tisdag 17 januari 2017

Hur var det nu då?

Jo, jag la upp någon bild på fb, om att hitta inspiration och så hade jag 1000 saker att göra, eller snarare 1000 dåliga ursäkter för att inte VERKLIGEN ta tag i DET!! Ha ha ha... vad jag är bra på det där... ha ha...  Men så insåg jag hur usel jag var som faktiskt inte  gjorde ett skit! Och så tog jag mig i kragen och gick ner och tränade... För det är ju så jäkla kul bara man tar tag i det!!! Och om man inte har lust att vara seriös så kan man ju faktiskt göra något riktigt oseriöst! Eller göra något tillsynes oseriöst med en liten baktanke... Om du tex lär din hund att "sitta bamse" från ligg så kommer det ge snabbare uppsitt... förhoppningsvis ☺. Sen är det kanske dumt att lära in kommandot sitt på det... ha ha... fast det kan ju å andra sidan se ganska festligt ut på lydnadsplanen 😉.

Vad jag gjorde?? Eh... jag minns inte riktigt (beror på 100% på sömnbrist och möjligen en gnutta allmän förvirring och lite oseriös träning på det).
 Jo, vi hade fasandummyn (har jag berättat att jag beställt några nya dummysar?? Så kan det gå när man är inspirerad (dyrt = inget att sträva efter...)) och så var det sitta kvar vid kast, hämta på kommando och här gör hon mig förvirrad det lilla underverket! Ibland tycker hon jag ska säga "ut", ibland "jah", ibland apport och ibland fattar jag inte vad hon vill och jag får peta på henne. Jag borde kanske bli konsekvent?
 Vi körde också lite vänster... Jag satte henne, slängde ut dummyn på hennes högra sida, ställde mig mitt emot och skickade henne vänster och JA jag kör efter mitt vänster. Det är så enkelt att jag inte fixar att tänka tvärt om! Allis är duktig (så klart, jag har ju bara en grej ute... 😂 ) men har ibland lite svårt att vänta på mitt ord, hon vet ju vad som ska göras!
  Innan vi gjorde kväll så smällde Jennifer några plastgrejer (som varit i paket som jag beställt, luftkuddar liksom, som skyddat mina varor) på övervåningen. Och vi tränade då sitt i uppflog. Och eh... hon noterade första poffen, men sen sket hon i de andra. Alltså ska vi köra en smäll på lite håll först och sen flytta närmare, det är ju meningslöst om hon inte noterar smällen...

Igår, då åkte jag skidor med Allis. På jobbet sa jag innan jag åkte hem att jag ska dö en solig dag (det var strålande väder...), men jag satte mig på rumpan i starten mest för att få kontroll (😂😂😂) över galenskapen. Men jag måste säga att för att vara en hund som inte kan sakta eller stanna så lyckades vi otroligt bra!! Och dessutom med en skidåkare som inte kan åka skidor... Sen kan jag ärligt säga att jag tog av mig skidorna och gick nerför alla backar som lutade lite mer nedåt. Urtrist sa Allis!

På kvällen sen åkte vi in på Sveg för att träna och då tempen var -20 så körde jag inne i klubbstugan och jag hade en plan!!
Lite längre skick efter fasandummy. Vilket är möjligt i klubbstugan då den är lite större än mitt vardagsrum. Gick superbra!! Fanns inte en tanke på att springa iväg med den! Nu var greppet inte 100 varje gång, men att det blev slarvigt var för att hon hade bråttom in med den och det ser jag ändå som lite positivt. Sen körde vi också lite fina hålla, jag vill inte direkt uppmuntra de dåliga greppen...
 Vi körde också två delar av framförgåendet.
Först att stå framför mig (med rumpan mot) och vara riktad rakt fram. Allis är ganska duktig på detta och då jag tidigare använt "rätt" och belönat med kastad godis så kände jag att det var dax att ta nästa steg... Så jag sa nu "stopp" som ska vara kommandot för detta beteende. Hon står-jag säger stopp-slänger godis. Jag började också att liiite dra ut på tiden mellan "stopp" och den kastade godbiten. Känns super!!
 Jobbade också lite med att gå mot en petflaska. Hon är duktig, men har lite svårt att lämna min sida utan fri-ord och jag började då säga "före", som ska vara kommandot. Här ska jag dock vara försiktig så jag inte säger det 100 ggr (vilket nu hände) när hon inte gick direkt. Jag funderar också på hur jag ska göra när hon vänder och tittar på mig efter vägen... backa steget och "klicka upp" värdet på flaskan, säga "oj då" och göra om eller vänta ut henne så hon själv får välja att gå vidare... Det lutar åt ettan o tvåan, för jag vill inte ha några egenhändigt ihopknåpade kedjor...
 Sen blev det lite uppsitt, platsliggning (ensam), dirigeringsträning (vänster igen) innan vi åkte hem.

Och så inatt har jag varit ute ca varannan timme med henne... Så nu ska jag sova... Funderar på om hon inte tål godiset jag använder nu... ska prova med korv ett tag och sen testa älglevern igen... och tål hon den inte så har jag lite älglever till den som vill ha...

Hej hopp o sov sött!

1 kommentar:

Liza sa...

Vi behöver en inomhus hall!!
Angående lever...läste någonstans att man ska vara aktsam att ge lever i stor mängd eller ofta till hund då det innehåller väldigt höga doser av A-vitamin som kroppen lagrar, så det kan ju vara det hon reagerar på.
Kram