fredag 2 augusti 2013

div

Kollade precis helgens väder... och jag befarar att vi får en tuff dag i morgon, på många sätt... Just nu är jag på krigsstigen ;-)... och... äh! I morgon så ska jag åka och tävla lägreklass spår m Lizza, eller tävling är det ju inte!! Men när går det in i våra små hjärnor?? Det är ett bruksPROV, vi jämför oss inte med andra, utan går ett prov och ser om våra hundar klara det eller inte... och då jag liksom kommit av mig så tog jag beslutet igår kväll, att det i morgon blir säsongens sista bruksprov m Lizza! Om vi inte blir uppflyttade så ska jag fixa platsliggningen så den blir 100 innan vi gör något nytt prov!! Och skulle vi bli uppflyttade så ska jag jobba med det ändå, ha ha ha... Men, jag är otroligt dålig på att jobba med just platsen och det är nog för att det går otroligt trögt med Lizza... hon har verkligen myror i brallan!

Vädret i morgon ska bli kokhett och med ett eldklot på himlen, så jag har nu proppat frysen full med alla frysklampar som jag hittat, det ska inte bli för varmt för hundarna i bilen!! Jag har också plockat fram kyltäcket (törs jag använda det på Lizza??). Det är endast en god natts sömn som fattas och det är där jag blivit på krigsstigen! Kl 21.00 i kväll ska jag gå och lägga mig, det innebär att har vårt besök inte kommit kl 19.00 så åker jag till husvagnen och lägger mig, för jag klarar inte av att sitta uppe till 12-1 och sen kliva upp halv 5 och tävla i en bastu en hel dag och sedan när jag kommer hem duscha och borsta nästa hund för utställning i Svenstavik på söndagen, då jag alltså måste kliva upp skapligt igen... Hur mycket jag än uppskattar människorna och besöket så vet jag att jag inte klarar av det...

Planen för idag, ja jag vet, jag ska inte ha planer för jag kan ändå inte hålla dem... är i alla fall att städa ihop på bron, städa kylskåpet och se om jag kan bringa någon ordning i det, städa toan uppe och plocka de hallon som börjat mogna på gården. Jag ska också till Ytterberg och se om vi kan hitta en katt som försvunnit... hur det är tänkt vet jag inte riktigt, jag skickade dit P-O och Siri i förrgår, för jag trodde jobbet skulle passa Siri bäst, men de kunde inte hitta någon.... Jo och samtidigt som jag grejsar med detta ska jag tvätta. Hundarna ska jag försöka ge en promenad på kvällskvisten, om det blir svalare, men det kommer troligen inte bli av, men kanske Bira kan få sig ett dopp...

Vad har jag då gjort sen sist?? Lizza har mest tränat spår och det har varit lite varierande... allt från full pott till missat ett par pinnar, men det är längesedan vi missat många pinnar!! Vi fick ett spår av Anette (TUSEN TACK!!!) i tisdags, i ösregn... och... vad bra det blev!!! Hon la ut spåret, skickade ett mess med utgångstid och att där var 6 pinnar och en surprice... Lizza är dålig på andra föremål än pinnar, hon tom skiljer på storleken på pinnarna... så jag var lite orolig och hoppades att där inte låg något värdefullt, ha ha... Grejen med detta spår var att vi skulle ha en spårläggare som inte var superkänd, att vi skulle åka ut till ett färdigt spår, där hon inte fick sitta i bilen medan det gicks ut. Att det var så var inget som störde henne, inte heller regnet :-) och att spåret var på lite tyngre mark, där hon mer fick studsa fram (hon såg nästan ut som Rocky där det är ris på marken) mellan tuvorna fixade hon galant! Hon spårade bra, markerade alla pinnarna och när hon kom till överraskningen (som låg efter 1 el 2 pinnen) så stannade hon, tittade på den, vände och tittade på mig och undrade hur hon skulle göra, ha ha ha... ni skulle sett minen!! Jag sa att hon var duktig och hoppades att det var rätt... då det var det enda vi hittade som inte stämde in så antar jag att det var rätt :-). Vad det var!? Nu ska jag skriva något som jag inte kan stava till... det var en bit av en härscheröa, typ, :-), en äldre pinne, ca 3dm lång kanske och 3-4-5cm i diameter? Igår när jag gjorde ett eget spår till henne så missade hon 2 pinnar, annars tycker jag att det var ok. Vi hade då också en övergång från skog till hygge till plant-skog och det gick bra! Övergång skog-hygge gick också bra i Anettes spår... det är skönt när övergångar fungerar, det har varit lite si och så med det tidigare...
  I lydnadsdelen sliter vi fortfarande med samma saker, linförighet och kryp... jag hade ett riktigt bra kryp förra året, vart har det tagit vägen?? Hon drar som bara den i framförgåendet, annars tycker jag att saker har trillat ner... i måndags tränade vi budföring med skytt på vägen (som ej sköt) och hon var helt låst på mottagaren... och struntade i skytten som stod 10m från hennes spring-väg!! Kanonbra!! Sen ville hon inte lämna mottagaren... ett mindre problem som vi dock måste jobba vidare med!

Bira... dels var vi ju på SSRK instruktörsutbildning förra helgen och det var den sista helgen... lite trist, för jag gillar mina nya vänner, eller hm, ja, de flesta av dem! Men, man kan inte älska alla!! Denna kursen är ju för att träna oss, ge oss lite bra övningar att jobba med, få se lite olika typer av hundar och problem och anpassa oss efter dem. Vi jobbar med andras hundar och vi jobbar med våra egna (detta ger nästan mer kött på benen och då jobbar vi tillsammans och löser saker tillsammans och man får se alla). Bira fick en övning i närsök, något hon inte jobbat med tidigare, eftersom jag inte vetat hur jag ska lära in det... Det vi fick nu var en steg 2 övning, typ... Vår kursledare doftade in ett litet område med händer och en tennisboll och sen gömde hon tennisbollen i/under gräset... Bira var inte där och såg... vi gick sen fram till ca 5-10m ifrån och vi ställde upp oss. Läraren slängde en grästuva (eller en boll hopkramat gräs) så det blev som en markering och jag skickade Bira... och här blev det då en "så har hon aldrig gjort förut" (som är världens vanligaste kommentar när man har kurs). Hon knatade med hög nos, gick och kollade på vattnet som var bakom och... hon gjorde inte alls som jag tänkt. Vi gjorde om, hon fick se när läraren doftade in... men, nix... Näsan var uppe! Vi avbröt övningen och jag tänkte väl inte mer på det, annat än att jag ska ta tag i närsöket och lära henne det... En annan kursare tycket dock att Bira skulle få göra något så vi fick lyckas och sa det till läraren, min kurskamrat tyckte inte man lämnade ett ekipage med ett sådant misslyckande och det har hon helt klart en poäng i! Åtminstone borde hon ha kommenterat det, att vi inte får avbryta utan måste förenkla så de får lyckas... Bira fick en vanlig markering och den fixade hon galant! Och sen pratade vi om det på kvällen och min kurskamrat berättade vad hon tyckte och att hon pratat med läraren... och då, när vi analyserade slog det mig!! Gräset som hon slängde som markering landade högt, uppe på högt gräs och det luktade ju och därför var Bira hög med näsan!! Hon kände ju att det var nyaste doften och den var högt uppe... bästa hunden!! Så kan det gå när man lärt sin spaniel att lyfta på näsan för att hitta :-).

Efter detta så har jag jobbat med en riktig början på närsök, gömt små dummisar i marken när hon sett på och gått fram med henne i koppel... det har fungerat sådär, hon blir gärna stor och vill söka av större yta, och det är ju därför man har koppel... jag ska nog göra det ännu mera basic och sprida ut godisar nästa gång och se om jag kan komma på en visselsignal som jag kan lägga till momentet! Vi har också tränat vatten, haft ett par bakslag med tvekan och då har jag hämtat dummyn... och det är som att det kommer när jag går för snabbt fram, hon behöver några korta innan hon får en längre så hon måste gå längre ut, även om det är långgrunt... Men det är ändå skillnad mot hur det var ifjol och det är det jag måste ha med mig och komma ihåg så jag inte irriterar mig!!
  Vi har också tränat ett par omgångar sök (jaktsök för spaniel) och hon är på tok för osjälvständig, men jag oroar mig inte så mycket utan jag jobbar vidare för att få mer flyt i hennes arbete, jag tror att går vi på fågel eller färsk lukt så är den överdrivna kontakten som bortblåst :-). Jag har köpt doft på flaska och ska blanda den med lite vatten i en sprayflaska och spraya ut där vi ska träna och så ska jag gömma dummys innan... Åh, vad kul det ska bli!! Och har jag inte lydnad då så har vi ju definitivt inte när vi går på riktig fågel! Jag har också beställt ett longerspö/körspö som är långt och har en lång pisk, så jag kan sätta en vinge i änden och lätt simulera ett fågellyft :-).

Igår så hade jag sökkurs, tyvärr kunde inte alla vara med av olika anledningar... men det var riktigt roligt och häftigt att se hur långt vi faktiskt kommit!! Och planen är nu att fortsätta så här... det är en del markeringsövningar och mer... intränat "visa" som vi ska plocka ut och träna, men det kan vi lika gärna vänta med tills det blir snö och svårt att köra riktigt sök i skogen! Vi kan fortsätta med hittaövningar och bygga upp orken och intresset här så länge. Det är ju mycket kvar än... :-). Jag tyckte Lizza irrade omkring lite för mycket innan hon letade/hittade... mitt mål är ju att hon ska springa rakt ut, inte irra omkring först, mer rakt ut och sen möjligen irra omkring... ha ha... Hon var väldigt svår att rikta upp rakt, både i kroppen och huvudet, men det är väl bara att jobba på! Inte ha för stora krav i början kanske... :-). På sista figgen gjorde vi alla ett påvis och jag trodde att Lizza skulle göra som alla de andra hundarna (utom Ludde som gjort det här förut) och jag skulle få följa henne på vägen och uppmuntra, ni vet... ha ha ha vad jag bedrog mig!! Visa sa jag och i ca 2-3sek satt hon helt stilla och sen var det som att något hände och hon slängde sig ut i kopplet och rusade till figgen, ha ha ha... med matte hängande längst bak i kopplet... galna jycke!!

Nu ska jag få något gjort ;-) ! Hej hopp bland hallonbuskarna och inte att förglömma i blåbärsriset!

Inga kommentarer: