tisdag 19 januari 2021

Ordning och reda!

 Just nu känner jag att jag behöver lite mer ordning och reda i mitt liv. Jag behöver en bra plan, det ska vara lätt att skriva ner den, följa den och att utvärdera den! 

Jag älskar kryssrutorna som No limit obedience har i sin träningsdagbok, men jag saknar ett bra sätt att utvärdera hur det gått. Utan utvärdering så kan man inte gå framåt! Jag har en plan, men frågan är om jag ror det iland.

Denna vecka så börjar jag kl 7.00 och jag är redan helt slut, ha ha ha... men det ger mig en timme extra med ljus på dagen och igår fick alla tre vänner en helt egen promenad. Detta ska jag försöka med under dessa veckor (varannan vecka), sen blir säkert längden olika.

Annars då? Jo, Java äter fortfarande en massa onödigt, mest SKIT. När hon har bajsat, så slänger hon sig bakåt, helt hysteriskt för att äta sin skit. Jag tycker det är fruktansvärt äckligt och blir irriterad och vrång när hon gör det, samtidigt som jag vet att jag inte kommer att få bukt med problemet om jag är vrång. Jag försöker ta med henne framåt (går hyffsat när hon är kopplad...) och berömma med rösten och de gånger jag har godis med så belönar jag också (sååå enkelt -not- när det är -25 och man har 15 par vantar på sig 😂). Det kommer säkert lösa sig, men... blääää... och tyvärr är det inte det sämsta, att det är äckligt alltså... Grejen är, hon äter snö, pinnar osv som jag berättade om sist och det gör att hon inte har tid att bajsa utomhus. Nu har jag lärt mig det och försöker gå lite fram och tillbaka på samma ställe utan att hon får äta, MEN, eftersom hon är så hysterisk efter att få äta sin bajs så har hon inte tid att bajsa. Hur i hela... löser man det? Hon bajsar en halv liten plupp och sen slänger hon sig bakåt istället för att bajsa klart. Ja, ja... jag antar att det kommer...

Bara jag håller ordning på allt så tycker jag att träningen går bra. Jag är dålig på att utveckla övningarna och det blir lätt att man blir kvar på samma punkt då. 

Java är ju bebis än och jag tänker inte ha bråttom. Det tjänar man inget på... Denna vecka så fokuserar vi på handtarget och omvänt lockande. Med det omvända lockandet (i olika positioner!) så kommer också det här med att vara stilla och det är svårt, riktigt svårt. Jag tror dock att det ska gå att få till om vi fortsätter så här 😊. Vi har ju precis börjat!

Givetvis tränar vi på annat också. Sitt, ligg (som jag börjat döpa), ingångar till sidan, följa baklänges, tasstarget och förra veckans fokusområde checka in! Faktiskt så tror jag att det är en av de bästa övningarna, tillsammans med omvänt lockande, och det är därför jag har lagt in dem tidigt här i januari. (tidigt och tidigt, januari springer ifrån mig... 😥 ). Men tidigt i vårt gemensamma liv då 😁. Hon tycker det är superkul att träna och kommer ibland med tindrande ögon och ber om att få hitta på något. Kul!

Allis då, jo... det blir inte jättemycket egen träning, men lite små saker har hon fått göra. Dels har hon fått börja med röd kong. Superkul! Men nu i vinter har jag valt att fokusera på tre delar i brukslydnaden som jag bara ska få till... Krypet, ingångar med apporten och fritt följ. 

I krypet, där har hon fått krypa, eller starta krypet, för vi tränar bara starten än så länge, i lite olika position. Jag har grejsat med Java och Allis har fått krypa där hon befunnit sig. Det har fungerat superbra! Nu ska vi hålla i det och utveckla med mer steg. Prio ett är att ligga ner och krypa från start utan ett sitt-upp mellan.

I det fria följet så har jag kört en del food-drive som det så fint heter. Allis börjar förstå, men inte jag, ha ha ha... jag tycker lite att det är ett steg tillbaka i träningen. Nästan som jag gjorde med min första rottis för 20 år sedan. Behöver det vara så himla dåligt då? Nä, troligen inte. Och jag funderar nu på att gå tillbaka till 00-talet och göra mer som jag gjorde då, än ren food-drive, och vara mycket mer noga med fokus och position. Vi testar och ser!

Nu ska jag packa ihop mig från jobbet och ut och gå mina rundor.

Hej hopp!

1 kommentar:

Liza sa...

Åh det där med bajsätande :( Amic gjorde det när han var valp/yngre men jag kommer inte ihåg när han slutade eller varför. Kanske för att han ibland fick skäll, ett skarpt NEJ!, drog bort honom och belönade eller så gick det bara över ändå. Skitjobbigt när de håller på! Och ibland kunde han tänka sig annans skit också, bläää!
Kram ♡