tisdag 22 december 2020

2020

 Nej, det här är inte en sammanfattning av året, det kommer senare... inte för att det finns så himla mycket att sammanfatta, men lite i alla fall.

Nu tänkte jag att jag skulle göra en presentation! 

I lördags var jag till Mora och hämtade hem en liten tös. Hon heter Java, Chiltanas Only Me och är ca 16 veckor. Det blev ett rätt snabbt beslut och jag hoppas verkligen att detta kommer att bli bra! Jag har ju under drygt ett år (sen juli -19) väntat på en rottisvalp. Eller väntat, det var då jag hörde av mig till en uppfödare om en valp efter en viss tik. Hon parades sedan i december -gick tom och så parades hon igen på löpet därefter och fick då en tikvalp som skulle stanna hos uppfödaren och sen parades en kullsyster till tiken och då blev det ingen valp till mig... så jag avskrev drömmarna till nästa år då tiken skulle paras igen.  Och så för en vecka sen så hörde uppfödaren av sig och hade bestämt sig för att inte ha kvar (pga sjukdom) valpen hon sparade. Så, här är hon, Java. 

Min tanke nu är att ni ska få följa Java här. Jag tänkte berätta lite om de övningar som vi gör och hur jag tänker. Och jag hoppas att jag lyckas hålla i bloggandet nu 😃 .

Och det vanligaste är ju att man tänker att med denna hund ska jag eller ska jag inte... för att det varit något med tidigare hund. Jag tänkte nu att jag ska studera henne lite och se vad det är för dam som är här. Det jag har sett är att hon är lite försiktig, mjuk, nyfiken. Väldigt mysig och lite busig (hon är ju valp). Hon har svårt att ligga kvar om jag går iväg till ett annat rum, men kan utan problem själv gå och lägga sig i ett annat rum och sova. Hon respekterar när de andra hundarna säger till henne, men blir inte rädd och kan försöka med något annat efter en stund. Hon är lite hoppig/klängig när hon vill ha uppmärksamhet och hon gillar både kamplek och godbitar.  Jag har också sett vissa tendenser till att hon inte vill komma tillbaka med leksaker...

Planen jag har är att börja med omvänt lockande, följa under baklängesmarsch och att klicka in henne. Men, jag har också när vi leker börjat med att för att leken ska fortsätta så måste hon komma och bjuda in mig. Det är inte ok att hoppa på mig, utan hon ska komma in till mina händer och trycka in grejen. Givetvis hade jag inte detta kriterium från start, men då leken är superkul så gick det på nolltid att förstå att man måste komma med saken. 

Nu har jag ju jobbat och suttit vid skrivbordet. Hon har testat att hoppa upp på mitt ben med leksaken, men hon har inte fått något för det och det har varit på samma sätt när vi hållit på med godbitar. Med leksaken så börjar jag leka med henne när hon kom in på marknivå med den och när hon kom nära och sedan gick jag vidare till att hon sökte mina händer och nu på slutet så tryckte hon in den i mina händer ordentligt. Perfekt! Känns inte som det ska behöva bli Lizza-klass på den 😂 . 

Igår när jag testade omvänt lockande, och även vid matkoppen, som ju bygger på samma princip, så har hon varit helt hysterisk! Men, jag gillar ju när de vill ha sin belöning och kan göra vad som helst för den... Nu har jag ju belönat här vid jobbet att hon inte klänger på mig och när hon sätter sig, samtidigt som jag vid hennes måltider slitit för att hon inte bara ska slänga sig över maten. Tillsammans har det väl gett rätt bra resultat och även det omvända lockandet fungerade fint idag. Även om hon kan vara lite svår att få att titta på godishanden. Men, det ger väl med sig när vi grejsat på ett tag!

Det var dagens uppdatering! Och nu hoppas jag att det inte dröjer lika länge innan det kommer en ny 😉

Hej  hopp!

Inga kommentarer: