tisdag 3 december 2019

nu så...

Vet ni, man blir ganska uttråkad av att sitta på jobbet och göra ingenting dag ut och dag in. Egentligen hade jag kunnat blogga om förra veckans träning hela förra veckan, men man kommer sig inte för något alls. Sen tänkte jag att det skulle bli lite tid över för det i helgen, men... helgen bara försvann. Men den lämnade en stor trötthet efter sig... Himmel vad jag har miljötränat!!


I fredags var jag på Tomteland, på deras midvinterblot. Bra mat, bra sällskap och en ok föreställning. Saknade en röd tråd mellan första akten och resten, men de två sista akterna var riktigt bra! Sen så tyckte jag att Nökves fantastiska sångröst fick stå tillbaka lite för mycket, de hade kunnat ha lite mer ljud på hans mick.


På lördagen så var det funktionärsmiddag på brukshundklubben. God mat, underbart sällskap och vad kan man mer önska sig? Enda minuset var efterrätten... den passade mig inte alls... Men, oavsett, jag hade en otroligt trevlig kväll!! Och sent blev det... jag som typ brukar åka först av alla var nu sist... ha ha ha....


På söndagen så var det adventsgröt på hembygdsgården. Där kan man då köpa lotter, och gröt (+ hembakt tunnbröd, julskinka och kaffe) för en billig peng. Dit gick jag i sällskap med Johan och Lotta som var hemma över helgen. Härligt att få rå om dem lite och surra en massa :-).


Så... ni förstår ju själv. Nu är energin uttömd! Ha ha ha...


Förra söndagen så träffades jag och Johan i Säs. Vi tog sen en tur i skogen och gick igenom vad som finns och vad som måste göras och vad som MÅSTE göras :-) på de olika skiftena. Han hade gjort en skogsbruksplan och det var intressant. TACK Johan!


 Sen tog jag med mig Rosé hem till Älvros. Så, veckan som var var hon med mig och det gör ju att saker och ting tar lite längre tid. Lizza vill ju inte riktigt umgås med henne så allt ska göras dubbelt. Nu är Rosé inget problem. Hon är en väldigt snäll och trevlig yngling!


På onsdagen fick hon följa och träna. Med tanke på att vi inte brukar träna tillsammans och att jag inte har en aning om vad hon kan så tycker jag att det gick otroligt bra! Vi jobbade lite med följsamhet, sitta kvar och apportering. Och... jag kan ju konstatera att till mig går man inte med saker... sötnöt... och hon är ganska lik sin mormor... ha ha ha....
Allis hälsar att allt var orättvist. Hon fick inte lika mycket tid som hon ville och hon tycker nu att det är skönt att den lilla åkt hem!
Med Allis trände jag stoppsignal och dirigering. Jag gjorde lite svårare saker, för svåra antagligen, ha ha... Det var lite sånt som vi gjort. Hon sitter, har en dummy bakom ryggen, jag slänger en åt sidan och hon ska gå på den bakom. Det blev en del nötande och massor med fel. Alltså mest troligt en för svår övning. Jag ske se om jag kan komma på ett enklare sätt att få till det. Kanske slänga den sista närmare mig eller något.
 Jag hade också tre dummys ute på en rad. Skickade henne på den i mitten. När hon hämtat så skickade jag henne till mitten igen och där var det nu tomt och jag kunde blåsa stopp och sedan skicka henne till höger eller vänster. En superövning! Sen landade dummysarna i lite snö också så de syntes inte så tydligt.
Det blev också lite närsök innan vi åkte hem.


Sen var vi till Sveg även på torsdagen och körde lite utanför dollar.
Även här fick Rosé börja. Och här var det mycket svårare och Amic var mer spännade än Hilda och Dino... eller så började damen bli sliten av att ha varit borta från husse och matte så många dagar. Men lite följsamhet fick vi till... och sitt... men stanna är supersvårt!
 Allis då... Jag försöker lägga fokus på sitt i olika former. Snabba sitt vid halter, sitt och stanna, uppsitt... ja, jag halv-kampanjar sitt just nu!
Sen givetvis fritt följ och att kunna hålla i, att inte belöna på samma ställe (efter samma längd) varje gång. Jag tänker därför ut en bana som jag ska gå innan jag belönar. Jag börjar kanske med 10 meter rakt, vänster vinkel, 10 meter rakt och sen belöning. Och så bygger jag (i huvudet) längre och längre "banor".
Framförgåendet tränade vi också på. Kanske kan jag få till något på detta sätt... jag vet inte annars hur jag ska göra. Jag kör helt enkelt framförgående och belönar när hon går ok. Framför mig, går och inte nosar. 3 kriterier, inte alltid helt enkelt :-), speciellt inte går... ha ha ha...
Stegförflyttningar. Till höger tycker jag att hon går riktigt fint och håller position, till vänster är det svårare, men jag är riktigt imponerad över hur rakt och fint hon ändå går...


Igår var det måndag och eftersom den berömda funktionärsmiddagen nu är avklarad så kunde jag och Liza plocka ihop möblerna där inne och lägga uit mattan igen. Så, nu har vi en superfin inomhusmatta för hundträning! Så underbart! Visserligen är det inte särskilt stort där, men det blir perfekt för vinterpillande!
Och Allis fick inviga mattan :-). Det blev lite fritt följ, lite apportering och då avlämningar på plattform för att hon ska komma in nära och rakt framför mig. Den ska jag försöka köra supermycket med nu! Kanske lägga till en nostarget (post-it) på min mage också? Hmmm...
Alltså... hon var ganska övertaggad och så blir hon otroligt flamsig! phu! Hon fick också hålla apporten längre, apportera förbi Liza (TACK för hjälpen!!) som satt på golvet och viftade med en godbit... svårt att springa ut, lätt att springa in och det är ju ingångarna som varit ett problem.
Hon fick även lyfta tungen och ta något steg. Det gick sämre än tidigare och jag ska klura lite på hur jag ska få henne att lyfta den i mitten. Men, det viktigaste är väl att vi tränar på att bära den och att hon blir trygg i det, och att hålla den. Träning brukar ge resultat ;-).
En intressant sak med tungapporten är att hon gärna lägger sig ner när hon ska gripa den. Jag tycker att det borde bli en större belastning för kroppen och tyngre att få med sig hela alltet upp liksom. Liza studerade henne och sa att hon får en rakare linje och säkert lastar av nacken något. Intressant! Det ska bli kul att se hur det utvecklas.


Idag är det medlemsmöte på klubben med adventsfika. Hinner jag klart mina måsten så kanske vi åker in lite tidigare och tränar lite... ;-)


Hej hopp!

Inga kommentarer: