söndag 19 november 2017

Nu är det nästan vinter och kanske kan jag finna tiden att blogga igen. Det är ganska bra att ha bloggen för att minnas vad man gjort, vad man tränat och vad man behöver fokusera mer på.
Jag kan tänka mig att den är ganska trist att läsa, men den är ju för min egen skull och orkar någon läsa så är ju det bara kul :-).

Mest nu så försöker vi skapa nya rutiner, vi går, gärna 5 dagar i veckan, och det blir då 6-9 km och vi håller ganska bra fart, dock blir det inte samma fart som med bara Allis o Cider. Ja, Lizza följer ju också med och än så länge har det fungerat bra. Hade ett hundmöte en dag och Lizza skulle väl behöva ut och miljöträna mer för att hålla i det där med att man inte äter andra hundar... De andra två kan ju uppföra sig, men jag är lite orolig att de ska smittas. Nu gick jag ut på en stig i skogen och jag tror inte att de ens la märke till den andra hunden. Lizza har ju falkögon... ha ha ha... endast en bil har stannat och pratat med oss och det överlevde jag och ja, även chauffören överlevde, det var kanske viktigast?!? Ha ha ha... Lizza HATAR bilar som stannar, men hon är betydligt bättre nu än när hon var yngre, nu tänker hon bara döda dem 20-30 sekunder... ;-).

Två dagar i veckan åker vi in på Sveg och tränar. Måndagar kör vi lydnad på klubben. Än fungerar det fint, men jag gissar att vi snart måste flytta ut på Sveg där de plogas. Men, det har sin nytta det också! Det blir mängder med störningsträning och det är toppen!
Nu har jag dock tagit beslutet att om jag börjar bli ensam att träna så kommer jag inte åka in. Då tränar jag här hemma istället och så får jag se till att fixa störningsträningen på annat sätt istället. Just nu har jag bara kört Allis o Cider...

Onsdagar åker jag in och tränar apportering... Fast det blir en del annat också. Oftast har jag bara med mig Allis... och vi jobbar även på att inte tycka de andra hundarna är så himla läskiga.

Allis och jag tränar på momenten för startklass i lydnad. Jag borde försöka klämma in mer för brukset också och lite mer för klass 1 i lydnad. Inlärning är nyttigt!
Jag har en tanke om att lära in krypet i vinter och ett hopp-stå. Ibland har jag ångrat det på Lizza och jag råder alltid människor att tänka till innan de lär in det, men får man till det bra så har man ett väldigt fint stå.
 På jaktbiten så tränar vi på stopp/sitt signal och här känns det som vi har 1000-timmar kvar och så är det säkert. Skulle behöva lite inspiration och roliga övningar. Förutom onsdagar så tränar vi det ett par gånger i veckan nere på täkten, men det känns lite som det blir samma o samma. Dock behövs verkligen träningen! Det brukar också bli inkallning och fotgående. Själva apporteringen så jobbar jag med "ut". Jag har henne sittande och så skickar jag henne bakåt där det finns en dummy. Här borde jag antagligen tänka till mer och köra mer grunder. Ser hon inget när hon vänder om så får jag inte ut henne. Antagligen skulle jag väl träna mer på att skicka henne ut från sidan mot dummys som inte syns också och öka längden jag skickar. Grejsade lite med det i onsdags :-), nu ska jag bara komma ihåg det :-).

Cider har jag nu hållit i måndagsträningen med och något enstaka pass i lydnad här ute har det också blivit. Hon verkar tycka det är kul och är när hon bjuder till verkligt duktig! Nu behöver vi mer träning och putsa på vissa bitar, men jag är glatt överraskad OCH så länge hon aldrig får chansen att sätta ner näsan så går det riktigt bra...

I tisdags så gick vi på en kull tjädrar på vår promenad. De satt precis i vägkanten och jag vet inte om det var chocken av att de lyfte, eller gener eller om jag bara har otroligt duktiga hundar! Alla tre tvärnitade och stirrade... Cider glänste mest, hon såg dem bäst och var närmast... hon växte fast i marken och efter att ha funderat lite (jag berömde dem alla lugnt och stilla) så satte hon sig. Otroligt!! Behöver jag säga att de varje dag har stenkoll på var de satt?? Och blir lite halvt galna!? När vi gick så hade kanske Allis lättast att släppa att de satt där och hon gick in i sök (på vägen) för att se om de fanns fler... Men just det stoppet...mmmmm.... det kan jag leva länge på!

Annars håller jag på att flytta in här där jag bor... Nu är soffan på plats, inte som jag hoppats, men nästan som jag anade... Hörnsoffan som givetvis inte fick plats byggdes om till en tresitssoffa. Jag har plockat ihop rätt mycket i carporten (en bil får plats nu!!) och hängt upp cyklar mm på väggen för vintern... Hönsen är nästan helt invintrade... Lite mer isolering behövs och så skulle jag fått tag på ett par gamla fönster... och så skulle jag väl stänga luckan ut helt...
 Om jag o Johan orkar så ska han få hjälpa mig att flytta vapenskåpet, jag skulle fixat en verktygslåda, just nu står hälften av verktygen i en påse mitt på vardagsrumsgolvet, ha ha ha... men om jag städar under trappen så kan jag fixa där kanske. När man inte har några barn hemma på veckorna och tar tag i saker så hinner man fixa rätt mycket :-).
 Jag borde lägga upp allt som inte ska vara kvar på någon köp-och sälj sida, lägga upp annonser på bilarna osv.

Nu ska jag se om jag kan hitta på något med Allis. Hon tycker detta varit en trist dag ;-) eller så fixar jag mat först.

Hej hopp!

Inga kommentarer: