånger och det blev bättre. Sen är det varierande vilken position som hon håller efter trampet... Jag tror jag vill ha ett stå först, för då kan jag kanske få in henne i rutan om hon kommer för långt bak... kanske... Men springer ut, det gör hon med glädje!
Hopp - idag så kastade jag bollen över hennes huvud vid uthoppet. Det fungerade bra och jag tror hon börjar få en mer positiv inställning till hoppet. Det känns rätt skönt! Och det var ju min förhoppning och jag tänker fortsätta leka med hoppet, hit och dit, upp och ner... det som är i lydnaden fixar hon galant och skulle hon klara brukshoppet så skulle jag bli väldans glad! Och gör hon inte det så får vi väl nöta ännu mera kryp då... ha ha ha...
 Plats fick hon ligga medan jag plockade ihop ruta och kon. Jag skulle behöva få in en mer kontrollerad träning av platsen, mer uppställd och stilla liksom, men jag tror att allt ligga kvar ändå är bra.
Sen fick hon även lite sitt och stanna medan jag pratade med Lena innan vi åkte hem. Vi hann allt, lite av varje blev det, men kanske alldeles lagom ;-).
 De andra 2 passen denna vecka är planerade som jaktträning, men kanske kan det bli lite lydnad också. Det är kul att träna hund!


Hej hopp!

Inga kommentarer: