onsdag 30 september 2009

allt möjligt =)

(de flesta bilderna är från jaktveckan... dock inte höst-rönnen)
Vet ni!? Nu på morgonkvisten kollade jag in vädret... och de surrade hela tiden om mildare & indiansommar & allt möjligt, så jag blev lite rädd... MEN!! Det borde jag ju veta... det är ju bara "södern" som räknas!! Här såg det ut som att det skulle kunna komma lite snö till helgen... Ha ha, nu sa de på söndag, men jag vet ju vilken tur jag brukar ha med vädret när jag åker någonstans!! Ha ha... du har väl vinterdäck på Sussa (vi åker på utställning till Sundsvall på lördag, Tanija ska få gå som veteran för första gången =) Tyvärr hade de inget för valpar =(, sen blir det shopping!! =D =D )!?? Sååå... Johan, du hade rätt, det är inte långt borta!! Sen tror ju inte jag att det är något som stannar, inte än i alla fall =) Ska bli helroligt att se vad våra fyrbenta vänner hittar på när det kommer. Alltid lika spännande och roligt!! Tanija, hon har börjat njuta av frosten hon! Det bästa hon vet är ju att rulla sig i frostfläckarna!

Hmmm.. skulle i mitt förra inlägg skriva ett litet tack till Lina i Särna/Idre för din kommentar! Det är alltid nyttigt att få tänka till & fundera över vad man vill, för det är ju det som allt handlar om!! Vi kan inte styras av vad andra tycker & tror, jag måste leva mitt liv, ha mina mål och egna vägar. Ingen annan kan heller veta hur dessa ser ut eller hur just jag tänker, eller för all del, hur min hund och jag fungerar tillsammans. Jag tror det kan vara ganska nyttigt att sätta sig ner ibland och fundera, både tillsammans med tränar-vänner & i sin ensamhet... hur ser målen ut, hur kommer jag dit, går det att komma dit??? Sen måste man också vara beredd att ändra på sina planer efter resans gång. Det är inte alltid det går som man har tänkt sig! OCH har man tävling som mål så är det inte alla hundar som "räcker" för att komma till de högre klasserna. Nu tror jag visserligen att Siri har den kapacitet som krävs för att komma långt, det är bara det att vi (efter 9/9,5 kan jag inte skriva aldrig...) har enormt svårt att prestera på tävling eftersom vi har för många konflikter i ryggsäcken. Jag vet ju att hon kan!!

Mitt beslut att inte tävla henne känns enormt skönt! Vi har inte kraven på oss längre på samma sätt. Nu ska man aldrig säga aldrig, för ni ska veta att jag ibland är rätt sugen... tänk vad lite poäng som faktiskt fattades... och hur mycket hade vi ärligt tränat?? Men, som det är just nu ska vi jobba på att få en bättre relation hemma och på fritiden först, sen kanske, kanske... men då ligger det år framåt i tiden!

En liten titt i Svartbergs träningsguide 1, gjorde också att jag tänkte till och ändrade mitt träningsupplägg lite. Jag måste bli bättre på att planera och lägga upp saker, inte bara belöna fritt följ för att det är kanon just då, vi måste bygga upp allt längre sträckor. Insåg också i Mora att vi måste jobba på längre program och längre sträckor rakt fram utan att det händer något. Men, det är ju så man lär sig!! (Kanske därför det gått bättre på slutet??)

Att Siri får gå kvar här hemma och bara vara... är nog mest för familjen =) (sen tycker jag ju om henne... ) Hon är en underbar familjehund och hon är otroligt snäll!!! Sen är det ju så, hon är lite utmaning också... och vad mycket jag kan lära mig genom att jobba med henne och försöka lösa de problem som vi har!! Och detta kan jag ju sen använda mig av i kommande relationer med hund... kanske =)

Och Lina, välkommen! Tycker också att du gör rätt om hunden inte kommer vara helt frisk! Sjukdomar är en plåga, både för oss & dem och just det att de inte kan säga hur de mår... Är det också en riesen?? Hur går det för Fakie??

Igår, då blev det i alla fall en cykeltur!! Och en ganska intressant sådan... =) Såg kanske 5-6-8 ställen med nyare älgspår, tillkommit sedan sist det regnade ( söndag + enorm skur på måndagen), nu jagar ju jag inte där... men tänk er själv hur jag och cykeln skulle se ut om den skulle råka på att kliva fram just precis när vi cyklar... =D... Ett rådjursspår, OCH 3-4 nya björnskitar!! En var riktigt stor och låg precis vid parkeringen där viltspåret slutade åt Liza i torsdags... Och ingen såg sönderregnad ut... Alla var riktigt blåbärsfyllda... =)

Ja och sen tjuvtränar jag ju som vanligt med Bira-bus, mest för att det är så rackarns roligt!! Hon tycker det är superkul och kan nog tänka sig att göra det mesta för en liten godbit!! Hon är dessutom otroligt smart och tänker efter en del och klurar på vad det är man vill och ser ut att tänka -aha... var det det här du ville... Men, hennes husse tränar också en del. Har jag berättat om hennes ingångar vid vänster sida?? Och vad jag ställde till med?? Ja ja, har jag gjort det så får ni väl hoppa över det här då! Fördelen med att läsa =D

Jo, jag visade Johan hur han skulle jobba för att få henne att svänga in på vänster sida, dvs, svänga in rumpan direkt på den sidan ("nya" ingången) och det har han jobbat ganska mycket med... samtidigt så tjuvtränade jag lite och klickade för rätt position på vänster sida. Jobbade inte på något annat sätt, struntade i var hon kom ifrån, bara klick när hon var rätt... Av detta, min klickträning så fick jag plötsligt en hund som helt av sig själv gick runt mig till vänster sida, alltså den andra ingången... Där ser man hur hundar själv kan välja! Och nu kör vi bara med den ingången och det verkar fungera utmärkt med henne!! Just nu tjuvjobbar jag med att gå fot lite längre sträckor... =) Jag är noga med att variera belöningen, ibland efter ett steg och ibland efter 10m (och allt där emellan), och vi har henne ALLTID lös. Jag tror det är mycket bra... det är hon som ska välja att vilja vara vid vår vänstra sida! Och det gäller ju också att hitta en belöning som är tillräcklig... och än så länge är det inget problem!! En lättbelönad jycke... ;-), jag tror också att får vi in en bra vana på detta och sen sakta lägger på störningar så kommer det inte heller vara några problem framöver!

Har jag berättat att jag beställt en ny bok... eller två blev det visst =). Båda är Memea Mohlin böcker, den vi "längtar" mest efter att få läsa är "Vad gör jag när....?" ( hunden inte kommer på inkallning, drar i kopplet, osv). Ska bli spännande läsning!

Lite siffror igen då....
Årets snitt på "fritt följ" för Tanija: 7,54 (alltså under mitt mål på 8, men bättre än tidigare snitt på 6,6), lydnads-snittet ligger hittills på 7,37 i år & på brukset på 7,62... Jag kan också säga att vi jobbat oss åt rätt håll, om man bortser från senaste lydnadstävlingen.
Siris snitt är något högre, 7,81, men då är lydnadssnittet "bara" på 6,87, vilket är på tok för lågt. Lydnaden kräver ju ett högre snitt än bruksbiten, men båda mina har det tvärt om. Siris bruks-fritt följ (även linförighet) ligger på 8,75 OCH det känns riktigt riktigt högt & bra!! Nu ingår ju bara 2 tävlingar där, men ändå.... Tidigare fritt följ/linförighet snitt ligger på 6,66 och då har vi gjort en klar förbättring. Skönt det i alla fall!
5 veckor kvar

Kan ju också lägga till att jag tycker detta är superbra! Jag har ett litet rutmönster där jag skriver in resultaten från olika tävlingar, jag får då på varje rad betygen för de olika momenten och det går superlätt att se trender i betygen & var man behöver lägga sin träning! Hojta till om ni vill ha ett ex av mina fina rutor =) Eller om ni bara vill se hur de ser ut... =D.

Nu ska jag fundera på om jag ska göra någon nytta igen... =) Kanske blir det planering av rally-lydnadskurs idag! Hojta till om ni vill gå!! Jag vet att det var någon som anmälde på spårtävlingen i söndags, jag kan bara inte komma på vem... ;-)

Ha det gott i höstkylan...

1 kommentar:

Lina sa...

Hojt, hojt! Vill gärna ha ett ex av dina "rutor". Precis sånt som jag älskar att fixa med men jag har inte riktigt kuskapen i data att fixa. Har ett krysschema för allt jag tränar upplagt per månad. ja, det är bra att tänka till över mål och träning men också ta stor hänsyn till magkänslan. Min magkänsla sa att fakie inte var så illa däran även om annat tydde på det. Det visade sig att jag hade rätt. Han kommer kunna fortsätta tävla spår o lydnad med försiktighet på vissa moment. Och Bibbi (riesen) är i stort sett tävlingsklar i lydnad o spår så nu har jag att göra. Samtidigt som jag tar Fakie ur tjänst hos polisen som eftersök o lavinhund för det blir för stor belastning för honom att hålla träningsformen för det. däremot ska Bibbi tränas upp i desamma för att ta över. Så...det blir aldrig som man tänkt sig men jag ska inte klaga. Inte alla som har två träningsnarkomaner som är lättbelönade och snabba. Även relativt snabba i sin inlärning trots sin ras. Så det är bara ut och inte sumpa bort talangerna och gåvorna de har. Och, jag håller med dig. Man blir onekligen utmanad av dessa hundar som får en att vända ut och in på sig själv, både när det gäller tålamod och kunskap. Bara att tacka och ta emot allt man lär sig på dessa djur som inte gör som vi vill. (Även fast det är svårt att se det så i stunden)Hade inte varit samma sak och där man är idag om allt hade gått som en dans. Trodde för 4 år sedan att jag bara skulle kunna vara på ensliga platser med min hund och annars med munkorg så skam den som ger sig! Hör av dig om ni hittar på något kul under hösten/vintern för jag behöver verkligen motivation o inspiration. Kram